Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 14. 10:03

A tabletpiacon több babér teremhet az Intelnek

Nagy növekedés előtt áll a tabletes és okostelefonos alkalmazásprocesszorok piaca, derül ki a Strategy Analytics elemzőcég friss prognózisából. A vállalat szerint a tabletek terén az Intelnek sokkal jobb esélyei vannak mint a telefonokban.

2018-ig a tabletekben és telefonokban használt alkalmazásprocesszorok piaca egyaránt átlagosan 10 százalék feletti növekedést produkál majd minden évben. A telefonos alkalmazásprocesszorok forgalma évi 10,2 százalékkal bővül a következő négy évben, a tabletek esetén ennél jóval magasabb, 14,6 százalék lesz. 2018-ban a tabletes processzorok eladásai 7,2 milliárd dollárt tesznek ki, a telefonos processzorok forgalma pedig eléri a 30 milliárd dollárt.

A tabletes processzorok 90 százaléka már tavaly is többmagos volt és ezek aránya a jövőben is egyre bővül majd. Ebben a piaci szegmensben a fő fejlesztési irány a processzorba épített rádiós chip lesz, ilyen chipeket egyre több gyártó kínál majd, a Qualcomm mellett az Intel, a MediaTek és a Spreadtrum is például. 2018-ra a beépített 3G/4G modult tartalmazó processzorok aránya 17 százalékra nő a jelenlegi 2 százalékról.

A Strategy Analytics vezető elemzője, Sravan Kundojjala megjegyzi, a tabletes alkalmazásprocesszorok szegmensében elég alacsony a beszállási küszöb, ezért az integrált basebandet tartalmazó lapkák és a 64 bites chipek térhódítása ellenére az árak alacsonyan maradnak, köszönhetően az alacsony árakkal dolgozó gyártók nagy számának.
Stuart Robinson, a Strategy Analytics kutatási igazgatója úgy gondolja, az Intelnek jó esélye van arra, hogy ezen a piacon meghatározó szereplővé váljon, köszönhetően annak, hogy a vállalat nagy erőforrásokat fektet az Android optimalizálásába. Az x86 processzorok aránya ennek köszönhetően 30 százalékra emelkedik majd a tabletek szegmensében 2018-ra.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az okostelefonos processzoroknál is az LTE és a 64 bit lesz a közeljövő két fontos fejlesztési területe a Strategy Analytics szerint. Ennek köszönhetően az önálló alkalmazásprocesszorok aránya 2018-ra 38 százalékról 28 százalékra csökken, a fennmaradó 62 százalék mind integrált basebandet tartalmazó lapka lesz.

Érdekes módon a telefonpiacon még nem olyan magas a multicore chipek aránya, a Strategy Analytics szerint tavaly csak 50 százalék volt, de 2018-ra eléri ez is a 100 százalékot. A 64 bites processzorok terjedése azonban ennél lassabb lesz az elemzőcég szerint, mégpedig azért, mert ez a környező szoftveres infrastruktúra alapos fejlesztését is igényeli. A vállalat úgy látja, 2018-ban eladott okostelefonos chipeknek 75 százaléka lesz 64 bites - igaz, ez is jelentős előrelépés a tavalyi 3 százalékhoz képest. A 64 bites "forradalmat" az Apple, az Intel, a Qualcomm és a Samsung vezeti majd.

Az okostelefonos piacon az Intelnek nem sikerül olyan nagy részesedést szereznie 2018-ra mint a tabletek esetén, de a cég részesedése így is 17 százalék lesz a Strategy Analytics szerint. A növekedés mozgatórugói az integrált 3G/4G modem, valamint a gyártástechnológiai fejlesztés révén elérhető jobb energiahatékonyság lesznek.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról