Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 10. 10:28

Magyarországon tart előadást a C++ atyja

Április 24-én Magyarországon tart előadást Bjarne Stroustrup, aki a C++ nyelv megalkotásával vált ismertté az informatikai iparban. Az NJSZT által szervezett esemény bárki számára ingyen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

A dán Bjarne Stroustrup 1975-ben végzett az Aarhus Egyetemen, majd a Cambridge-en doktorált. Az 1970-és évek végén a Bell Labsnél kezdett el dolgozni a C++ programozási nyelven, amelyet kezdetben C with Classes néven emlegettek, utalva arra, hogy a C-t objektumorientáltsággal ruházza fel. Stroustrup a Cambridge-en folytatott munkája során kezdte a C-t ötvözni a Simulából kölcsönvett elemekkel. A programozási nyelvet egy időben "új C"-ként is emlegették, majd 1983-ban kapta meg a C++ nevet végül, az increment operátor használatával azt akarták kifejezni, hogy a nyelv folyamatosan fejlődik.

A dán szakember természetesen nem csak a C++ programozási nyelvet alkotta meg és gondozta az évek során, hanem a hozzá kapcsolódó szakirodalom jelentős része is az ő nevéhez fűződik - munkásságát jól összefoglalja saját weboldala, ahonnan linkek vezetnek az általa írt könyvekre, cikkekre és más publikációkra is. A C++ mára a világ egyik legelterjedtebb programozási nyelve, a C++ fejlesztők egy korábban a HWSW-nek korábban nyilatkozó Komár Balázs HR-szakember szerint folyamatosan keresettek a világ minden táján.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Stroustrup a Columbia Egyetem vendégprofesszora, valamint a (jelenleg inkább futballcsapatáról híres) Texas A&M egyetem kutatóprofesszora, mindemellett 2014 januárja óta a Morgan Stanley alkalmazottja, ahol a technológiai fejlesztésekért felelős részleget vezeti New Yorkban. Hazánkba is a Morgan Stanley meghívására érkezik a hónap végén, de részt vesz a Neumann János
Számítógép-tudományi Társaság által szervezett szoftvertechnológiai fórumon is.

Az április 24-i eseményre az ELTE informatikai Karán kerül sor délután 3 órától. Először Sinkovics Ábel, a Morgan Stanley budapesti irodájának munkatársa ad elő ("Embedding domain-specific languages into C++"), Stroustrup délután 5-től kerül sorra, az előadásának témája: "The Essence of C++ With Examples in C++84, C++98, C++11, and C++14". Mindkét előadás angol nyelven zajlik. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az eseményre ezen a weboldalon lehet.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.