Szerző: Koi Tamás

2014. április 14. 14:52

Sok még a szabálytalanság az utazási oldalaknál

Az utazási honlapok többsége az Európai Unió fogyasztóvédelmi hatóságainak koordinált fellépésének köszönhetően ma már jogkövető módon kínál szállásajánlatokat a fogyasztóknak. A hatósági kontroll nélkül lesújtó lenne a kép vélik az EU-s szakemberek.

Átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot tartottak tavaly nyáron az Európai Unió tagállamaiban működő nagy utazási oldalaknál (ezek azok az oldalak, ahol szállást, valamint repülőjegyet is tud foglalni magának a felhasználó). A nemzetközösség illetékes hatóságai minden évben végeznek hasonló, kiterjedt vizsgálatokat (szaknyelven söprögetést), melynek mint általában, ezúttal is meglett az eredménye: ma már az utazási oldalak többsége az uniós jog előírásai szerint kínálja ajánlatait az internetezőknek.

Volt hatása

Az ellenőrzést megelőzően a piac lesújtó képet festett. A hatóságok szakemberei ellenőrzések és vizsgálatok eredményeképp 382 olyan honlapot azonosítottak, amely nem felelt meg az uniós fogyasztóvédelmi előírásoknak, a szabályosan működő oldalak aránya csupán 31 százalék volt. A tagállami hatóságok ezután vagy megkeresték a nem szabályosan működő honlapokat üzemeltető  vállalkozásokat, és felszólították őket az uniós fogyasztóvédelmi előírások betartására, vagy – külföldi vállalkozások esetében – az illetékes tagállamtól kértek segítséget.

A vizsgálatoknak, illetve az azokat követő felszólításnak köszönhetően a mai napig 173 honlapon történtek meg a szükséges kiigazítások, így a szabályoknak megfelelő honlapok aránya már eléri az ellenőrzött oldalak 62 százalékát. 209 honlap fenntartója ellen eljárás van folyamatban, közülük 52 ígéretet tett a hibák orvoslására. Magyarországon egyébként 8 ilyen honlapot vizsgáltak a jelentés tanúsága szerint, tavaly még csupán öt működött közülük minden szempontból jogszabályszerűen, ma már azonban a vizsgált oldalak mindegyike megfelel az előírásoknak.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A vizsgálat során elsősorban arra figyeltek a szakértők, hogy a szolgáltatások fő jellemzőinek adatai könnyen elérhetőek-e; hogy az árat már a folyamat elején feltüntetik-e, a választható elemekkel együtt; hogy a honlapokon szerepel-e olyan e-mail cím, ahová kérdéssel vagy panasszal lehet fordulni; valamint hogy a honlap a vásárlást megelőzően megadja-e közérthető formában a szolgáltatáshoz kapcsolódó feltételeket. Az első vizsgálat egyebek mellett kiderítette, hogy a honlapok 30 százalékánál egyáltalán nem volt feltüntetve az üzemeltető cég neve és elérhetősége, és majdnem ugyanekkora, 28 százalék volt azoknak az oldalaknak az aránya, ahol a panaszbejelentés módja és helye sem szerepelt.

Mennyi az annyi?

Különösen a fapados légitársaságok oldalait érintette az a probléma, hogy a választható szolgáltatások ára (poggyászdíj, biztosítás, elsőbbségi beszállás stb.) nem választhatóként voltak feltüntetve, emellett a szolgáltatások egyik legfontosabb paramétere, az ár az oldalak 20 százalékánál nem szerepelt központi helyen már a foglalási folyamat elején.

Az Európai Bizottság szerint az utazási szolgáltatásokat kínáló honlapok ellenőrzése kifejezetten időszerűvé vált, hiszen ma már egyre több európai polgár vásárol ilyen szolgáltatást az interneten: 2012-ben az internet-hozzáféréssel rendelkező európai fogyasztók 32 százaléka foglalt online repülőjegyet vagy szállodai szobát az Eurostat 2012-es e-vásárlási felmérése szerint.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról