Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Apró MIPS-alapú számítógép okosórákhoz

Hlács Ferenc, 2014. április 02. 14:04
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Newton névre hallgató, négycentis számítógépet jelentett be a kínai Ingenic Semiconductor, amelyet az új generációs okosórákba és viselhető eszközökbe szán. Az MIPS-alapú készülék moduláris, számos érzékelővel felszerelhető.

Az Intel Edisonja után újabb, az SD-kártyák méreteivel vetekedő számítógép látott napvilágot, amely ezúttal Newton nevét örökölte. Az apró eszköz a kínai Ingenic Semiconductor terméke, és teljes értékű Androidot futtat - a gyártó ennek megfelelően elsősorban viselhető eszközökbe, pontosabban azok prototípusaiba szánja, a kütyüvel ugyanis a fejlesztőket veszi célba. Ahogy a már említett Edison példáján is látszik, a hasonló hardveres fejlesztőkészletek egyre népszerűbbé válnak.

A 21,6x38,4 milliméteres Newtonban egy 1 gigahertzes MIPS-alapú processzort találunk, ami mellé akár 3 gigabájt RAM is felszerelhető. Elfér rajta ezen kívül flash tárhely, Bluetooth, Wi-Fi és NFC, valamint opcionálisan többféle egyéb szenzor, például giroszkóp, hőmérséklet-, nyomás- és páratartalom-érzékelő, és gyorsulásmérő is.

A grafikus magról sok részlet egyelőre nem tudni, a vállalat szerint azonban képes másodpercenként 30 képkockás sebességgel lejátszani a 720p videókat és dedikált 2D grafikus motort is kapott. Az eszközre USB, UART, I2C és GPIO csatlakozó is került, továbbá mindössze 4 milliwattot fogyaszt készenléti módban, MP3 tartalmak lejátszása során pedig 100 mW-ot. Ezzel a gyártó szerint a technológiát használó okosórák egyetlen feltöltéssel több mint harminc órát is üzemelhetnek.

A MIPS architektúrát fejlesztő Imagination Technologies szóvivője, Alexandru Voica blogposztjában elmondta, az Ingenic korántsem számít újoncnak a területen, chipjeit már most is használják olcsóbb okosórákban, de a néhány évvel ezelőtt piacra került 99 dolláros androidos tabletekbe is a kínai gyártó lapkái kerültek. A Newton egyelőre még nem támogatja a kifejezetten a viselhető eszközökhöz szánt, a közelmúltban bemutatott Android Wear platformot, noha Voica szerint ez a jövőben változhat, mivel a Wear fejlesztését még nem fejezték be teljesen, és a MIPS processzorokat is a viselhető kütyükbe szánt rendszerhez optimalizálták. Ráadásul az Imagination a Google egyetlen szellemi tulajdont szolgáltató partnere a Wearrel dolgozó vállalatok között, így a MIPS licencet használó cégek várhatóan elsőként juthatnak majd a platformhoz kapcsolódó fejlesztői eszközökhöz és erőforrásokhoz.

Az kis készülék már elérhető, moduláris felépítésének köszönhetően a megrendelők ráadásul - nagyobb mennyiség esetén - maguk dönthetik el, hogy azt a gyártó pontosan milyen komponensekkel szerelje fel.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.