Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 16. 08:53

Xiaomi tabletben debütál a Tegra K1

Elsőként tett Tegra K1 processzort táblagépbe a Xiaomi. A kínai gyártó MiPad nevű készülékében található chip fő erőssége a Kepler architektúrás GPU, amely az NVIDIA szerint PC-szintű teljesítményt nyújt. A külsőre erősen az iPad Minit idéző eszköz mellett a gyártó egy androidos, 4K felbontású okostévét is bejelentett.

Bemutatkozott az első NVIDIA Tegra K1 processzorral felszerelt táblagép, méghozzá a kínai Xiaomi gondozásában. A MiPad névre hallgató 7,9 hüvelykes tabletben ketyegő K1 chipet négy darab 2,2 gigahertzes Cortex A15 maggal szerelték fel, igazi különlegessége azonban a Kepler architektúrás GPU, ami 192 CUDA magot tudhat magáénak - az NVIDIA szerint PC-szintű hardverről van szó, ami elsősorban a játékoknál jöhet jól.

Olcsó iPad Mini-klón?

A kijelzőre sem lehet panasz, az alig nyolc hüvelyken 2048x1536 pixelt vonultat fel, ami megegyezik az Apple táblagépein található "Retina" kijelzők felbontásával. Találunk még benne 2 gigabájt LPDDR3 RAM-ot, illetve 16 vagy opcionálisan 64 gigabájt belső tárhelyet, amely microSD-kártyával akár további 128 gigabájttal is kiegészíthető. A tablet mindkét oldalára jutott kamera, az előlapi 5, a hátoldali szenzor 8 megapixeles, az akkumulátor pedig 6700 mAh kapacitású. A készülék 8,5 milliméter vastag és 360 grammot nyom, továbbá Bluetooth 4.0-ra és 802.11ac szabványú Wi-Fi hláózatokra is csatlakozhatunk vele, mobilhálózatra kapcsolódni képes változatról azonban egyelőre nincs hír.

00:51
 

Introducing Xiaomi Mi Pad 小米平板

Még több videó

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A készülék külsőre erősen emlékeztet az iPad Minire, az Apple termékeit idéző dizájn ráadásul nem véletlen, a gyártó még kimondottan hangsúlyozza is, hogy a hátoldalhoz ugyanazokat az anyagokat használja, mint a cupertinói cég az iPhone 5C-nél - a kép pedig a 4.4.2-es Android rendszerre húzott, iOS-klónként is emlegetett MIUI felülettel lesz teljes. Árban azonban már kisebb a hasonlóság, ugyanis míg egy Retina kijelzővel felszerelt iPad Miniért 399 dollárt is elkérnek, addig a 16 gigabájtos MiPad 240, a 64 gigabájtos modell pedig 275 dollárnak megfelelő összegért lesz megvásárolható, egyelőre csak Kínában. A táblagépeket a Xiaomi egyelőre "bétaként" dobja piacra, vélhetően, hogy felmérje, mekkora lenne az igény egy hasonló olcsó iPad alternatívára.

A Retina után 4K-n is Android

De nem MiPadé az egyetlen nagy felbontású kijelző ami mögé a vállalat Androidot költöztetett, a Xiaomi a tablettel párhuzamosan ugyanis egy 4K-s okostévéről is lerántotta a leplet, amely a Mi TV 2 névre hallgat. Az 49 hüvelykes eszközt körülvevő keret 6,2 milliméter, az egész készülék pedig mindössze 15,5 milliméter vastag. Ezt ugyanakkor a gyártó csak különálló hangszórókkal tudta elérni, így ahhoz egy önálló hangprojektor és mélynyomó is társul. A televízió Androidot futtat, szintén a már említett MIUI felülettel, pontosabban annak tévékre szabott verziójával.

Mindezt egy négymagos 1,45 gigahertzes MediaTek MStar 6A918 processzor hajtja, Mali-450 MP4 GPU-val, 2 gigabájt RAM társaságában. A belső tárhely itt 8 gigabájt, ami legfeljebb további 64-gyel bővíthető microSD-kártya segítségével. Érdekesség továbbá, hogy a tévé távirányítója nem infravörös LED-del, hanem Bluetooth LE-n keresztül kommunikál a készülékkel. A televízió ugyancsak Kínában lesz kapható, nagyjából 640 dollárnak megfelelő áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról