Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 2. 14:04

Apró MIPS-alapú számítógép okosórákhoz

Newton névre hallgató, négycentis számítógépet jelentett be a kínai Ingenic Semiconductor, amelyet az új generációs okosórákba és viselhető eszközökbe szán. Az MIPS-alapú készülék moduláris, számos érzékelővel felszerelhető.

Az Intel Edisonja után újabb, az SD-kártyák méreteivel vetekedő számítógép látott napvilágot, amely ezúttal Newton nevét örökölte. Az apró eszköz a kínai Ingenic Semiconductor terméke, és teljes értékű Androidot futtat - a gyártó ennek megfelelően elsősorban viselhető eszközökbe, pontosabban azok prototípusaiba szánja, a kütyüvel ugyanis a fejlesztőket veszi célba. Ahogy a már említett Edison példáján is látszik, a hasonló hardveres fejlesztőkészletek egyre népszerűbbé válnak.

A 21,6x38,4 milliméteres Newtonban egy 1 gigahertzes MIPS-alapú processzort találunk, ami mellé akár 3 gigabájt RAM is felszerelhető. Elfér rajta ezen kívül flash tárhely, Bluetooth, Wi-Fi és NFC, valamint opcionálisan többféle egyéb szenzor, például giroszkóp, hőmérséklet-, nyomás- és páratartalom-érzékelő, és gyorsulásmérő is.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A grafikus magról sok részlet egyelőre nem tudni, a vállalat szerint azonban képes másodpercenként 30 képkockás sebességgel lejátszani a 720p videókat és dedikált 2D grafikus motort is kapott. Az eszközre USB, UART, I2C és GPIO csatlakozó is került, továbbá mindössze 4 milliwattot fogyaszt készenléti módban, MP3 tartalmak lejátszása során pedig 100 mW-ot. Ezzel a gyártó szerint a technológiát használó okosórák egyetlen feltöltéssel több mint harminc órát is üzemelhetnek.

A MIPS architektúrát fejlesztő Imagination Technologies szóvivője, Alexandru Voica blogposztjában elmondta, az Ingenic korántsem számít újoncnak a területen, chipjeit már most is használják olcsóbb okosórákban, de a néhány évvel ezelőtt piacra került 99 dolláros androidos tabletekbe is a kínai gyártó lapkái kerültek. A Newton egyelőre még nem támogatja a kifejezetten a viselhető eszközökhöz szánt, a közelmúltban bemutatott Android Wear platformot, noha Voica szerint ez a jövőben változhat, mivel a Wear fejlesztését még nem fejezték be teljesen, és a MIPS processzorokat is a viselhető kütyükbe szánt rendszerhez optimalizálták. Ráadásul az Imagination a Google egyetlen szellemi tulajdont szolgáltató partnere a Wearrel dolgozó vállalatok között, így a MIPS licencet használó cégek várhatóan elsőként juthatnak majd a platformhoz kapcsolódó fejlesztői eszközökhöz és erőforrásokhoz.

Az kis készülék már elérhető, moduláris felépítésének köszönhetően a megrendelők ráadásul - nagyobb mennyiség esetén - maguk dönthetik el, hogy azt a gyártó pontosan milyen komponensekkel szerelje fel.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.