Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 9. 11:12

2018-ra majdnem háromszorosára nő a cloudpiac

A következő években töretlenül növekedni fog a nyilvános cloudszolgáltatások piaca, derül ki az IDC által kiadott előrejelzéséből. 2018-ig a szoftverszolgáltatások, platformszolgáltatások és infrastruktúraszolgáltatások szegmense egyaránt 20 százalék feletti éves átlagos növekedést produkál majd.

2013-ban 45,7 milliiárd dollár volt a nyilvános cloudszolgáltatások teljes piaca az IDC szerint. A piackutató cég a következő évekre a bevételek további lendületes növekedését várja, 2018-ig az évi átlagos piacbővülés 23 százalékos lesz - amennyiben ez megvalósul, négy év múlva a forgalom közel háromszorosára nő tavalyhoz képest és meg fogja közelíteni a 130 milliárd dollárt.

A cloudszolgáltatások piacát három nagy részre osztja fel az iDC: szoftverszolgáltatások, platformszolgáltatások és infrastruktúraszolgáltatások. A piac legnagyobb szegmensét a szoftverszolgáltatások adják, az összes bevétel több mint 70 százaléka ide folyik be, állítja az elemzőcég. A SaaS-piacon belül a legnagyobb a vállalati erőforrás-menedzsment (ERM) és az ügyfélkapcsolat (CRM), ezek adják a forgalom majdnem négyötödét, míg a fennmaradó részen osztoznak az olyan alkalmazások mint a biztonság, a rendszermenedzsment vagy a tárolómenedzsment.

Az IDC szerint a legnagyobb SaaS-cég messze a SalesForce.com, amelynek felhős ügyfélkapcsolati megoldása mára szinte de facto szabvánnyá vált az iparban, a második helyen a bérszámfejtési és egyéb kapcsolódó szoftvereket gyártó ADP áll, majd az Intuit következik a rangsorban - ezt a céget leginkább a kisvállalati és személyes pénzügyek nyilvántartását megkönnyítő megoldásairól ismerhetjük. A szoftverszolgáltatók sorában csak ezt követően kerül elő két "nagyágyú", az Oracle és a Microsoft.

A platformszolgáltatások már csak jóval kisebb részt tesznek ki a teljes cloudpiacból, az IDC szerint 14 százalékot. Ugyanakkor itt nagyobb bővülés várható a jövőben, a szoftverszolgáltatások területén 20 százalékos, a platformszolgáltatások terén azonban 27 százalékos bevételnövekedést jósol az elemzőcég. A PaaS-piacot elsősorban az integrációs és folyamatautomatizációs megoldások, az adatmenedzsment és alkalmazásszerver termékek mozgatják jelenleg. A szegmens legnagyobb játékosa az Amazon, amelyet megosztott második helyen követ a SalesForce.com és a Microsoft, majd a B2B integrációs szolgáltatást nyújtó GXS és a Google következik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cloudpiac legkisebb szegmensét az infrastruktúraszolgáltatások adják - szerverszolgáltatásra és tárolószolgáltatásra 3,6 milliárd dollárt költöttek tavaly az IDC szerint. A terület 2018-ig évi átlagban 31 százalékkal nő majd, ami a legdinamikusabbá teszi a cloudpiacok közül. A terület toronymagas vezetője az Amazon, majdnem 40 százalékos részesedéssel, a sorban utána a RackSpace, az IBM, a CenturyLink és a Microsoft következik, állítja az IDC.

Az IDC elemzője, Frank Gens szerint a közeljövő egyértelműen a gyártók harcáról fog szólni a piaci részesedésért, részben innovációk, részben pedig további árcsökkentések révén, mivel a cloudszolgáltatások a méretgazdaságosságról szólnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról