Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 29. 10:51

70 milliárd dollárosra nőhet a mobilapp-piac

Ugyan a mobil alkalmazásoknál az ingyenes appok hódítanak, ez mégsem jelenti azt, hogy a fejlesztők bevétel nélkül maradnak. Sőt, az üzleti modellek fejlődésével ugrásszerűen nőhet az alkalmazásokból származó bevétel a következő években.

A mobil appokra specializálódott Digi-Capital tanulmánya szerint 2017-re akár 70 milliárd dollárnyi forgalma lehet az alkalmazáspiacnak. Jelenleg ugyan a legnagyobb szeletet a játékok hasítják ki a tortából, de a kutatás szerint ez nem lesz sokáig így. 2017-re a nem-játék alkalmazások a mostani 26 helyett már a bevételek 51 százalékát hozzák majd. A várakozások szerint az évenként átlagosan több mint 61 százalékkal több bevételt generálnak majd az alkalmazások.

Tim Merel, a londoni Digi-Capital ügyvezetője szerint azt ma már mindenki tudja, hogy a mobilappok fontosak és a piac oroszlánrészét a játékok viszik el. Ők viszont azzal egészítik ki a triviális gondolatot, hogy az egyensúly el fog tolódni és más kategóriák jönnek fel. Már most látható, hogy rengeteg szoftverszolgáltatás jön fel, amiken belül előfizetéses, in-app vásárlásos és egyéb módon is termelhető bevétel.

App-as-a-service

A növekedésnek pedig továbbra is motorja a mobilhasználat és a mobilinternet-használat dinamikus növekedése. Jól látszik az is, hogy a piacon a felvásárlások mennyisége és értéke is növekszik, csak az elmúlt évben 35 milliárd dollár értékben történtek mobilos akvizíciók a Facebook 19 milliárdos WhatsApp felvásárlását nem is számítva. A trend pedig folyamatosan növekedő, 2014 első negyedévében a felvásárlások értéke 7 milliárd dollár volt, ami éppen kétszerese a tavalyi adatnak. Az akvizíciók között természetesen megtalálhatóak különböző stratégiák, van ahol a vásárlás a növekedést biztosítja, van ahol egy piaci konszolidáció a cél, de jelentős számban vannak defenzív lépések is. Azonban ma már nem számít minden értékesnek, ami a mobilappos piacon van, a befektetők és felvásárlók tudatosan keresik a jó gazdasági teljesítményre képes megoldásokat.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A jelenlegi piacon alapvetés az ingyenes alkalmazás és az azon belüli vásárlási lehetőség, ami az árbevételek 90 százalékát adja. Ez azonban csak a játék kategórián belül igaz és csak azért tűnik ennyire erősnek az IAP, mert ma a játékoké a legerősebb szegmens - a kategória összes letöltésének 40 százalékával az árbevételek 74 százalékát generálják. A nem-játék appoknál ez az arány már nem működik, ott az ingyenes letöltés és IAP kombináció ugyan a letöltések 60 százalékát adja, de a bevételeknek csak 26 százalékát.

Sokkal inkább működik az előfizetéses modell, leginkább a SaaS mintára építve. Jelenleg a sport, fitnesz, e-egészségügy és média területeken láthatóak erősebb előfizetésre építő szereplők, de a későbbiekben szinte bármilyen funkció, akár egy jól felépített költségkövető és -elemző program vagy egy kommunikációs vagy geolokációs alkalmazás is elképzelhető egy ingyenes alapverzióval és egy csak előfizetőknek elérhető teljes változattal. Az előfizetéses rendszer legnagyobb csábereje, hogy az összeg ugyanolyan kicsi, mint amennyit általában fizetni szoktak az emberek egy alkalmazásért. Néhány dolláros előfizetési díjat könnyebben kifizetnek havonta, mintha ugyanazért a termékért egyszeri akár száz dolláros összeget kellene letenni.

A tanulmányból egy ingyenes áttekintő is elérhető a Digi-Capital oldalán keresztül letölthető formában itt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.