Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 2. 12:02

Tabletek és hibridek hadával támad az ASUS

Új készülékek garmadájával érkezett az ASUS az idei Computex kiállításra, ahol hét androidos tabletet, valamint notebookokat és hibrid készülékeket mutatott be. A frissen bejelentett eszközök között telefon-tablet-notebook hibrid és 4K kijelzővel felszerelt laptop is helyet kapott.

Nem fogta vissza magát az ASUS, a vállalat az idei Computex kiállításon számos új termékről, köztük notebookokról, táblagépekről és már-már zavarba ejtő hibrid készülékekről rántotta le a leplet. A gyártó már gyakorlatilag minden új termékébe 64 bites Intel processzort tett, az androidos telefontól egészen a windowsos notebookig.

Wi-Fi-s és LTE-s MeMO Padek

Az androidos ME176C és ME181C sorozatszámú MeMO Pad tabletek 7 és 8 hüvelykes kijelzővel lesznek elérhetők, mindkét változatot négymagos 64 bites Intel Atom Z3745 chip hajtja 1,86 gigahertzen. A készülékekben 1280x800 pixel felbontású IPS panel található, továbbá 5 megapixeles hátoldali és 2 megapixeles előlapi kamerát kaptak. A héthüvelykes verzió fehér, fekete, kék, piros és sárga, a nyolchüvelykes pedig fehér, fekete, arany és lila színekben lesz megvásárolható, várhatóan már június közepétől.

ASUS MeMO Pad ME181C

A harmadik, ME581CL kódnevű nyolchüvelykes MeMO Pad a széria legerősebb modellje, ebben már Intel Atom Z3580 chip ketyeg, 2,3 gigahertzen, természetesen ez is négymagos és 64 bites. Az eszköz LTE-képes, továbbá a 802.11ac szabványú Wi-Fit is támogatja. Az IPS kijelző felbontására nem lehet panasz, az 1920x1200 pixel, amitől a gyártó ráadásul kiemelkedően jó színeket ígér, Splendid és Truevivid megjelenítési technológiájának köszönhetően. Az eszköz kék, rózsaszín és fehér színekben lesz megvásárolható.

Tablet vagy telefon?

A gyártó túlméretezett okostelefonjaiból, vagy éppen telefonálásra is alkalmas táblagépeiből, azaz a Fonepadekből két új modell mutatkozott be, ugyancsak 7 és 8 hüvelykes kivitelben. Mindkettőn Android fut, mindkettőt négymagos 64 bites Intel Atom Z3560 chip hajtja, 1,8 gigahertzen, ám ez csak 3G kapcsolatot tesz lehetővé. A kisebb és a nagyobb kijelző is IPS, 1280x800-as felbontással, a készülékek továbbá - akárcsak a MeMO Padek - 2 megapixeles előlapi, és 5 megapixeles hátlapi kamerát kaptak. Az új Fonepadek pereme a gyártó szerint jóval keskenyebb lett mint az előző generációnál, így a nyolchüvelykes modell 12 centiméterével majdnem ugyanolyan széles maradt mint a tavalyi 7 hüvelykes változat. A készülékek fekete, fehér, arany és piros színekben kerülnek a boltokba.

A héthüvelykes ASUS Fonepad

A billentyűzetes dokkolóiról ismert széria sem maradt érintetlen, idén két új Transformer Pad változat is érkezett, mindkettőt a MeMO Padeknél már látott négymagos 1,86 gigahertzes Intel Atom Z3745 processzor hajtja. A TF103C modell 1280x800 pixel felbontású IPS kijelzőt kapott, a Wi-Fi-s táblagépbe emellett GPS és GLONASS vevő is került. A TF303CL-ben már 1920x1200 pixeles IPS panelt találunk, ráadásul ebben az esetben már LTE-csatlakozásra is lehetőség van. A készülékről továbbá a HDMI-kimenet és a Miracast támogatás sem maradt le. A táblagépek önmagukban 9,9, dokkolóval pedig 19,8 milliméter vastagok.

