Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 8. 11:11

6 terabájtos vállalati merevlemez a Seagate-től

A Seagate új 6 terabájtos merevlemeze, az Enterprise Capacity HDD a hasonló kapacitású konkurenciával ellentétben nem használ héliumot, és akár másodpercenként 420 megabájtos adatátvitelre is képes. A vállalati felhasználásra szánt meghajtókat számos biztonsági funkcióval is felszerelték.

Új, 6 terabájtos vállalati merevlemezt adott ki a Seagate. A diszk érdekessége, hogy a hasonló kapacitású meghajtókkal ellentétben nem használ héliumot a belső súrlódás csökkentésére. Az eszköz ráadásul  28 százalékkal gyorsabb mint a gyártó korábbi, 4 terabájtos modellje. A 3,5 hüvelykes Enterprise Capacity HDD 5, 4, illetve 2 terabájtos kivitelben is kapható, és kifejezetten az adatközpontokban jellemző folyamatos igénybevételre tervezték. A könnyebb integráció érdekében a Seagate 7200 RPM-es terméke másodpercenként 12 gigabites sebességre képes SAS vagy 6 gigabites SATA interfésszel is elérhető.

A frissen bejelentett HDD ugyanakkor nem az első 6 terabájtos darabok, a Western Digital ugyanis már novemberben előállt saját, Ultrastar He6 merevlemezével, amelynek hermetikusan lezárt házát héliummal töltötte fel: e gáz sűrűsége jóval kisebb mint a levegőé, annak alig hetede, így alkalmazásával csökkenthető a forgó lemezek által keltett turbulencia, ami kisebb fogyasztást és kevesebb fölösleges hőtermelést eredményez. Az alacsony turbulenciának köszönhetően emellett a 3,5 hüvelykes házban több lemeznek jut hely, a WD hét tányérral éri el a 6 terabájtos kapacitást.

 

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Seagate meghajtójánál viszont nem volt szükség e gáz bevezetésére, mert bár itt is a korábbi modellekből ismert merőleges mágneses adatrögzítő technológiát alkalmazzák (PMR), az adatsűrűséget sikerült négyzethüvelykenként 831 gigabitről 1000-re növelni, így elég volt hat tányér alkalmazása. Barbara Craig, a cég marketing menedzsere szerint ráadásul az Enterprise Capacity HDD hélium nélkül is 25 százalékkal gyorsabb a Western Digital termékénél.

Az új HDD-t ezen felül több hasznos képességgel is felruházták: kapott többek között egy páratartalom-érzékelőt, hogy párás környezetben is biztonságosan üzemelhessen, illetve a gyártótól már ismert Instant Secure Erase funkciót is megtaláljuk rajta, amely törléskor többször felülírja az információkat, hogy azok ne juthassanak illetéktelen kezekbe, ha a lemez netán új tulajdonoshoz kerülne. A meghajtók továbbá automatikusan titkosítják a rajtuk található adatokat, és az Egyesült Államok adatbiztonsági szabványainak megfelelő FIPS SED minősítést kaptak.

A lemezek SAS vezérlője mindezek mellett a gyártó “Super Parity” hibajavító firmware-ével is kiegészült, így az adatok gyorsabban, Craig szerint napok helyett órák alatt visszaállíthatók egy esetleges meghibásodás után. A vállalat az új 3,5 hüvelykes Enterprise Capacity HDD-kkel első elsősorban a cloudszolgáltatások adatközpontjait veszi célba. A meghajtók egy gigabájtra eső ára várhatóan annyi lesz mint a 4 terabájtos modell esetében, a gyártó azonban pontos összeget egyelőre nem közölt.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.