:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 3. 17:13

64 bitre vált a Google Chrome

A Google böngészője is 64 bitre vált, a Chrome Dev és Canary csatornáján már megjelent a 64 bites verzió, amit el lehet kezdeni tesztelni.

Blogbejegyzésben jelentette be a Google a 64 bites Chrome böngésző érkezését, a jövevényt egyelőre a Dev és Canary csatornákra feliratkozott felhasználók tölthetik le és tesztelhetik. Érdekesség, hogy ezeken a csatornákon a 64 bites Windows operációs rendszerek felhasználói számára már a 64 bites Chrome letöltését ajánlja fel a Google, ami annak a jele lehet, hogy a vállalat a jövőben ezt teszi majd alapértelmezetté. Persze a 32 bites verzió is megmarad egyelőre, legalábbis a cég nem jelezte, hogy más tervei lennének.

A Google szerint nagyon sokan vannak, akik 64 bites Windowst használnak, az ő kedvükben szeretne járni a cég a 64 bites Chrome-mal, amely profitálni tud az operációs rendszer újabb képességeiből. A vállalat fejlesztői úgy látják, a 64 bitre váltás révén a Chrome kihasználhatja a processzor- és fordítóoptimalizációkat, újabb utasításkészletet és regisztereken keresztül tud függvényparamétereket átadni. Ezek eredője a nagyobb teljesítmény, elsősorban grafikus és médiatartalmak megjelenítésénél - a cég becslései szerint az amúgy sem lassú Chrome egyes esetekben további 25 százalékkal gyorsulhat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google úgy látja, a nagyobb teljesítmény mellett nagyobb stabilitást is hoz a változás, a renderelőmotor mintegy fele annyi összeomlást produkál mint a 32 bites verzió esetében. További előnye a 64 bitre váltásnak a megnövekedett biztonság, a böngésző így profitálni tud az operációs rendszer olyan képességeiből mint a High Entropy ASLR, amely a Windows 8-ban debütált. "Az extra bitek révén jobban tudunk védekezni egyes exploit technikák ellen mint a JIT spraying, de a korábbi biztonsági intézkedések, például a heap partitioning hatékonysága is megnövekedik ezáltal" - írja a Google blog.

Aki átvált 64 bites Dev vagy Canary verzióra, annak jó tudnia, hogy a frissítés lecseréli ez előző verziót, ha az volt a gépen, a beállítások, könyvjelzők és más adatok megtartása mellett, vagyis a 64 bites átállás a felhasználói adatokat nem érinti. A fejlesztői változatok a Chrome stabil verziója mellé is telepíthetők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.