Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 11. 13:39

Műholdas felvételeket készítő céget vesz a Google

A Google mintegy 500 millió dollárért vásárolja meg a műholdas képalkotással foglalkozó Skybox Imaging vállalatot. A cég a későbbiekben keresőóriás térképének fejlesztésében és az internet távoli vidékekre való eljuttatásában is szerepet játszhat.

A Google törekvései, hogy a Föld távoli sarkaiba is internetet vigyen, már régóta ismertek, elég csak kísérleti ballonjaira, vagy éppen a vállalat által néhány hónapja felvásárolt, nagyméretű drónokat fejlesztő Titan Aerospace-re gondolni. A Wall Street Journal néhány nappal ezelőtt olyan pletykákat is felröppentett, melyek szerint a keresőóriás már műholdakban gondolkodik, amelyekből egy egész flottát állítana pályára, hogy az elzártabb területek számára is online kapcsolatot biztosítson.

A WSJ értesüléseit látszik alátámasztani a cég legutóbbi bejelentése, amely szerint mintegy 500 millió dollárért megvásárolja a műholdas képalkotással foglalkozó Skybox Imaging céget - a Google közleménye szerint a cég képességeit térképének tökéletesítésénél, később pedig potenciálisan az internet távoli területekre való eljuttatásánál fogja kamatoztatni. A vállalat a Skyboxnak kétségtelenül hasznát veszi majd, az korántsem mondható kezdőnek a műholdas fotózás területén, nevéhez fűződik ugyanis világ eddigi legkisebb, nagy felbontású képalkotó műholdjának kifejlesztése.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google eddig térképét jórészt a Landsat műholdak képeiből állította össze, noha az utóbbi években elkezdett más, részletesebb fotókat kínáló forrásoktól is vásárolni. A Skybox Imaging megvétele tehát ebből a szempontból is logikus lépésnek tűnik, hiszen a cég így gyakorlatilag teljesen házon belül, jóval gyorsabban intézheti majd a Maps szolgáltatás fejlesztését és az adatok frissítését.

De a műholdas internetszórás terve sem teljesen légből kapott: a WSJ szerint a vállalat már dolgozik a projekten, amellyel "a másik hárommilliárd embernek" is internet-hozzáférést biztosítana. A tervek szerint a jövőben 180 szélessávú kapcsolattal rendelkező műholdat állítanának föld körüli pályára - mindez pedig 1-3 milliárd dollárba kerül majd. Az elképzelésen nagyjából húsz ember dolgozik, az O3b Networks nemrég a Google-hoz igazolt alapítója, Greg Wyler keze alatt. Az O3b maga is műholdas internetszolgáltatással foglalkozik, hálózatával a bolygó jelentős részét eléri. A Skybox Imaginggel kapcsolatos pontos terveket tehát egyelőre homály fedi, a vállalat egyelőre változatlanul működik majd tovább - a felvásárlás lezárultáig legalábbis biztosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról