Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Olcsó PC-kbe szánja a Braswellt az Intel

Hlács Ferenc, 2014. április 03. 14:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Bay Trailt leváltó új, 14 nanométeres processzorcsaládról és a SoFIA chipekről is beszélt az Intel sencseni fejlesztői fórumán. A vállalat továbbá bejelentette, kiad egy 64 bites Android 4.4 kernelt, amelyet saját architektúrájára optimalizált.

Új generációs processzorcsaládon dolgozik az Intel, amelyet kimondottan olcsó számítógépekbe szán. A cég Sencsenben tartott fejlesztői konferenciáján közölte, a jelenleg Braswell kódnéven futó lapkák 14 nanométeres gyártási eljárással készülnek és várhatóan a belépő szintű asztali számítógépekbe, notebookokba és hibrid készülékekbe kerülnek majd, noha a vállalat egyelőre nem közölte a megjelenés pontos dátumát. Az Intel korábban már egy ugyancsak 14 nanométeres Cherry Trail nevű chipről is beszélt, ezzel azonban a táblagépeket veszi célba.

Eközben az Intel a Bay Trailről sem feledkezik el: frissül az Atom sorozat, amelynél a költségek csökkentése érdekében több mint 500 komponenst távolítanak el a lapkáról, 2014 második felében pedig fejlettebb grafikus képességekkel és új biztonsági funkciókkal is kiegészítik a szériát. A gyártó idén 40 millió Intel chippel felszerelt táblagépet akar eladni, ami csaknem négyszerese a 2013-as mennyiségnek - a tervek szerint ráadásul a tabaletek árait is igyekszik majd 100 dollár alá szorítani.

A cég az Atom magokkal ellátott SoFIA chipekről is elárult néhány újabb részletet, amelyekkel kifejezetten a belépőkategóriás okostelefonokat és tableteket célozza majd. A processzorok beépített globális 3G/HSPA modemet is kapnak, illetve meglepő módon a SoFIA nem az Intel gyáraiban, hanem külső helyszínen, bérgyártónál készül majd. A chipek az idei utolsó negyedévben kerülnek forgalomba.

A vállalat emellett egy a saját architektúrájára optimalizált 64 bites Android 4.4 Kitkat kernelt is bejelentett, amivel szerinte megspórolt némi munkát a fejlesztőknek, miután kész ökoszisztémát biztosít számukra 64 bites támogatással, az új generációs készülékekkel való munkához. De a Google Chrome OS rendszere is mozgatja az Intel fantáziáját: a cég a Braswellt ezekbe is ajánlja és a tájékoztatás szerint közel 20 különféle Chromebook- és Chromebox-modellen dolgozik együtt hardvergyártókkal.

A cég továbbá egy médiaközpontot is fejleszt a QVOD Technology-val együttműködésben, amely még idén elérhetővé válik, és a jelenleg is kapható Bay Trail processzorokra épül majd, de a telefonjairól híressé vált Xiaomival is akad közös projekt, a kínai gyártó és az Intel egy Widi-képes set-top boxot készül piacra dobni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.