Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nyereséget jelentett a HTC

Bodnár Ádám, Gálffy Csaba, 2014. július 04. 09:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Továbbra sem tud növekedési pályára állni a HTC, de a költségeket kemény kézzel fogja a gyártó, így visszaeső értékesítés mellett is értelmezhető profitot ért el a cég.

Ha a bevételek összeomlanak, akkor a cég csak úgy tud fennmaradni, ha gyorsabban csökkenti a költségeket, mint ahogy az eladások zsugorodnak. Ez egy rendkívül nehéz mutatvány, de van rá néhány példa, hogy sikerülhet, az elmúlt néhány évben a Nokia és a BlackBerry is sikerrel vitte véghez. Ezek a cégek elvesztették régi fényüket és egykor domináns pozíciójukat, de nem mentek csődbe, nem szűntek meg.

Ugyanezt a pályát járja most be a HTC is, a cég hosszú idő után újra negyedéves profitot tudott felmutatni a legújabb pénzügyi jelentés szerint. A nyereség azonban nem a növekvő eladások eredménye, a bevételek továbbra is esnek, a gyártáshoz és egyéb műveletekhez kötődő költségeket azonban drasztikusan csökkenteni tudta a vállalat, részben a kapacitás alatt működő gyártósorok bezárásával-eladásával, részben az egyéb divíziók leépítésével.

A HTC jelentése szerint 75,6 millió dolláros profitot ért el a második negyedévben, ami 80 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - ekkor volt egyébként utoljára profitábilis a tajvani gyártó működése. A bevétel azonban továbbra is esik, a tavalyi 2,36 milliárd dollárnak megfelelő értékről 2,17 milliárd dollárra. A cég gyorsjelentése nem tér ki az értékesített telefonok darabszámára, így nem tudni, hogy hogyan változott az értékesített telefonok átlagos eladási ára, a csúcsmodellek, vagy az olcsóbb eszközök felé lendült-e inkább a termékmix.

Az M7 és az M8 sem elég?

A HTC idei nagy dobása az új One (M8), illetve a kisebb tesó, a One mini 2. A készülékek nagyjából elődeik nyomán haladnak és hozzák a HTC-től megszokott erősségeket (pl. igényes ház és szép formaterv), a One idén is jó kritikákat kapott a sajtóban (nekünk is nagyon tetszett) - kérdés, ez vajon hosszabb távon mire lehet elég. A HTC-nek tavalyelőtt és tavaly is a második negyedév sikerült a legjobban, amikor az új készülékek megjelenése meghúzta az eladásokat, de a lendület már nem tartott ki az év hátralevő részében, és félő, ez idén is ugyanígy marad.

HTC One M8, HTC One, HTC One X - mindeniknek kimondott célja volt megmenteni a céget.

A cég példája jól mutatja, az androidos okostelefonok szegmensében nem elég egyszerűen jó termékeket gyártani, a piaci sikerhez másra is szükség van. Ez lehet egy-két egyedi, sehol máshol nem található képesség, de androidos vonalon ilyenből egyre kevesebbet találni, vagy lehet mindent elsöprő, hatalmas marketingkampány, amelyhez viszont hatalmas összegeket kell mozgósítani.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.