Szerző: Koi Tamás

2014. május 7. 11:24

Telekom IPTV okoseszközökön: itt a TV GO

Kiszabadítja a beltéri egységek béklyójából az internetalapú tévét a Telekom ma induló TV GO szolgáltatásával. Az új rendszerrel lineáris tévézésre és videokölcsönzésre egyaránt lehetőség adódik különböző okoseszközökön, így okostévéken, okostelefonokon, tableteken vagy akár PC-n is.

Okoseszközökön elérhető IPTV szolgáltatást indított a Magyar Telekom - a TV GO nevű szolgáltatás része a társaság multiscreen-stratégiájának, mellyel a szolgáltató igyekszik a különböző tévés tartalmait minél több felhasználóhoz, minél több eszközre eljuttatni. A TV GO segítségével lehetőség van a lineáris (hagyományos élő) tévéadások megtekintésére is - egyelőre korlátozott csatornaszámmal -, valamint filmkölcsönzésre is, igaz, utóbbi már több mint másfél éve elérhető, kissé más köntösben.

Egyelőre csak tévéelőfizetőknek

A Telekom TV GO szolgáltatásának két alappillére közül a lineáris tévészolgáltatás igénybe vételéhez feltétel, hogy az ügyfél a szolgáltató tévés előfizetője legyen (nem szükséges azonban interaktív tévéelőfizetés, ez lehet akár analóg kábeltévé is). A szolgáltatáshoz jelenleg Samsung okostévékre, androidos és iOS-es eszközökre érhető el alkalmazás, mely együtt kezeli a lineáris tartalmakat és a videotárat - a lineáris tévés tartalom eléréséhez bármilyen internetkapcsolat (akár mobilnet is, és más szolgáltató internethozzáférése) használható, amennyiben a legalább 0,6 Mbps garantált letöltési sebességet eléri az internetkapcsolat. A TV GO tartalmak HTTP Live Streaming (HLS) protokollon keresztül, adaptív bitrátával kerülnek lejátszásra.

A TV GO-n már kezdetben is 16 csatorna (ATV, HírTV, M1, M2, Duna, Duna World, MTV Europe, LifeNetwork, Ozone Network, Sport1, Story4, Story5, TV2, RTL Klub, Viasat3, Viasat6) műsorát lehet élőben követni, a csatornakínálat az ígéretek szerint a jövőben folyamatosan bővül. Különlegesség, hogy a TV GO-n a két legnagyobb hazai kereskedelmi televízió adását (RTL Klub, TV2) is követni lehet. A szolgáltatás segítségével a legnagyobb európai labdarúgó kupa (BL) május 24-i döntője, majd a nyári világbajnokság mérkőzései is élőben nézhetőek, felár nélkül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A TV GO szolgáltatást bejelentő sajtótájékoztatón Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója Magyarországon egyedülállónak nevezte a rendszert, kiemelve hogy ilyen multiscreen-szolgáltatást más versenytárs nem tud kínálni jelenleg a piacon (a Telenor MyTV szolgáltatás több szempontból hasonló a TV GO-hoz, de a versenytársnak nincs hagyományos tévés megoldása, a videotár kínálata és a lineáris tartalomválaszték pedig messze elmarad a TV GO-hoz képest). Az alkalmazásnak és a PC-s felületnek egyaránt részei lesznek az Origo filmes tematikájú cikkei is.

Hozott alapok, magyar fejlesztés

Nemzetközi viszonylatban a koncepció ugyanakkor távolról sem tekinthető egyedinek: a Magyar Telekom anyavállalatánál, a Deutsche Telekomnál 2012 őszétől létezik ez a megoldás Entertain to Go néven, ám még Németországban is csak idén tavasszal tették lehetővé azt, hogy az ügyfelek ne csak a helyi hálózaton, WLAN-on keresztül érhessék el a tartalmakat, hanem mobilneten is. A mobilos tévézés adatforgalmát egyébként még saját ügyfeleinek sem engedi el a Telekom. A platform a fejlesztők elmondása szerint ettől függetlenül nem a német technológiai alapokra építkezik, a fejlesztés szinte teljes egészében Magyarországon zajlott, tavaly augusztus óta.

A most bemutatott szolgáltatás másik pillére, a videokölcsönző funkció voltaképpen már 2012 vége óta elérhető a Telekomnál Moziaréna néven. A rendszer eleinte kizárólag telekomos ügyfeleknek (telekomos internetkapcsolaton keresztül) volt elérhető, később ezt a korlátozást feloldotta a szolgáltató. Továbbra sem megoldott ugyanakkor, hogy a Telekom interaktív tévés szolgáltatására előfizető ügyfelek az okoseszközökön kikölcsönzött tartalmakat a tévére csatlakoztatott beltéri egységen keresztül is megnézhessék és vice versa. A videotár egyébként jelenleg mintegy ezer mozifilmet és sorozatot kínál, a tavalyi filmkölcsönzések száma (az összes platformon) meghaladja az egymilliót - hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról