Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 5. 12:35

Befutott az első héliumos vállalati merevlemez

A nagyobb kapacitás és alacsonyabb fogyasztás érdekében levegő helyett héliummal töltötte meg legújabb 6 terabájtos, elsősorban vállalati felhasználásra szánt merevlemezét a HGST. A héliumos platform a Western Digital leányvállalata szerint számos jövőbeni tárolótechnológia alapja lehet.

Héliummal a legtöbben eddig főleg léggömbökben találkozhattunk, a Western Digital leányvállalata, a Hitachi Global Storage Technology (HGST) azonban úgy döntött, vállalati merevlemezekben is alkalmazni kezdi a nemesgázt, melynek segítségével energiatakarékosabb és nagyobb kapacitású modellek gyárthatók. Az UltraStar He6 HDD-ket ezért hermetikusan lezárták, és levegő helyett héliummal töltötték fel. E gáz sűrűsége ugyanis jóval kisebb mint a levegőé, annak alig hetede, így alkalmazásával csökkenthető a forgó lemezek által keltett turbulencia, ami kisebb fogyasztást és kevesebb fölösleges hőtermelést eredményez.

Az alacsony turbulenciának köszönhetően emellett a 3,5 hüvelykes házban több lemeznek jut hely. A jelenleg használt 4 terabájtos modellek öt lemezt használnak, nagyobb kapacitású változat pedig nem gyártható belőlük, az Ultrastar He6-ban viszont hét lemezt találunk, így értheti el a 6 terabájtos tárterületet. Ennek a helyhiánnyal küzdő adatközpontok is hasznát vehetik, hiszen ugyanakkora helyen másfélszeres tárolókapacitás állhat rendelkezésükre. A 6 terabájtos Ultrastar He6 a Western Digital szerint terabájtonkén 49 százalékkal kevesebbet fogyaszt mint a levegős versenytársak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A héliumalapú modellekre a Western Digital a jövőben is épít majd, a vállalat jelenleg azon dolgozik, hogy a gyorsabb, és csendesebb - ugyanakkor jóval drágább - flash memóriával szemben a merevlemezeket továbbra is a “kapacitásverseny” élén tartsa, ehhez pedig az egyes lemezeken elérhető legjobb adatsűrűségre van szüksége.A HGST olyan technológiákat épít majd héliumos platformjára mint az SMR (shingled magnetic recording) amelyben az egyes adatsávok a lehető legkeskenyebbek, és a tetőcserepekhez hasonlóan átfedik egymást, így akár négyzethüvelykenként háromezer milliárd bites adatsűrűség is megvalósítható. A vállalat úgy látja, a koncepció emellett a HAMR (heat assisted magnetic recording) technológia alapjául is szolgálhat, ahol az adatrögzítés felmelegített lemezekre történik, és egy-egy bitet a hagyományos merevlemezeknél jóval kisebb területen lehet tárolni.

A héliumalapú platform a vállalat szerint a piac olyan új területeinek lehet majd az alapköve mint a “hidegtárolók”, amelyekre a HGST a következő években várhatóan nagy hangsúlyt fektet. Ezekre a tárhelyekre olyan adatok kerülnek, amelyekre csak ritkán van szükség. A jelenleg archiválásra használt nagy kapacitású szalagos tárolók ugyan rendkívül olcsók, de rendkívül lassúak is. A vállalat szerint a világon elsőként gyártott hermetikusan lezárt, héliummal töltött merevlemezeknek emellett a jelenlegi 4 terabájtos modelleknél mintegy 23 százalékkal kevesebb energiára van szükségük tétlen állapotban, így ideális első lépést jelenthetnek a hidegtárolók építőkövei felé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról