Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 2. 08:58

Lencse nélkül fotóz a ceruzahegy méretű kamera

Egy ceruzahegynél is kisebb, lencse nélküli kamerát hoztak létre a Rambus kutatói. A vállalat szerint az eszköz előállítási költsége - és felbontása is - igen alacsony, elsősorban az online kapcsolatra képes háztartási készülékekbe szánják.

Lencse nélküli kamerát fejlesztettek ki a Rambus kutatói. Szokatlan felépítése mellett a szenzor figyelemre méltó tulajdonsága, hogy mindössze 200 mikrométer vékony, azaz kisebb egy ceruza hegyénél. Az apró kis kamerától persze ne számítsunk DSLR teljesítményre, az mindössze 128x128 képpontos képeket készít, ugyanakkor készítői nem is profi fotózásra szánták. Az eszközzel a lehető legkisebb, legolcsóbb és legkönnyebben legyártható optikai érzékelőt akarták létrehozni, amely még képes használható képeket készíteni.

A kutatók koncepciója szerint az eszköz az “Internet of Things” (IoT) tagjai, azaz az online kapcsolattal rendelkező készülékeknek adhatna “szemeket”, a viselhető eszközöktől a biztonsági rendszereken át egészen a játékokig. Ráadásul mindezt olcsón, minimális helyigény mellett. A kamerákban található lencsék miniatürizálása nem működik a végtelenségig, az egyre kisebb darabok precíz kivitelezése komoly nehézséget jelent. A Rambus szenzorában ezért a lencsét egy spirális rácsszerkezet helyettesíti, az ezen keresztül érkező fényből pedig számítógép segítségével lesz végül kép.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A spirális mintázatnak köszönhetően a szenzor a fényt gyakorlatilag minden irányból képes befogadni, noha a sugarakból először csak egy, az emberi szem számára értelmezhetetlen homályos folthalmazt produkál. Itt lép be a szoftver, amely már felismerhető fekete-fehér képpé fordítja az információkat. Az érzékelő, pontosabban a hozzá tartozó program többféle felbontáson is képes dolgozni, ezek közül a már említett 128x128 pixeles a legnagyobb, és a kutatók szerint a végleges termék is ekkora felbontással kerül majd forgalomba.

Korábban már többek között a Bell Labs is mutatott be hasonló, lencse nélküli kamerát, a Rambus kutatói szerint azonban eddig nekik sikerült a koncepciót a legegyszerűbb és legkisebb kivitelben megvalósítani. A szenzor létrehozásához alkalmazott gyártási technológia egyébként hasonló a CMOS chipekéhez, amelyekbe beépítve az érzékelő csupán néhány centtel növelné meg azok előállítási költségét. Amennyiben terjedésnek indulnak, az apró szenzorok új “érzékszervet” adhatnak az IoT eszközöknek, amelyek a segítségével példának okáért gesztusvezérléssel is irányíthatók lehetnek.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról