Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Műholdas felvételeket készítő céget vesz a Google

Hlács Ferenc, 2014. június 11. 13:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google mintegy 500 millió dollárért vásárolja meg a műholdas képalkotással foglalkozó Skybox Imaging vállalatot. A cég a későbbiekben keresőóriás térképének fejlesztésében és az internet távoli vidékekre való eljuttatásában is szerepet játszhat.

A Google törekvései, hogy a Föld távoli sarkaiba is internetet vigyen, már régóta ismertek, elég csak kísérleti ballonjaira, vagy éppen a vállalat által néhány hónapja felvásárolt, nagyméretű drónokat fejlesztő Titan Aerospace-re gondolni. A Wall Street Journal néhány nappal ezelőtt olyan pletykákat is felröppentett, melyek szerint a keresőóriás már műholdakban gondolkodik, amelyekből egy egész flottát állítana pályára, hogy az elzártabb területek számára is online kapcsolatot biztosítson.

A WSJ értesüléseit látszik alátámasztani a cég legutóbbi bejelentése, amely szerint mintegy 500 millió dollárért megvásárolja a műholdas képalkotással foglalkozó Skybox Imaging céget - a Google közleménye szerint a cég képességeit térképének tökéletesítésénél, később pedig potenciálisan az internet távoli területekre való eljuttatásánál fogja kamatoztatni. A vállalat a Skyboxnak kétségtelenül hasznát veszi majd, az korántsem mondható kezdőnek a műholdas fotózás területén, nevéhez fűződik ugyanis világ eddigi legkisebb, nagy felbontású képalkotó műholdjának kifejlesztése.

A Google eddig térképét jórészt a Landsat műholdak képeiből állította össze, noha az utóbbi években elkezdett más, részletesebb fotókat kínáló forrásoktól is vásárolni. A Skybox Imaging megvétele tehát ebből a szempontból is logikus lépésnek tűnik, hiszen a cég így gyakorlatilag teljesen házon belül, jóval gyorsabban intézheti majd a Maps szolgáltatás fejlesztését és az adatok frissítését.

De a műholdas internetszórás terve sem teljesen légből kapott: a WSJ szerint a vállalat már dolgozik a projekten, amellyel "a másik hárommilliárd embernek" is internet-hozzáférést biztosítana. A tervek szerint a jövőben 180 szélessávú kapcsolattal rendelkező műholdat állítanának föld körüli pályára - mindez pedig 1-3 milliárd dollárba kerül majd. Az elképzelésen nagyjából húsz ember dolgozik, az O3b Networks nemrég a Google-hoz igazolt alapítója, Greg Wyler keze alatt. Az O3b maga is műholdas internetszolgáltatással foglalkozik, hálózatával a bolygó jelentős részét eléri. A Skybox Imaginggel kapcsolatos pontos terveket tehát egyelőre homály fedi, a vállalat egyelőre változatlanul működik majd tovább - a felvásárlás lezárultáig legalábbis biztosan.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.