Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 26. 11:16

A NetGear elkészítette Batman otthoni routerét

Háromsávos, brutális teljesítményű és ennek megfelelően igen borsos árú routerrel állt elő a NetGear. A Nighthawk X6 AC3200 Tri-Band WiFi Router (R8000) két 5 gigahertzes és egy 2,4 gigahertzes sávon összesen 3,2 gigabites sávszélességet biztosít, amelyet a csatlakoztatott eszközök képességeinek megfelelően optimalizál.

Új routert jelentett be a NetGear: a háromsávos Nighthawk X6 AC3200 Tri-Band WiFi Router (R8000) névre keresztelt készülék a Broadcom legújabb 5G WiFi XStream platformjára épül, és már külsőre is sejthető, hogy esetében nem a hagyományos döcögős otthoni hálózati megosztóról van szó.

A lapos készüléken nem kevesebb mint hat nagy teljesítményű, - leginkább gázpedálokra emlékeztető - antenna kapott helyet, amelyek egy 2,4 gigahertzes és két 5 gigahertzes frekvenciasávban képesek kommunikálni. A gyártó szerint az eszköz az iparág jelenlegi leggyorsabb kombinált Wi-Fi sebességét hozza, összesen 3,2 gigabites sávszélességével, amely a két 1,3 gigabites és egy 600 megabites sávból adódik össze. A Nighthawk X6-ot egy kétmagos 1 gigahertzes processzor hajtja, amely mellé három, a központi CPU-t tehermentesítő processzor is társul.

Optimalizált sávszélesség minden eszköznek

A gyártó szerint egyre nagyobb problémát jelent, hogy a különböző okoskütyük megjelenésével a háztartásokban folyamatosan növekszik a Wi-Fi hálózatokra csatlakozó, a sávszélességet lefoglaló eszközök száma. A háromsávos router ezért optimalizáltan osztja ki a megfelelő sávszélességet az egyes készülékek számára, azok képességeinek megfelelően - ezáltal sokkal hatékonyabban kezelhetők például az IoT eszközök.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

De a masszív sávszélességet igénylő feladatok is jóval kényelmesebbé válhatnak, hiszen míg a kétsávos routereknél egy párhuzamosan futó online játéknak és streamelt filmnek egyetlen 5 gigahertzes sávot kell felváltva használnia, a háromsávos Nighthawk X6 esetében mindkettő egy teljes saját sávból gazdálkodhat - de az eszköz ennél több feladat esetén is automatikusan felméri, hogy melyik kliens melyik sávban teljesít legjobban, majd ennek fényében optimalizálja a kapcsolatokat.

Célzott Wi-Fi szórás

A NetGear legújabb routere ezen felül támogatja a Beamforming+ jelfókuszáló technológiát is, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy a kütyü képes megállapítani a csatlakoztatott készülékek pozícióját és célzottan feléjük küldeni a jelet, a lehető legstabilabb kapcsolódás végett, legyen szó a három sáv bármelyikéről. Az eszközön öt gigabites Ethernet-csatlakozót és egy USB 3.0 aljzatot is találunk, utóbbival hálózati tárhely is létrehozható. A gyártó ehhez egy saját ReadySHARE Vault nevű alkalmazást is mellékel, igaz csak Windowst futtató PC-khez, amellyel automatikus biztonsági mentések állíthatók be.

Ugyancsak a vállalat saját szoftvere a NetGear MyMedia, amellyel a hálózaton tárolt médiafájlok játszhatók le a DLNA-képes okostévéken, a rendszer továbbá AirPlay-támogatást is kapott. A routerhez végül egy NetGear genie névre hallgató virtuális kezelőfelület is társul, amellyel az otthoni hálózat egyszerűen beállítható és kezelhető Windows, OS X, Android és iOS rendszerekről is. A Nighthawk X6 már előrendelhető, a boltokba azonban csak július 11-én jut el, képességeinek megfelelően borsos, 300 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról