Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 8. 09:05

Megjelent a RHEL7 ikertestvére, a CentOS 7

Június közepén jelent meg a Red Hat Enterprise Linux 7, amely az egyik, ha nem a legjobb vállalati Linux. Azok számára, akik szeretnék a rendszert használni, de nem akarnak vagy tudnak a támogatásért fizetni, most itt az alkalom, hogy letöltsék és telepítsék a szinte teljesen azonos CentOS 7-et.

A Red Hat vállalati operációs rendszerének forrása nyílt, a cég azonban a szoftvert csak bináris csomagokban terjeszti, a felhasználóktól pedig előfizetési díjat szed, amelyért cserébe azok támogatásra, frissítésekre és egyéb szolgáltatásokra jogosultak. A vállalati Linuxnak azonban évek óta létezik egy "ikertestvére" a CentOS (Community Enterprise Operating System), amely az aktuális Red Hat Enterprise Linux GPL licenc alatt közzétett, nyílt kódjából készül, de teljesen szabadon használható.

A Red Hat és a CentOS az év elején olvadt össze, a CentOS közösség meghatározó tagjai csatlakoztak a Red Hathez, és az általuk karbantartott disztribúció hivatalosan is a "Red Hat család" harmadik tagja lett a RHEL és a Fedora mellett. Most pedig megérkezett a közös munka első gyümölcse, a Red Hat Enterprise Linux 7 kódjára alapozó CentOS 7, amely szabadon letölthető és bárki által szabadon használható.

A CentOS 7 újdonságairól felesleges lenne sokat írni, végtére is egy RHEL 7-ről van szó, amelyből eltávolították a Red Hatre vonatkozó összes utalást és a Red Hat védett szellemi tulajdonát, illetve nem vehető hozzá igénybe a Red Hat által biztosított vállalati szintű támogatás, de ezt leszámítva a két szoftver teljesen egyező. A CentOS 7 is a 3.10-es kernelre épül, az XFS az alapértelmezett fájlrendszere, megtalálható benne a Docker konténeralapú alkalmazásvirtualizáció, az initet ebben is leváltotta a systemd folyamatütemező, az alapértelmezett asztali környezet a Gnome3 - további újdonságokért érdemes a Red Hat Enterprise Linux 7 megjelenéséről született cikkünket átfutni, vagy a CentOS 7 kiadási jegyzékét elolvasni.

A korábbi CentOS-kiadást használók számára jó hír, hogy most először támogatott az operációs rendszer helyben frissítése, nincs szükség teljes újratelepítésre. Érdemes azonban tudni, hogy ezt csak a CentOS 6 legújabb verziójáról lehet elvégezni, vagyis ahhoz, hogy valaki a 6-os verziót sikeresen tudja upgrade-elni, előbb azt kell a létező legújabb változatra, CentOS 6.5-re frissítenie. A rendszerben végrehajtott nagyszabású változások miatt azonban mindenképp érdemes óvatosnak lenni az ilyen frissítésekkel, vállalati környezetben egy kiadós tesztelés feltétlenül javasolt.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az új változattal együtt egy új verziószámozási séma is debütál, a CentOS 7 "neve" valójában 7.0-1406, utóbbi értelemszerűen a kód véglegesítésének dátumára utal. A közösség szerint a dátumozás lehetővé teszi, hogy a rendszeresen frissülő kiadások (pl. konténeres és cloud image-ek) esetén úgy lehessen jelezni a kiadás idejét, hogy közben nem kell a verziószámhoz nyúlni.

Az operációs rendszer egyelőre csak x86-64 (x64) rendszereken futó verzióban érhető el, de a CentOS közössége azt ígéri, a következő hónapokban igyekeznek előállni egy 32 bites x86, egy ARM és egy PowerPC architektúrán futó kiadással is. A karbantartók szerint a CentOS 6-nál nagy népszerűségnek örvendett a minimum telepítő ISO, így a CentOS 7-ből is várható hasonló, de egyelőre megy a sakkozás azon, hogy a 360 megabájtos telepítő image mellé még milyen tartalmat lehet egy CD méretű lemezképbe belezsúfolni.

A CentOS letölthető a projekt weboldalán felsorolt tükörszerverekről és bittorrenten keresztül. A szoftverhez 2019 végéig élvez "teljes támogatást", vagyis eddig jöhetnek hozzá akár funkcionális újdonságok is, 2024. június 30-ig pedig karbantartást, ami lényegében a hibajavításokat jelenti.

a címlapról