Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 22. 10:08

Nem igazán fogy a Microsoft Xbox One

A Microsoft a múlt héten közölte, megjelenése óta 5 millió Xbox One-t szállított ki a kereskedőknek világszerte. A Sony eközben már 7 millió PlayStation 4-nél tart, ráadásul ez nem a boltokba szállított, hanem a vevőknek eladott mennyiség.

Havi 300 ezer Xbox One fogy mindössze

Szinte egyszerre rajtolt el az Xbox One és a PlayStation 4 tavaly ősszel, a versenyben kezdettől fogva a Sony vezetett. A PS4 eladásai ez elejétől fogva felülmúlták az Xbox One számait, részben mert a Sony gépe sokkal több piacon (70+ ország) kapható mint a Microsoft konzolja, másfelől 100 dollárral, illetve 100 euróval olcsóbb, ami még az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is jelentős különbségnek számít. Magyarországon a PS4 120-130 ezer forintért vehető meg, az Xboxért 150-160 ezer forintot kérnek a kereskedők.

A Sony gépéből egy múlt heti hír szerint már 7 millió darabot adtak el a vevőknek, a Microsoft pedig azt közölte a világgal, az Xbox One-ból 5 milliót szállítottak le eddig a boltokba. A Microsoft Xbox marketingért felelős vezetője, Yusuf Mehdi még azt is hozzátette, a konzol időarányosan sokkal jobban teljesít a piacon az Xbox 360-nál (ez egyébként a PS4-re is igaz, amiből sokkal többet adnak el, mint megjelenésekor a PlayStation 3-ról).

Első látásra a két szám között nincs nagy különbség, valójában viszont óriási a differencia: Redmond ugyanis az 5 millió Xboxból 3,9 milliót még a tavalyi negyedik negyedévben, a rajt után értékesített. Ez azt jelenti, hogy 2014 első három hónapjában összesen 1,1 millió fogyott a játékkonzolból, vagyis havonta alig több mint 300 ezer darab. A PlayStation 4 ezzel szemben alig egy hónappal ezelőtt érte el a 6 millió eladott példányt, vagyis egy hónap alatt fogyott belőle 1 millió darab.

Gyenge a játékfelhozatal

A két konzol között az elérhetőségen és az áron kívül még egy nagy különbség van, mégpedig az elérhető játékok száma, illetve azok minősége. A Metacritic a PS4-en jelenleg 30 olyan játékot tart nyilván, amelynek átlagos tesztelői pontszáma 75 feletti, az Xbox One-ra ezzel szemben 16 ilyet adtak ki eddig, és ezek jó része ráadásul keresztplatformos, azaz PS4-en is játszható. A "system seller" játékok, vagyis amelyektől a Microsoft azt várta, hogy eladják a gépet, eddig nem sikerültek igazán jól, a Titanfall mindössze 86 pontos a Metacriticen, a Forza Motorsport 5 már csak 81 pontot kapott, a Dead Rising pedig 78-at. Számos további Xbox-exkluzív játék pontszáma a 70-et sem éri el.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A két konzolra egyébként is jellemző eddig a "system sellerek" viszonylag gyenge minősége, a PlayStation 4 legjobb játéka a Metacritic alapján a Flower 91 ponttal, ami PS3-ra és PS Vitára is megvehető. A legjobb PS4-ekluzív program a 84 pontos Resogun és Trine 2, amelyet a 80 pontos Infamous: Second Son követ. A negyedik legtöbb ponttal álló, kizárólag PS4-en futó játék a Killzone: Shadow Fall, ennek azonban a Metacritic által figyelt lapok átlagosan csak 73 pontot adtak.

A játékosok szemszögéből egyelőre nem sok jót hozott a két új konzol, a "system seller" programok minősége egyelőre gyenge, a keresztplatformos címek zöme pedig a jóval olcsóbb elődmodellekre, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra is elérhető.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.