NX500: 4K panel és csúcsvas

Az ASUS notebookokkal sem maradt adós, a kategória egyik kiemelt darabja a Zenbook NX500, amely 4K kijelzővel érkezik. A számítógépet egy negyedik generációs Intel Core i7 processzor hajtja, továbbá dedikált grafikus chipet kapott egy 2 gigabájt GDDR5 memóriával felszerelt GeForce GTX 850M formájában A 15,6 hüvelykes IPS kijelző ráadásul érintésérzékeny, és ez az első 3M QDEF technológiás panel, amely laptopba kerül. Ez azt jelenti, hogy a teljes 100 százalékos NTSC, 108 százalékos Adobe RGB és 146 százalékos sRGB színmegjelenítésre képes. A notebook 512 gigabájtos PCIe felületű, vagy akár két darab SATA 3-as SSD-vel is választható, emellett három USB 3.0 port is elfért rajta. Az NX500 a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t is támogatja és SonicMaster Premium hangzással szerelték fel.

ASUS Zenbook NX500

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A másik új laptoppal, azaz a Transformer Book Flippel a gyártó visszakanyarodott a hibrid kategóriához. A Windows 8.1-es eszköz kijelzője ugyanis 360 fokban visszahajtható, így táblagépként is használható. Ezt a gépet is egy Intel Core processzor hajtja és a dedikált grafika sem maradt le, itt egy 2 gigabájtos NVIDIA GeForce GT840M GPU-t találunk. Az érintőkijelző felbontása mérettől függetlenül 1920x1080 pixel, ráadásul a gyártó szerint a készülék alvó üzemmódban akár két hetet is kibír töltés nélkül. A Transformer Book Flip várhatóan már június végén a boltokba kerül, 13,3, 14, és 15,6 hüvelykes méretben.

Az ASUS mindezek mellett egy Transformer Book T300 Chi névre hallgató, windowsos táblagépet is bejelentett, amelyet leválasztható billentyűzettel szerelt fel. A 12,5 hüvelykes T300 a gyártó szerint ebben a méretben 7,3 milliméterével a kategória legvékonyabb tabletje, ráadásul vastagsága billentyűzettel sem haladja meg a 14,3 millimétert. A kijelző felbontása is figyelemre méltó 2560x1440 pixel, a processzor pedig egy egyelőre meg nem nevezett Intel Core chip, noha annyi tudható hogy az eszköz LTE-képes. A készülékkel a gyártó valószínűleg ugyanazokat a felhasználókat veszi célba, akiket a Microsoft is kiszemelt a Surface Pro 3-mal.

ASUS Transformer Book Flip

Billentyűzetbe dokkolható tabletbe dokkolható telefon?

A végére maradt a vállalat eddigi legvakmerőbb próbálkozása, a Transformer Book V, amely már annyira hibrid, hogy elég nehéz neki megfelelő kategóriát találni. Egy billentyűzetes dokkolóval ellátott Windows 8.1-es táblagépről van szó - amelynek a hátoldalába egy androidos telefon dokkolható, ami opcionálisan az eszköz agyaként is funkcionál, valahogy úgy, mint a gyártó Padfone termékei esetében.

ASUS Transformer Book V

A táblagépbe csúsztatható okostelefon öthüvelykes HD IPS kijelzőt kapott, továbbá 2 gigabájt RAM-ot és akár 64 gigabájt eMMC belső tárhelyet. A 11 milliméter vast, LTE-képes készüléket egy négymagos Intel Atom processzor hajtja és 4.4-es Anrdoidot futtat a gyártó saját Zen UI felületével. Az eszközre 8 megapixeles hátlapi és 2 megapixeles előlapi kamera jutott, akkumulátora pedig 2550 mAh kapacitású. Ami a notebook-tabletet illeti, abban egy "következő generációs Intel Core processzor", illetve 4 gigabájt RAM található, valamint 128 gigabájt eMMC belső tárhelyet tudhat magáénak, amit a billentyűzetes dokkban található merevlemez további 1 terabájttal egészít ki - plusz akkumulátor ugyanakkor nem került bele. A kijelző itt 12,5 hüvelykes HD IPS panel.

A hibrid-hibrid készülék a gyártó szerint ötféle módon is használható, az önálló telefon üzemmód mellett ugyanis windowsos és androidos notebookként, illetve tabletként is működik. Érdekes megoldás továbbá, hogy a telefon kijelzőjének tartalma dokkolt állapotban a Windowson belül is megjeleníthető és kezelhető is. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Transformer Book V pontosan mikortól lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról