Szerző: Koi Tamás

2014. május 20. 14:44

Alkalmazások minden tévén: itt a UPC TV Apps

Új funkciókkal egészíti ki digitális kábeltelevíziós platformját a UPC Magyarország, mely a meglévő infrastruktúrára építve kíván interaktív alkalmazásplatformot nyújtani több százezer előfizetőnek.

Távoli szerveren futó alkalmazásokkal egészíti ki digitális kábeltévés platformját a UPC Magyarország. Amint azt tegnap megírtuk, a cég több, népszerű Google-alkalmazást is integrál a platformba, a funkcióbővítés pedig nem jár az előfizetők számára plusz költséggel - jóllehet egyelőre nem érhető el mindenkinek a TV Apps névre keresztelt szolgáltatás.

Streamelt interakció

A kábelszolgáltató mai sajtótájékoztatóján a cég középtávú terveiről beszélt a UPC Magyarország élére tavaly kinevezett új vezérigazgató, Severina Pascu, aki a Liberty Global csoport tulajdonában lévő vállalat román leányvállalatát vezette korábban. A cégvezető a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a UPC jelenleg mind a HD-csatornák választékát, mind az online videotéka kínálatát illetően megelőzi versenytársait, a mostani fejlesztéssel pedig a manapság egyre divatosabb interaktív megoldások felé igyekszik nyitni.

A DVB-C rendszert üzemeltető UPC-nek van is mit behoznia ezen a téren, elsősorban a manapság egyre nagyobb teret nyerő IPTV-platformmal szemben, mely tálcán kínálja a szolgáltatóknak az interaktív szolgáltatások, appok bevezetését. A UPC jelenlegi médiaboxai ugyanakkor a gyenge hardver miatt nem képesek bonyolultabb appok futtatására, a mérnökök éppen ezért a rendelkezésükre álló infrastruktúrán felhőalapú megoldással bővítették a platformot. Ebben a megközelítésben az adatok feldolgozása a cég szerverein folyik, a box kizárólag a megjelenítésért felel.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A set-top box egy gombjának megnyomására betöltődő TV Apps felületet így teljes egészében egy távoli szerver rendereli le, a beltéri egység lényegében csak egyfajta vékony kliensnek, megjelenítő eszköznek minősül a tévékészülék és a UPC távoli rendszerei közt. Az alkalmazásfelület futtatására egyelőre csak HD-képes beltéri egységeken van lehetőség (ebből egyébként mintegy 200 ezer található a csaknem 400 ezer előfizetőnél), a funkciót automatikusan élesíti a UPC mától.

A kezdeti alkalmazásválasztékban több, a Goolge által fémjelzett app is található, ezek közül alighanem a meglévő Google-fiókkal összeintegrálható YouTube-alkalmazás lehet majd az egyik legnépszerűbb, de ott van a portfólióban a Google Calendar, vagy éppen a Picasa-szolgáltatás is. A repertoár a későbbiekben várhatóan újabb tartalmakkal bővül majd, ezzel kapcsolatos konkrét részleteket azonban egyelőre nem árultak el a szolgáltató illetékesei.

Még azért nem tömegigény

A UPC TV Apps megoldás nem az első olyan tévés alkalmazásfuttató felület hazánkban. A Magyar Telekom IPTV-platformján 2008-ban, a pekingi olimpia idején jelentek meg az első appok, azóta azonban nem bővült látványosan a kínálat, jóllehet a Telekom IPTV-jén keresztül el lehet érni például a Facebookot, melyhez a UPC megoldással nem lehet hozzáférni. Úgy tudjuk, hogy a Telekom interaktív tévés platformján az alkalmazásindítások száma éves szinten ettől függetlenül meghaladja a tízmilliót.

A UPC-nek amúgy házon belül is van ennél fejlettebb alkalmazásplatformja, illetve tévés megoldása, az a Nyugat-Európában két évvel ezelőtt élesbe állított Horizon, mely új generációs beltéri egységekkel és fejlett interfésszel, valamint tökéletesre csiszolt multiscreen-rendszerrel igyekszik prémium szolgáltatásként pozicionálni magát. A Horizon rajtjára ugyanakkor biztos nem kerül sor a közeljövőben Magyarországon - vetítette elő a HWSW kérdésére Pascu a sajtótájékoztatón.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 16:26

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.