:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 16. 09:57

Eladó lehet a Rackspace

Több mint 7 százalékkal emelkedett a Rackspace részvények árfolyama azt követően, hogy a vállalat közölte, felkérte a Morgan Stanleyt a jövőbeli lehetőségeinek feltérképezésére, amely magyarra lefordítva annyit tesz: eladó a cég.

Az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) eljuttatott dokumentum szerint a Rackspace-t a közelmúltban számos vállalat megkereste, volt amely stratégiai partneri megállapodást ajánlott, de olyan is, amely szőröstül-bőröstül felvásárolná az egész céget. A cég a Morgan Stanleyt kérte fel arra, hogy megtalálja a részvényeseknek legjobb lehetőséget.

Az 1998-ban alapított texasi Rackspace az egyik legnagyobb hosztingszolgáltató, amely egyre nehezebben bírja a versenyt a nagy cloudszolgáltatókkal, mint amilyen az Amazon vagy a Microsoft. A vállalat bevételeinek bővülési üteme egyre lassult az elmúlt években, tavaly pedig már a profitja is csökkent, mivel a piaci verseny komoly befektetéseket igényelt. A hosztingszolgáltatás és a cloudszolgáltatás pusztán méretgazdaságosságról szól, a Rackspace pedig nincs egy súlycsoportban a legnagyobbakkal.

A felhős infrastruktúra- és platformszolgáltatások területén ráadásul komoly árverseny dúl folyamatosan, az Amazon, a Google és a Microsoft egymásra licitálva veri le az árakat, egyes esetekben 30-80 százalékot engedve. Könnyű nekik, egyik cég sem a cloudszolgáltatásokból él, a fő tevékenységként nyújtott szolgáltatásaikhoz igénybe vett infrastruktúra felesleges kapacitását monetizálják elsősorban. Nem úgy a Rackspace, amely tisztán hoszintggal és clouddal foglalkozik, ezért nem teheti meg, hogy a tevékenységet kiskereskedelemből, reklámértékesítésből vagy éppen szoftvereladásból és más IT-szolgáltatásokból finanszírozza.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Rackspace árbevétele 2011-ben még közel harmadával bővült, 2012-ben már csak 27 százalékkal, tavaly pedig 17 százalékkal, így meghaladta az 1,5 milliárd dollárt. A cég üzemi eredménye 2013-ban 133 millió dollár volt, ez éves szinten 23 százalékos csökkenést jelent. A vállalat részvényeinek árfolyama 2013 elején volt a csúcson, akkor majdnem 80 dollárt ért egy Rackspace-papír, jelenleg a 30 dollárt sem éri el.

"Egyelőre nem született döntés és nincs is garancia arra, hogy az igazgatótanács a lehetőségek vizsgálata után bármilyen partneri megállapodás vagy más tranzakció mellett dönt" - írja a SEC-nek a Rackspace. "A vállalat nem határozott meg határidőt a folyamat végrehajtására és nem is kíván a továbbiakról részletes információkat közölni, csak ha az igazgatótanács valamilyen partneri megállapodás vagy tranzakció megkötéséről határoz."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.