Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 5. 13:00

Itt a Popcorn Time első trónörököse

Megérkezett az első Popcorn Time-klón, az orosz Zona. A kalóztartalmak megtekintését nagyságrendekkel kényelmesebbé tévő orosz "torrent-alapú Netflixszel" elődjével ellentétben már nem csak filmek, de akár sorozatok, vagy zene is streamelhető.

A nemrég megjelent Popcorn Time nevű, BitTorrentre épülő videostreaming alkalmazás már az első néhány hétben nagy port kavart - többször leállították, egy darabig nem működött, és bár önmagában nem végzett illegális tevékenységet, készítői végül lemondtak róla. Nyílt forrású szoftver lévén azonban nem sokáig árválkodott gazdátlanul, a YTS torrentoldal vette szárnyai alá, és működteti máig. A program hamar közkedvelt lett, hiszen a Netflix és hasonló szolgáltatások kényelmével enged hozzáférést a kalóztartalmakhoz, ráadásul kiváló minőséggel, többféle felirattal.

Tévésorozatok és zene

A koncepció egyszerűen megvalósítható, így nem csoda, hogy egy-két hónappal az eredeti megjelenése után megérkezett az első trónkövetelő, a Zona. Az orosz fejlesztésű kliens elsőre nagyon hasonlónak tűnik a Popcorn Time-hoz, hamar kiderül azonban, hogy jóval megelőzi azt funkciók terén. A szoftverrel ugyanis nem csak filmeket, de tévésorozatokat, zenét, sőt akár még egyes tévé- és rádiócsatornákat, illetve sporteseményeket is streamelhetünk illegális forrásból. A kliensben ezen kívül egy Games (játékok) menüpont is helyet kapott, az itt található címek azonban a böngészőben futnak, és regisztrációhoz kötöttek.

A program tehát elképesztő funkcionalitást kínál, sajnos azonban ezt egyelőre főleg oroszul teszi. Bár maga a telepítő és a program is angol nyelvű, itt-ott azért feltűnik egy-egy cirill betűs szövegdarab, illetve a filmeket illusztráló poszterek feliratai is oroszul íródtak, a címeket ugyanakkor többnyire szerencsére angolul is feltüntették. A Popcorn Time-ban már választhattunk feliratokat az egyes filmekhez, néhánynál akár magyar nyelven is - ez az opció a Zonából sem hiányzik, bár többnyire az angol és orosz nyelvekben merülnek ki a lehetőségek. Újítás viszont, hogy néhány címnél már a hang nyelvének kiválasztására is lehetőség van. Streamelés közben az alkalmazás a Download fül mellett folyamatosan mutatja az aktuális letöltési sebességet, a programot ezen felül akár torrentkliensként is használhatjuk, bár ezt valószínűleg kevesen fogják megtenni.

A filmek listája műfaj, ország, népszerűség és a megjelenés éve alapján is rendezhető, egy-egy címre kattintva megjelennek annak alapvető adatai, rövid tartalma, IMDB-pontszáma. Itt láthatók továbbá a forrástorrentek, amelyek között váltogathatunk, ha mondjuk az alapértelmezetten elinduló torrent orosz nyelvű vagy kisebb felbontású lenne a kívántnál. Ez a tévésorozatoknál sincs másképp, ott ráadásul még az egyes évadok és epizódok között is böngészhetünk - zenehallgatáshoz viszont már regisztrálni kell a vk.com oldalra. A rádió és tévécsatornák zömében orosz nyelvűek, de egy-két angol is akad közöttük.

A Zona mögött nem egyetlen torrentoldal áll, egyszerre több helyről tölti a filmeket - adatbázisa mintegy 500 ezer torrentre rúg. A szoftver ráadásul Androidra is elérhető, itt azonban egyelőre jobb lesz megbarátkozni az orosz kezelőfelülettel és a bugokkal küzdő videolejátszóval. A torrent-streaming alkalmazás a közeljövőben remélhetőleg kiterjedtebb nyelvi támogatást kap, az azonban szinte biztosra vehető, hogy a viszonylag egyszerű megvalósítás miatt hamarosan bőven találkozunk még hasonló megoldásokkal. A Popcorn Time-mal ellentétben a szoftver sajnos nem nyílt forrású, ugyanakkor akinek előbbi elnyerte a tetszését, a Zona is garantáltan megéri a 27 megabájtos letöltést.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról