Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 15. 11:33

Leállítás nélküli patchelés már SUSE Linuxon is

A Linuxot futtató rendszerek leállítás nélküli frissítésére használt legismertebb eszköz a ksplice, az azonban mára az Oracle tulajdonába került, így a többi disztribútornak saját megoldás után kellett néznie. A SUSE közösségének válasz a problémára a kGraft, amelynek kódja nemrégiben vált elérhetővé.

A kGraft a SUSE Labs égisze alatt született technológia, amelyről először az év elején lehetett hallani. A disztribúció fejlesztői kívánatosnak tartották a ksplice-éhoz hasonló funkció megvalósítását ezen a disztribúción is, a vállalati és főleg a mérnöki-tudományos környezetek üzemeltetői kedvéért. A SUSE tájékoztatása szerint elsősorban a mérnöki-tudományos felhasználók kérték a képességet, ahol problémát jelent a sokáig futó számítások leállítása és általában ütemezése a frissítések telepítése miatt.

A leállítás nélküli frissítés előnyeit aligha kell ecsetelni: a rendszer folyamatosan elérhető és produktív marad, a szervezetnél nem szükséges a frissítések számára leállásokat ütemezni és a rendszergazdáknak sem kell az éjszakáikat vagy hétvégéiket patcheléssel tölteni. Összességében a leállítás nélküli frissítés eredménye a folyamatos üzletmenet a nagyobb rendelkezésre állás révén, és az alacsonyabb költség.

02:47
 

Video demo of live Linux Kernel Patching using kGraft

Még több videó

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A kGraft a ksplice-hoz hasonlóan a rendszer leállítása és újraindítása nélkül teszi lehetővé a rendszerkomponensek és a kernel frissítését. A ksplice-szal ellentétben a kGraft teljes mértékben nyílt forrású és bárki számára szabadon elérhető (a forráskód bárki számára elérhető és GPL alatt használható), míg az Oracle birtokába került ksplice nyílt verzióját már nem tartják karban, a technológia kizárólag az Oracle Enterprise Linuxban él tovább.

A kGraft másik előnye a ksplice-szal (és az OpenVZ Checkpointinggal) szemben, hogy teljes mértékben a kernelben megtalálható technológiákra támaszkodik (pl. ftrace, INT3/IPI-NMI, RCU) - a kGraft patch maga is egy kernelmodul csupán, használata nem igényel a rendszer szintjén jelentős változtatásokat. Egyelőre viszont csak teljes függvények és általuk hivatkozott konstansok "cseréjére" alkalmas a kGraft, de ez önmagában nem korlátozza jelentősen a leállítás nélkül frissíthető kódokat, és hamarosan elkészülnek azok a segédeszközök is, amelyekkel létrehozhatók a patchmodulok és a szükséges forráskódok is.

A szoftverről bővebben itt lehet olvasni, a forráskódja itt érhető el, a SUSE blogbejegyzése a témáról pedig itt található.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról