Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 10. 08:48

Megállt a PC-piac zsugorodása

Két év után megállt a PC-piac zsugorodása, utoljára 2012-ben fordult elő, hogy egy negyedévben nem csökkentek az eladások a megelőző év azonos időszakához képest. Az eltérő módszerekkel számoló IDC és Gartner szerint a fejlődő piacok húzzák az eladásokat.

Közzétette a PC-piac második negyedévéről szóló gyorsjelentését az IDC és a Gartner. Bár a két nagy elemzőcég eltérő módszerrel méri a piacot és ezért a számaik sem esnek egybe, az általuk felvázolt trendek azonosak: a fejlődő piacokon magához tértek a PC-eladások, emiatt már világszinten is megállt a forgalom csökkenése, amely az elmúlt két évet jellemezte.

A Gartner szerint 0,1 százalékkal ugyan, de nőttek a PC-eladások az idei második negyedévben, az IDC ennél némileg rosszabb számokat közölt, szerinte 1,7 százalékkal kevesebb gép fogyott mint 2013 azonos időszakában. A Gartner 75,8 millió, az IDC pedig 74,3 millió PC eladását becsülte a most lezárt negyedévre. Az IDC korábban 7 százalékos piaccsökkenést várt, ehhez képest óriási meglepetést jelent a tényleges adat és arra utal, a PC-ipar lassan kimászik a gödörből.

Az IDC adatai

Nincs ok felhőtlen örömre azért

A gyártóknál pezsgőt bontani és konfettit szórni azért nincs ok. Mindkét elemzőcég megjegyzi, hogy az eladások alakulásában továbbra is a vállalati PC-cserék játsszák a főszerepet, amelynek egyik oka a Windows XP támogatásának megszűnése. Emiatt újra erősödött a desktopok aránya az összes eladáson belül. A fogyasztók PC-vásárlási kedve ugyan élénkebb mint korábban, de a PC minden bizonnyal örökre elvesztette a kivételezett pozíciót, amelyet az okostelefonok és tabletek megjelenése előtt élvezett - a fejlődő országokban a lakosság továbbra is szívesen választ egy olcsó tabletet elsődleges internetes eszköznek mint PC-t.

"Bár a PC-piac két éve tartó zsugorodása megállt a második negyedévben, az eredmények vegyesek, a fejlett piacok stabilizálódását ellensúlyozta a fejlődő piacok további esése" - értékelte az adatokat Mikako Kitagawa, a Gartner vezető elemzője. "A PC-eladásokat a fejlődő piacokon még mindig befolyásolja az olcsó tabletek vonzereje, amelyek az új PC-k elől vesznek el vevőket, ami azt jelenti, a fejlődő régiókban a PC-eladások stabilizálódása még odébb van."

"A fejlett piacok erősödése pozitív jel. Mindazonáltal ebben nagy szerepe van a tavalyi gyenge kereslet mellett a rövid távú cseréknek" - mondja az IDC elemzője, Loren Loverde. "A fejlődő piacokon várható visszaerősödés, de ez egybeeshet a fejlett piacokon gyengébb bővüléssel. A mostani bővülés még nem elegendő ok ahhoz, hogy megemeljük hosszú távú kilátásainkat, bár 2014-ben a piac közelebb lehet a stagnáláshoz mint a májusban prognosztizált 6 százalékos visszaeséshez."

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Gartner-elemző Kitagawa úgy látja, a PC-piac telepített bázisa csökkent a közelmúltban, ahogy az okostelefonok és a tabletek átvették a PC-k feladatait a szórakoztatásban vagy a közösségimédia-oldalak fogyasztásában. A mostani eredmények szerinte arra utalnak, a piac átrendeződésének 2013 volt a csúcsa. A PC szerepe átértékelődött a háztartásokban és a vállalatoknál is, a jövőben a piac bővülése stabilabb, de a korábbiaknál alacsonyabb ütemű lesz.

A Gartner adatai

Nőtt a Lenovo előnye, szenvedtek a lakossági gyártók

A PC-gyártók globális versenyében a Lenovo állt az élen mindkét elemzőcég szerint, a távol-keleti vállalat meg tudta szilárdítani első helyét és le tudta magáról szakítani a HP-t. Az IDC szerint a Lenovo több mint 15 százalékkal tudta növelni PC-eladásait, míg a HP csak 10 százalékos bővülést tudott elérni. A harmadik helyen álló Dell eközben 13 százalékkal több PC-t adott el mint egy éve. Mindhárom vállalat elsősorban a fejlett régiók intézményi piacának köszönhette az eladások lendületes bővülését.

Eközben a lakossági fókuszú gyártók továbbra is szenvedtek, az ASUS csak 3,3 százalékkal több gépet tudott eladni mint egy évvel korábban, az Acer kanosszajárása tovább folytatódott, a cég PC-forgalma darabszám alapján 2,5 százalékkal esett vissza. Ide kívánkozik még az Apple is, amely hazai piacán, az Egyesült Államokban 1,7 százalékkal csökkenő eladásokat ért el, miközben az amerikai PC-piac majdnem 7 százalékkal bővült az IDC szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról