Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 29. 13:22

Szebb animációkat ad a világnak a Facebook

A Facebook nyílt forrásúvá alakítja a Paper hírolvasó mögött álló Pop nevű grafikus motort. Az animációiról és átmeneteiről ismert Pop ezentúl a GitHubon éli tovább életét, persze ez nem jelenti azt, hogy a Facebook elhagyná a Paper projektet, sőt!

A Pop a tradicionális statikus animációk helyett teljesen dinamikus megoldásokat használ. Ez azt jelenti, hogy a scrollozás, visszapattanás és lapozás effektek nem pixelpontosan megtervezett forgatókönyvekként indulnak el a megfelelő pont megérintésekor, a Paper szépsége többek közt ebből fakad, a mozgások a megszokottnál természetesebbek és látványosabbak. Sajnos egyelőre ez csak iOS-en igaz, de talán a nyílt forrásnak köszönhetően hamarosan Androidra is érkezik Pop motorra épülő szoftver.

Kimon Tsinteris, a Push Pop Press egyik alapítója (2011 óta pedig a Facebook alkalmazottja) szerint az iOS mindig is kitűnően támogatta a statikus animációkat, az Apple által biztosított Core Animation Framework egyszerűen beilleszthető lineáris, illetve ki- és beúszó effekteket adott. Mindenki ezeket használta, hiszen elég jól néztek ki, megfelelően és problémamentesen működtek. Nem volt igazán nyomás a fejlesztőkön, hogy saját megoldásokkal kísérletezzenek.

Extrém kényelmes

A Pop azonban egy magasabb szintet célzott meg. Egyrészt továbbra is megtartotta az ismerős és hatékony programozási modelljeit a Core Animationnek, miközben a gesztus sebességétől és egyéb paramétereitől függően sokkal pontosabban képes reagálni a felhasználó akaratára. Az érintőképernyős kezelőfelületek egy egészen új szoftverdizájn-területet hoztak létre. Az egyik új trend a kijelzőn lévő elemek közvetlen manipulálásának lehetősége. A dinamikus felületek révén a felhasználók sokkal inkább tekintenek majd a kijelzőre egy médiumként. Ha az elemek reagálnak arra, hogy hozzájuk érünk, akkor a következő logikus lépés az, hogy másképp reagálnak, ha másképp érünk hozzájuk, ahogy a valóságban sem mindegy, hogy simítunk vagy ütünk valamit.

A Pop fejlesztőinek célja a kezdetektől az volt, hogy a használt animációk extrém módon kényelmesek legyenek és jól egészítsék ki a meglévő négy, bejáratott statikus animációt. A Pop bevezetett három új primitív gesztust, spring, decay és custom néven. A spring egy látványos visszapattanó effekt a scrollozás végén, a decay egy lassú megállást mutat be, de mindkettő valódi reakciókat mutat arra, milyen dinamikával végezte el a gesztust a felhasználó. A harmadik, egyedi animációba pedig gyakorlatilag bármilyen saját logikát bevihet a fejlesztő, bárki beillesztheti saját  kódját, amivel végtelenül egyszerűvé válik saját effektek beemelése. A keretrendszer ráadásul viszonylag univerzális, széles körűen használható, technikailag bármilyen Objective-C objektum animálható vele.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A Pop egy fejlesztőbarát, mégis hatékony programozási modell. Azok, akik használták már a Core Animation egységes animációit, azok képesek lesznek a Pop megoldását is használni. Várhatóan a modell terjedni is fog, hiszen mostantól mindenki számára ingyenesen elérhető és szabadon használható. Amennyiben a felhasználók hozzászoknak, akkor egy idő után elvárássá is erősödhet a Pop használata - hasonló volt a helyzet a pull-to-refresh gesztussal, amit a Twitter tett híressé, ma viszont már magától értetődő a legtöbb alkalmazásban, amely listákat, feedeket kezel. Ugyanígy hozzászoktunk a végtelen feedekhez is, amiknél alulra érve automatikusan betöltődik egy következő adag bejegyzés.

A Pop teljes dokumentációja, kódok, verziók és segédletek megtalálhatók a GitHub-on a Facebook saját szekciójában, ahol egyébként is érdemes szétnézni, mert rengeteg egyéb webes, mobilos és backend megoldás fejlődik közösségi munkával.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.