Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 16. 13:55

4K kijelzős laptopot dob piacra a Toshiba

A Toshiba hagyományosan élen jár a notebook fejlesztése terén és előszeretettel lép piacra olyan modellekkel, amelyek bizonyos tekintetben megelőzik a korukat. Ilyen lehet a Satellite P55T is, amely az elsők között kap 4K kijelzőt.

A korát némileg megelőző notebookkal lép piacra még áprilisban a Toshiba, a Satellite P55T legfontosabb újdonsága a 4K felbontású (3840x2160 pixeles) kijelző. A vállalat elsősorban a hobbiszinten fotózókra, videózókra gondolhatott a termékkel, a Satellite széria ugyanis kimondottan az otthoni felhasználókat célozza. Ettől függetlenül persze munkára is használható egy ilyen gép, de le kell mondanunk a vállalati gépek szolgáltatásairól, például a TPM-chipről, valamint az akár 5 évre kiterjeszthető garanciáról.

Az IPS technológiát alkalmazó kijelző mérete 15,6 hüvelyk mindössze, ami hüvelykenként 282 pixeles felbontást jelent. A probléma, hogy a gépet Windows 8.1-gyel szállítja a Toshiba, a Microsoft operációs rendszere pedig még mindig nem kezeli elég jól a nagy pixelsűrűségű megjelenítőket (a desktopon), ami sok frusztráció forrása lehet - egyes képelemek homályosak például, a felület pedig itt-ott torzul.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A P55T 4K érintőképernyője Technicolor Color Certification minősítést kapott, ami azt jelenti, a képernyőn megjelenő képek és videók színhelyesek (az első Technicolor-minősítésű notebookot szintén a Toshiba gyártotta, ez volt a Satellite P50T). A notebookhoz egyébként színkalibráló eszközöket is mellékel a gyártó a professzionális szakemberek kedvéért, valamint a gyártó csomagolja az Adobe Lightroom 5-öt a fotósokra gondolva.

A gépben egyébként Core i7 processzor és 16 gigabájt DDR3-1600 memória található AMD Radeon R9 M265X grafikus chip társaságában, amely 2 gigabájt dedikált grafikus memóriával gazdálkodhat. A háttértár 1 terabájtos hagyományos HDD, amelynek sebessége persze messze elmarad az SSD-kétől, de a Toshiba szerint a Satellite P55T-t olyan felhasználók vásárolják majd, akik sok videóval dolgoznak, nekik a nagy kapacitás (főleg 4K filmeknél) sokkal fontosabb. A HDD persze otthon kicserélhető SSD-re, ha valaki inkább a teljesítményt tartja fontosnak.

A gépben háttérvilágításos billentyűzet, négy USB 3.0 csatlakozó, SD-kártyaolvasó és 802.11ac szabványú Wi-Fi vezérlő is helyet kapott. A filmek megtekintésénél fontos a hang is, a Toshiba egy Harman Kardon által tervezett hangrendszerrel próbálja elcsábítani azokat, akiknek elég a 15,6 hüvelykes kijelző, de nem elég egy szimpla sztereó hangszóró. A Satellite P55T ára az Egyesült Államokban az 1500 dolláros lélektani határ alatt lesz 1 dollárral. Európai forgalmazásról egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról