Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 5. 13:00

Itt a Popcorn Time első trónörököse

Megérkezett az első Popcorn Time-klón, az orosz Zona. A kalóztartalmak megtekintését nagyságrendekkel kényelmesebbé tévő orosz "torrent-alapú Netflixszel" elődjével ellentétben már nem csak filmek, de akár sorozatok, vagy zene is streamelhető.

A nemrég megjelent Popcorn Time nevű, BitTorrentre épülő videostreaming alkalmazás már az első néhány hétben nagy port kavart - többször leállították, egy darabig nem működött, és bár önmagában nem végzett illegális tevékenységet, készítői végül lemondtak róla. Nyílt forrású szoftver lévén azonban nem sokáig árválkodott gazdátlanul, a YTS torrentoldal vette szárnyai alá, és működteti máig. A program hamar közkedvelt lett, hiszen a Netflix és hasonló szolgáltatások kényelmével enged hozzáférést a kalóztartalmakhoz, ráadásul kiváló minőséggel, többféle felirattal.

Tévésorozatok és zene

A koncepció egyszerűen megvalósítható, így nem csoda, hogy egy-két hónappal az eredeti megjelenése után megérkezett az első trónkövetelő, a Zona. Az orosz fejlesztésű kliens elsőre nagyon hasonlónak tűnik a Popcorn Time-hoz, hamar kiderül azonban, hogy jóval megelőzi azt funkciók terén. A szoftverrel ugyanis nem csak filmeket, de tévésorozatokat, zenét, sőt akár még egyes tévé- és rádiócsatornákat, illetve sporteseményeket is streamelhetünk illegális forrásból. A kliensben ezen kívül egy Games (játékok) menüpont is helyet kapott, az itt található címek azonban a böngészőben futnak, és regisztrációhoz kötöttek.

A program tehát elképesztő funkcionalitást kínál, sajnos azonban ezt egyelőre főleg oroszul teszi. Bár maga a telepítő és a program is angol nyelvű, itt-ott azért feltűnik egy-egy cirill betűs szövegdarab, illetve a filmeket illusztráló poszterek feliratai is oroszul íródtak, a címeket ugyanakkor többnyire szerencsére angolul is feltüntették. A Popcorn Time-ban már választhattunk feliratokat az egyes filmekhez, néhánynál akár magyar nyelven is - ez az opció a Zonából sem hiányzik, bár többnyire az angol és orosz nyelvekben merülnek ki a lehetőségek. Újítás viszont, hogy néhány címnél már a hang nyelvének kiválasztására is lehetőség van. Streamelés közben az alkalmazás a Download fül mellett folyamatosan mutatja az aktuális letöltési sebességet, a programot ezen felül akár torrentkliensként is használhatjuk, bár ezt valószínűleg kevesen fogják megtenni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A filmek listája műfaj, ország, népszerűség és a megjelenés éve alapján is rendezhető, egy-egy címre kattintva megjelennek annak alapvető adatai, rövid tartalma, IMDB-pontszáma. Itt láthatók továbbá a forrástorrentek, amelyek között váltogathatunk, ha mondjuk az alapértelmezetten elinduló torrent orosz nyelvű vagy kisebb felbontású lenne a kívántnál. Ez a tévésorozatoknál sincs másképp, ott ráadásul még az egyes évadok és epizódok között is böngészhetünk - zenehallgatáshoz viszont már regisztrálni kell a vk.com oldalra. A rádió és tévécsatornák zömében orosz nyelvűek, de egy-két angol is akad közöttük.

A Zona mögött nem egyetlen torrentoldal áll, egyszerre több helyről tölti a filmeket - adatbázisa mintegy 500 ezer torrentre rúg. A szoftver ráadásul Androidra is elérhető, itt azonban egyelőre jobb lesz megbarátkozni az orosz kezelőfelülettel és a bugokkal küzdő videolejátszóval. A torrent-streaming alkalmazás a közeljövőben remélhetőleg kiterjedtebb nyelvi támogatást kap, az azonban szinte biztosra vehető, hogy a viszonylag egyszerű megvalósítás miatt hamarosan bőven találkozunk még hasonló megoldásokkal. A Popcorn Time-mal ellentétben a szoftver sajnos nem nyílt forrású, ugyanakkor akinek előbbi elnyerte a tetszését, a Zona is garantáltan megéri a 27 megabájtos letöltést.

a címlapról