Szerző: Koi Tamás

2014. május 20. 14:44

Alkalmazások minden tévén: itt a UPC TV Apps

Új funkciókkal egészíti ki digitális kábeltelevíziós platformját a UPC Magyarország, mely a meglévő infrastruktúrára építve kíván interaktív alkalmazásplatformot nyújtani több százezer előfizetőnek.

Távoli szerveren futó alkalmazásokkal egészíti ki digitális kábeltévés platformját a UPC Magyarország. Amint azt tegnap megírtuk, a cég több, népszerű Google-alkalmazást is integrál a platformba, a funkcióbővítés pedig nem jár az előfizetők számára plusz költséggel - jóllehet egyelőre nem érhető el mindenkinek a TV Apps névre keresztelt szolgáltatás.

Streamelt interakció

A kábelszolgáltató mai sajtótájékoztatóján a cég középtávú terveiről beszélt a UPC Magyarország élére tavaly kinevezett új vezérigazgató, Severina Pascu, aki a Liberty Global csoport tulajdonában lévő vállalat román leányvállalatát vezette korábban. A cégvezető a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a UPC jelenleg mind a HD-csatornák választékát, mind az online videotéka kínálatát illetően megelőzi versenytársait, a mostani fejlesztéssel pedig a manapság egyre divatosabb interaktív megoldások felé igyekszik nyitni.

A DVB-C rendszert üzemeltető UPC-nek van is mit behoznia ezen a téren, elsősorban a manapság egyre nagyobb teret nyerő IPTV-platformmal szemben, mely tálcán kínálja a szolgáltatóknak az interaktív szolgáltatások, appok bevezetését. A UPC jelenlegi médiaboxai ugyanakkor a gyenge hardver miatt nem képesek bonyolultabb appok futtatására, a mérnökök éppen ezért a rendelkezésükre álló infrastruktúrán felhőalapú megoldással bővítették a platformot. Ebben a megközelítésben az adatok feldolgozása a cég szerverein folyik, a box kizárólag a megjelenítésért felel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A set-top box egy gombjának megnyomására betöltődő TV Apps felületet így teljes egészében egy távoli szerver rendereli le, a beltéri egység lényegében csak egyfajta vékony kliensnek, megjelenítő eszköznek minősül a tévékészülék és a UPC távoli rendszerei közt. Az alkalmazásfelület futtatására egyelőre csak HD-képes beltéri egységeken van lehetőség (ebből egyébként mintegy 200 ezer található a csaknem 400 ezer előfizetőnél), a funkciót automatikusan élesíti a UPC mától.

A kezdeti alkalmazásválasztékban több, a Goolge által fémjelzett app is található, ezek közül alighanem a meglévő Google-fiókkal összeintegrálható YouTube-alkalmazás lehet majd az egyik legnépszerűbb, de ott van a portfólióban a Google Calendar, vagy éppen a Picasa-szolgáltatás is. A repertoár a későbbiekben várhatóan újabb tartalmakkal bővül majd, ezzel kapcsolatos konkrét részleteket azonban egyelőre nem árultak el a szolgáltató illetékesei.

Még azért nem tömegigény

A UPC TV Apps megoldás nem az első olyan tévés alkalmazásfuttató felület hazánkban. A Magyar Telekom IPTV-platformján 2008-ban, a pekingi olimpia idején jelentek meg az első appok, azóta azonban nem bővült látványosan a kínálat, jóllehet a Telekom IPTV-jén keresztül el lehet érni például a Facebookot, melyhez a UPC megoldással nem lehet hozzáférni. Úgy tudjuk, hogy a Telekom interaktív tévés platformján az alkalmazásindítások száma éves szinten ettől függetlenül meghaladja a tízmilliót.

A UPC-nek amúgy házon belül is van ennél fejlettebb alkalmazásplatformja, illetve tévés megoldása, az a Nyugat-Európában két évvel ezelőtt élesbe állított Horizon, mely új generációs beltéri egységekkel és fejlett interfésszel, valamint tökéletesre csiszolt multiscreen-rendszerrel igyekszik prémium szolgáltatásként pozicionálni magát. A Horizon rajtjára ugyanakkor biztos nem kerül sor a közeljövőben Magyarországon - vetítette elő a HWSW kérdésére Pascu a sajtótájékoztatón.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról