Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 8. 09:05

Megjelent a RHEL7 ikertestvére, a CentOS 7

Június közepén jelent meg a Red Hat Enterprise Linux 7, amely az egyik, ha nem a legjobb vállalati Linux. Azok számára, akik szeretnék a rendszert használni, de nem akarnak vagy tudnak a támogatásért fizetni, most itt az alkalom, hogy letöltsék és telepítsék a szinte teljesen azonos CentOS 7-et.

A Red Hat vállalati operációs rendszerének forrása nyílt, a cég azonban a szoftvert csak bináris csomagokban terjeszti, a felhasználóktól pedig előfizetési díjat szed, amelyért cserébe azok támogatásra, frissítésekre és egyéb szolgáltatásokra jogosultak. A vállalati Linuxnak azonban évek óta létezik egy "ikertestvére" a CentOS (Community Enterprise Operating System), amely az aktuális Red Hat Enterprise Linux GPL licenc alatt közzétett, nyílt kódjából készül, de teljesen szabadon használható.

A Red Hat és a CentOS az év elején olvadt össze, a CentOS közösség meghatározó tagjai csatlakoztak a Red Hathez, és az általuk karbantartott disztribúció hivatalosan is a "Red Hat család" harmadik tagja lett a RHEL és a Fedora mellett. Most pedig megérkezett a közös munka első gyümölcse, a Red Hat Enterprise Linux 7 kódjára alapozó CentOS 7, amely szabadon letölthető és bárki által szabadon használható.

A CentOS 7 újdonságairól felesleges lenne sokat írni, végtére is egy RHEL 7-ről van szó, amelyből eltávolították a Red Hatre vonatkozó összes utalást és a Red Hat védett szellemi tulajdonát, illetve nem vehető hozzá igénybe a Red Hat által biztosított vállalati szintű támogatás, de ezt leszámítva a két szoftver teljesen egyező. A CentOS 7 is a 3.10-es kernelre épül, az XFS az alapértelmezett fájlrendszere, megtalálható benne a Docker konténeralapú alkalmazásvirtualizáció, az initet ebben is leváltotta a systemd folyamatütemező, az alapértelmezett asztali környezet a Gnome3 - további újdonságokért érdemes a Red Hat Enterprise Linux 7 megjelenéséről született cikkünket átfutni, vagy a CentOS 7 kiadási jegyzékét elolvasni.

A korábbi CentOS-kiadást használók számára jó hír, hogy most először támogatott az operációs rendszer helyben frissítése, nincs szükség teljes újratelepítésre. Érdemes azonban tudni, hogy ezt csak a CentOS 6 legújabb verziójáról lehet elvégezni, vagyis ahhoz, hogy valaki a 6-os verziót sikeresen tudja upgrade-elni, előbb azt kell a létező legújabb változatra, CentOS 6.5-re frissítenie. A rendszerben végrehajtott nagyszabású változások miatt azonban mindenképp érdemes óvatosnak lenni az ilyen frissítésekkel, vállalati környezetben egy kiadós tesztelés feltétlenül javasolt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új változattal együtt egy új verziószámozási séma is debütál, a CentOS 7 "neve" valójában 7.0-1406, utóbbi értelemszerűen a kód véglegesítésének dátumára utal. A közösség szerint a dátumozás lehetővé teszi, hogy a rendszeresen frissülő kiadások (pl. konténeres és cloud image-ek) esetén úgy lehessen jelezni a kiadás idejét, hogy közben nem kell a verziószámhoz nyúlni.

Az operációs rendszer egyelőre csak x86-64 (x64) rendszereken futó verzióban érhető el, de a CentOS közössége azt ígéri, a következő hónapokban igyekeznek előállni egy 32 bites x86, egy ARM és egy PowerPC architektúrán futó kiadással is. A karbantartók szerint a CentOS 6-nál nagy népszerűségnek örvendett a minimum telepítő ISO, így a CentOS 7-ből is várható hasonló, de egyelőre megy a sakkozás azon, hogy a 360 megabájtos telepítő image mellé még milyen tartalmat lehet egy CD méretű lemezképbe belezsúfolni.

A CentOS letölthető a projekt weboldalán felsorolt tükörszerverekről és bittorrenten keresztül. A szoftverhez 2019 végéig élvez "teljes támogatást", vagyis eddig jöhetnek hozzá akár funkcionális újdonságok is, 2024. június 30-ig pedig karbantartást, ami lényegében a hibajavításokat jelenti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról