:

Szerző: Koi Tamás

2014. június 30. 15:00

Jogi csatározás ölheti meg a mobilparkolást

Hosszú évekkel ezelőtt bevezetett, kényelmes parkolási rendszer borulhat fel teljesen holnaptól a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer indulásával - fenyeget az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. A cég szerint az újonnan bevezetett rendszer alapjai legalábbis vitatottak, a műszaki háttér nem áll készen, a szolgáltatók pedig szerződést- és törvényt szegnek.

Működésképtelenség, pánik és fejetlenség kíséri a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer holnapi indilását - vélekednek az Első Mobilfizetési Elszámoló Zrt. (EME) képviselői. A többek közt a mobilparkolási és mobil autópályadíj-vásárlási rendszer hátterét jelenleg is nyújtó cég szerint a szolgáltatást állami kézben központosító 2011-es, azóta többször módosított törvényben szereplő feltételek valójában senkinek sem kedveznek, ugyanakkor állítja, hogy az autósok holnap is igénybe vehetik az EME által biztosított, SMS-ben és hanghívással indítható szolgáltatást.

Vitatott alapok

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszert még 2011 végén álmodta meg a kormányzat azzal a céllal, hogy az állami érdekeltségű, elsősorban mobiltelefon segítségével, az előfizetés egyenlegének terhére is megvásárolható szolgáltatások (parkolási díj, útdíj, stb.) értékesítését saját kézbe vegye. Később azonban kiderült, hogy az indulás nem biztosítható az eredetileg tervezett - tavaly szeptemberi - időpontra, így egy törvénymódosító indítványban idén év közepére módosították a rendszer indulásának időpontját.

Az EME ugyanakkor állítja, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer indulásához máig nincsenek meg a műszaki feltételek, nem utolsósorban a szerződéses megállapodások az önkormányzatokkal, valamint szolgáltatókkal. Bár az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, több mint 70 önkormányzattal van élő szerződése, az EME úgy tudja, hogy ezek töredéke írta csak alá az együttműködési megállapodást, ráadásul a mobilparkolás alapját nyújtó mobilszolgáltatók közül csak kettőnek van érvényes szerződése a céggel.

A magánkézben lévő EME szerint ezzel szemben velük jelenleg mindhárom mobilszolgáltatónak élő szerződése van, ami egyben azt is kell jelentse, hogy a parkoláshoz használható 810-es számoknak holnap is működniük kell. A cég képviselői lapunknak azt nyilatkozták, hogy mostanáig egyik mobilszolgáltató sem mondta fel az érvényes szerződést - ezt egyébként még rendkívüli felmondás esetén is csak adott határidőn belül tehetné meg egy operátor, vélik a cégnél.

Operátorok a célkeresztben

Az EME képviselői szerint az is aggályos, hogy a mobilszolgáltatók nem tették időben közzé az általános szerződési feltételeikben, hogy a mobilparkolás feltételei változni fognak (tény, hogy a Magyar Telekom is csak ma jelentetett meg ezzel kapcsolatos ÁSZF-módosítási közleményt). Lapunk szolgáltatói forrásból ugyanakkor úgy értesült, hogy ezt csak abban az esetben kell megtennie egy hírközlési szolgáltatónak, ha a feltételek az előfizetők számára kedvezőtlen módon változnak (elsősorban magasabb díjakon lesz elérhető egy adott szolgáltatás), az árak azonban - legalábbis egyelőre - várhatóan nem változnak, ezért nem volt szükség a korábbi közzétételre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég szerint az automaták holnaptól esedékes átmatricázása sem jogszerű. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ugyanis az új szolgáltatásokhoz kapcsolódóan az éjszaka folyamán a tervek szerint új matricákat helyez el a köztéri parkolóautomatákon, ez azonban az EME szerint tulajdon- és birtoksértést jelent, ami ellen a társaság a "leghatározottabban" fel fog lépni.

Az autósok számára mindenesetre egyetlen biztos módszer látszik a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer holnapi indulásával kapcsolatos bonyodalmak elkerülésére: ha parkolás során nem mobiltelefonjukat használják, hanem az automatáknál fizetik ki a díjat. Tekintve azonban, hogy ma már a parkolási tranzakciók közel kétharmadát mobillal indítják, felmerülhet, hogy ehhez egyszerűen nincs elég kihelyezett parkolóautomata.

A témában a mobilszolgáltatók közül a Telenor Magyarország röviddel az EME Zrt. sajtótájékoztatója után adott ki közleményt. A cég ebben felhívja a figyelmet, hogy holnaptól a mobilparkolási szolgáltatások száma országszerte megváltozik, emellett kiemeli, hogy a közterületi parkolási tranzakció csakis abban az esetben lesz érvényes, ha az indulást jelző visszaigazoló SMS megérkezik a parkolást indító telefonszámra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.