Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 22. 12:57

Itt a frissített Intel Atom termékterv

Kész bármely versenytársának termékét legyártani az Intel - jelentette be a gyártó a tegnapi befektetői konferencián. A cég részletezte az Atomra vonatkozó középtávú terméktervet is, elképesztő ütemű fejlesztéseket eszközöl az Intel a kritikus alacsony fogyasztású piacon.

Bemutatta a következő generációs Atomok terméktervét az Intel a tegnap tartott befektetői konferencián, de szó esett a 10 és 14 nanométeres gyártástechnológia érettségi szintjéről és az üzleti modell átalakulásáról is. Ugyan a Core-sorozatú processzorokról a gyártó most nem beszélt, így is rengeteget tudtunk meg a cég középtávú terveiről.

Atom termékterv

A termékterv viszonylag unalmasan indul, a vége azonban tartogat meglepetéseket. A tervek szerint 2014 első félévében érkezik az okostelefonos Merrifield platform 22 nanométeres eljáráson. A Merrifield a Bay Traillel ellentétben nem az Intel saját grafikáját használja, ez utóbbi túl magas fogyasztású az okostelefonos használhathoz, helyette a PowerVR 6 sorozat (Rogue család) egy tagja kap helyet a lapkán. A Merrifield másik újdonsága a Bay Trailhez képest az új érzékelő-hub lesz, amely várhatóan alacsony fogyasztás mellett biztosít változatos adatokat a rendszernek (gyorsulásmérő, giroszkóp, stb.).

A második félévben kerül piacra a négymagos Moorefield, amely a Bay Trailhez képest akkus üzemidőben és grafikus teljesítményben lép előre, valamint új hardveres biztonsági funkciókkal is gazdagodik. A Moorefield továbbra is a Silvermont magokat használja, azok mellé azonban az Intel nyolcadik generációs, a Broadwell processzorokban is használt grafikus egységét párosítja majd.

Jövő év végére kerül piacra a Cherry Trail és a SoFIA. Előbbi új processzormagot (Airmont) és gyártástechnológiát (14 nanométer) hoz egyszerre, vadonatúj grafikus alegységgel, így újra hatalmas ugrásnak ígérkezik az Atomok gyorsuló fejlődésében. A SoFIA kifejezetten a belépő szintű termékeket célozza majd, beépített globális 3G/HSPA modemmel. Meglepő módon a SoFIA nem az Intel gyáraiban, hanem külső helyszínen, bérgyártónál készül majd - egyelőre nem tudni, hogy milyen megfontolásból. A computerworld.com értesülése szerint a SoFIA első generációja "ARM-alapú kommunikációs megoldást" használ majd, a második verzióban azonban ez már nem lesz jelen.

A 2015-ös évre ígéri az Intel a Broxton generációt, amely marad 14 nanométeren a Cherry Trail után, azonban az Airmont magokat megint új fejlesztés, a Goldmont váltja majd. A Broxton az Intel várakozásai szerint teljesítményben nyújt majd kiemelkedőt a versenytársakhoz képest, így helyet kér majd a 2015-ös csúcsmodell okostelefonokban és tabletekben. Szintén két év múlva esedékes a SoFIA második generációja, amely már integrált LTE-t nyújt, elődjéhez hasonlóan pedig külső gyártónál készül majd. Az Intel a konferencián elmondta, hogy a Broxton és a SoFIA piaci rajtját felgyorsítják, ez sejtésünk szerint arra utalhat, hogy a gyártó már látja, a Merrifielddel sem sikerül jövőre áttörést elérni a telefonos piacon, így az Intel minél hamarabb versenyben akarja tudni az azt leváltó versenyzőjét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Intel szerint az alacsony fogyasztású, tableteket és okostelefonokat célzó processzorok piacán még nagyon korai a teljesítménynövekedés lassulásáról beszélni. A gyártó ígérete szerint saját Atom processzorai grafikus teljesítményben 15-szörös, CPU teljesítményben pedig ötszörös gyorsulást érnek majd el 2016-ra, azonos fogyasztás mellett, az előző generációs Atom Z2760-hoz viszonyítva.

Stabilizálódik a PC, jól halad a 14 és 10 nanométer

Az Intel előrejelzése szerint a PC piac gyorsan stabilizálódik és az idei év végére kilábal a zsugorodási periódusból. Növekedésre ugyan nem számít a gyártó, de az eladások ijesztő arányú csökkenése megáll a negyedik negyedévre. Jövőre pedig már jobb termékmixének köszönhetően agresszív támadásba kezd az Intel, saját tervei szerint a tabletekbe szánt processzorok eladása az idei évhez képest megnégyszereződik. Ebben fontos szerepe lesz az egészen olcsó, akár 100 dolláros, Intel processzort használó tableteknek is - mondta el a befektetői konferencián Brian Krzanich, a cég elnök-vezérigazgatója.

A gyártástechnológiát tekintve is volt bejelenteni valója a gyártónak. Jelen állás szerint a 10 nanométeres gyártás 2015-re szériaérett lesz, így a pusztító ütemű tikk-takk-stratégia menetrendszerűen folytatódik a jövőben is, a több mint egy éves Intel-előny pedig a következő években tovább nőhet. Az előnyt azonban az Intel nem fogja magának tartogatni, a jövőben bérgyártóként a megrendelők szélesebb spektruma felé szeretne nyitni, így az FPGA-k és egyéb, viszonylag szűk volument generáló lapkák mellett megjelenhet egyéb áramkörök gyártása is. Fontos változás, hogy míg korábban az Intel nem engedte be a közvetlen versenytársak processzorait, ez a jövőben ilyen fenntartások nem lesznek, akár az Apple, Samsung vagy épp az AMD is gyártathat az Intelnél - persze csak ha meg bírja/akarja fizetni.

Státusz-jelentés a 14 nanométer érettségéről. [+]

Nem áll egyelőre jól a jövőre induló 14 nanométeres technológia fejlesztése, a selejtarány egyelőre jóval magasabb, mint az a 22 nanométer esetében volt. Az Intel szerint ettől függetlenül a helyzet az elmúlt hónapokban gyorsan javult és ebben az ütemben az első negyedévre sikerülhet elérni a kitűzött kihozatali célokat. A kockázati pontozólap szerint egyébként a 14 nanométeres eljárás ebben áll most a legrosszabbul, bár a tranzisztorok és az interconnect minősége sem éri el a kívánt szintet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról