Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 20. 12:54

Két olcsó videokonferencia-eszközt mutatott be a Cisco

A héten zajló Cisco Live! konferencián két új videokonferencia-terméket mutatott be a Cisco. A DX70 és a DX80 a vállalat új, belépő kategóriás videokonferencia-termináljai, alacsony áron, Androiddal.

A Cisco 2010-ben mutatta be és 2011-ben dobta piacra andoidos Cius tabletjét, amit egy asztali dokkolóba helyezve az videokonfrencia-eszközként is megállta a helyét. A 7 hüvelykes kijelzővel rendelkező, alig több mint 600 grammos Cius ("see us!") egy mobil vállalati kommunikációs végpont, amely 720p kamerája révén HD videokonferenciát is támogatott és elérhető volt róla a Cisco összes kommunikációs eszköze és szolgáltatása, beleértve a WebExet, a Telepresence-et és a Quadot. Emellett a készülékkel lehetett e-mailezni, böngészni, illetve alkalmazásokat futtatni.

A termék azonban finoman szólva sem lett sikeres és a Cisco 2012-ben úgy döntött, nem fejleszti tovább, utód nélkül szűnt meg a Cius. A vállalat most visszatér az olcsó személyi videokonferencia-eszközök területére a Live! eseményen bemutatott DX70 és DX80 készülékekkel. Ezek annyiban hasonlítanak a Ciusra, hogy Androidot futtatnak, azonban nem tablet kivitelűek, inkább egy all-in-one asztali PC-re emlékeztető formatervet kaptak.

A nagyobb tesó, a DX80 egy 23 hüvelykes 1080 kijelzővel rendelkezik, a kisebb modell, a DX70 csak 14 hüvelykes. Mindkét készülék érintőképernyős, androidos, elérhető rajtuk a Google-féle alkalmazás-piactér, de a fő feladatuk persze nem ez, hanem hogy videokonferencia-végpontként szolgáljanak a dolgozók asztalán. Ezért aztán olyan mikrofont kaptak, amely kiszűri a környezeti zajokat, valamint támogatják az Intelligent Proximity technológiát is - a felhasználó párosíthatja a telefonját az asztali eszközzel és azon is elérheti a rajta tárolt adatokat (pl. névjegyzék, hívástörténet) és át is viheti a hívást egyik eszközről a másikra beszélgetés közben is. Az új berendezések közül az olcsóbbik 1000 dollár, a drágábbik pedig 3000 dollár körüli listaáron lesz elérhető, de nagyobb megrendeléseknél ebből persze lehet alkudni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalat emellett bemutatta a Collaboration Meeting Rooms (CMR) szolgáltatást is, amely a Telepresence és a WebEx "szerelemgyereke". A CMR mögötti elgondolás lényege, hogy a felhasználóknak egy olyan privát, mindig rendelkezésre álló videochat-szobát adjon, ahová bárkit meghívhatnak, függetlenül attól, hogy az milyen eszközt és videokonferencia-rendszert használ - legyen az Lync, WebEx, Telepresence vagy más.

A cég szerint a CMR nagy előnye, hogy egy beszélgetés megszervezése nem igényel hosszas előkészületet, pár kattintással hívhatjuk meg az ismerősöket ebbe a privát videochat-szobába. A CMR felhős szolgáltatásként érhető el, így annak beüzemeléséhez nem szükséges a vállalatnál semmit sem helyben telepíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról