Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 14. 08:54

Apache Cordova támogatás kerül a Visual Studióba

A houstoni TechEd konferencián a Microsoft egyebek mellett bejelentette, a Visual Studio fejlesztői környezete Apache Cordova támogatással egészül ki, így lehetővé válik belőle a webes alkalmazásfejlesztés iOS és Android operációs rendszerekre is.

Szépen, csendben véget ért egy korszak a Microsoftnál, az a korszak, amikor a szerveres és fejlesztőieszköz-termékportfólió elsődleges feladata a Windows hegemóniájának a megvédése volt. A vállalat vezetése láthatóan belátta, hogy ez az út nem járható tovább, és a helyét egy olyan új doktrína vette át, amely alapoktól többplatformos, heterogén környezetet feltételez. Ma már ez igaz a Visual Studióra is, amely korábban kizárólag Windows alkalmazások fejlesztésére volt alkalmas, majd később webfejlesztésre is, ma pedig már iOS és Android alkalmazások is létrehozhatók vele.

Az Apache Cordova egy olyan keretrendszer, amellyel keresztplatformos alkalmazások hozhatók létre JavaScript, HTML5 és CSS3 használatával. A Visual Studio a tegnapi bejelentés szerint Cordova-támogatással gyarapodik, így a Microsoft népszerű fejlesztői környezetéből az eddig támogatott Windows (Modern) és Windows Phone mellett megcélozhatók további mobil operációs rendszerek. A vállalat egyelőre a két legnépszerűbb mobil platformot támogatja (Android, iOS), ezzel gyakorlatilag lefedve a piac több mint 90 százalékát. A mobilos projekteket indító fejlesztők számára is rendelkezésre áll a Visual Studio összes szolgáltatása, beleértve az IntelliSense-t és a debuggolást is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fejlesztői eszközben elérhető JavaScript és TypeScript projektsablon is (utóbbi a JavaScript Microsoft-féle továbbgondolása), a fejlesztők pedig tetszőleges keretrendszert használhatnak (pl. Backbone, jQuery, Angular,js vagy a Microsoft-féle WinJS). A projekteket számos különféle eszközre lehet buildelni és telepíteni, beleértve többféle emulátort és webes szimulátort - alapesetben a böngészős Apache Ripple szimulátoron futnak az elkészített alkalmazások, de a most kiadott előzetes lehetővé teszi a debugger számára a csatlakozást helyi emulátorhoz vagy egy fizikai eszközhöz is.

A jó hosszú nevű "Multi-Device Hybrid Apps for Visual Studio 2013 egyelőre előzetesként tölthető le a Microsoft oldaláról. Érdemes megjegyezni, hogy azok, akik webes vagy hibrid appok helyett natív alkalmazásokban gondolkodnak, a tavaly bejelentett Microsoft-Xamarin együttműködésnek köszönhetően egy ideje szintén használhatják a Visual Studiót keresztplatformos fejlesztésre: a Xamarin használatával C# nyelven, Visual Studio fejlesztői környezetben készíthetőek keresztplatformos, de natív mobilalkalmazások iOS-re és Androidra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról