:

Szerző: Koi Tamás

2014. június 4. 09:53

Kapacitásbővítés után új csatornákkal bővül a MinDig TV

Az immár állami kézben lévő Antenna Hungária ma elindította a negyedik országos digitális televíziós multiplexet, melynek üzemeltetési jogát még 2008-ban nyerte el, ám a digitális átállásig, illetve az azt követő frekvenciacserék lezárásáig nem tudta igénybe venni a plusz kapacitást. Az új multiplex révén jelentősen bővülhet a DVB-T csatornakínálat.

Az Antenna Hungária mától - egyelőre csak tesztüzemben - több adóállomáson is bekapcsolta a digitális földfelszíni tévés hálózat új, D jelzésű országos multiplexét, melynek révén a műsorszóró cég újabb csatornákkal bővítheti a MinDig TV és MinDig TV Extra márkanevű DVB-T szolgáltatások kínálatát. Új tévécsatornák megjelenéséről egyelőre továbbra sincs semmi konkrét hír, ettől függetlenül a szolgáltató még a nyáron bővítést ígér.

Az immár állami kézben lévő Antenna Hungária által ma kiadott közlemény szerint a D multiplex adóberendezései folyamatosan állnak üzembe, ma összesen 26 nagy és közepes teljesítményű adóval kezdődik meg a tesztsugárzás, mely egyelőre állóképeket, illetve a cég infocsatornáját közvetíti. A tesztsugárzás alatt az antennarendszerek és SFN (Single Frequency Network) beállítások finomhangolása zajlik, ezért rövid időszakokra lokálisan előfordulhat, hogy a tesztcsatornák zavartalan vétele nem biztosított.

Az Antenna Hungária a hatósági szerződés értelmében 2008-ban kezdte meg a DVB-T alapú digitális műsorszórást az országban, a cég a kezdetektől MPEG4 rendszerben továbbította az adásokat - ezzel az eljárással egy SD-csatorna ma nagyjából 1,5 Mbps, egy HD-adás pedig körülbelül 7 Mbps sávszélességet foglal a multiplexen. Tekintve, hogy egy multiplex kapacitása körülbelül 23-24 Mbps, könnyen kiszámolható, hogy az új multiplexek üzembe állításával akár 25 új SD-csatornát vagy 6 HD-adást (illetve ezek kombinációját) is beilleszthetne a kínálatba a műsorszóró.


Bővítik az Antenna Hungária győri tévétornyát

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltató a 2008-ban aláírt hatósági szerződés értelmében a már üzemelő A, B és C jelű, valamint a most üzembe álló D multiplexen kívül még egy digitális multiplex használatára lesz jogosult 2020-ig, az E multiplex azonban a frekvenciakorlátok miatt a D-vel ellentétben nem biztosít majd országos lefedettséget. Az E multiplex indítása szintén a nyáron szerepel az Antenna Hungária terveiben.

Az új multiplexek beüzemelésével párhuzamosan az Antenna Hungária több telephelyen is helikopteres antennacseréket hajt végre a nyáron, ennek köszönhetően a már meglévő multiplexek lefedettsége, jelminősége is tovább javulhat többek közt az aggteleki, kékesi, nagykanizsai, pécsi, úzdi és tokaji adóállomások körzetében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.