Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 1. 12:29

Az olcsóbb telefonokban is hódít a nagy felbontás

Tempósan növekszik az okostelefonok kijelzőinek felbontása, a HD és Full HD panelek lassan a belépő- és középkategóriába is elérnek. A növekedés többek között a panelek csökkenő árának, illetve az LTE terjedésének köszönhető.

Az okostelefonos kijelzők felbontása rohamosan növekszik: a DisplaySearch jelentése szerint idén a 720x1280, illetve az 1080x1920 pixeles kijelzővel felszerelt okotselefonok terjednek a leggyorsabban, jövőre már WQHD (2560 sor) lesz a legnagyobb növekedést produkáló felbontás. A fő előremozdító tényezők az LTE elterjedése, az alkalmazásprocesszorok fejlődése, illetve a kijelzők árának csökkenése.

A felbontás mellett a telefonok mérete is növekszik

Az okostelefon-piacon ma már Kína húzza, miután a fejlett országokban piaca telítődött. A China Mobile, az ország legnagyobb mobilszolgáltatója idén 100 millió 4G-képes okostelefon értékesítését tűzte ki célul, ráadásul miután megváltoztatta az általa használt LTE specifikációt, a 4G-képes telefonoknak már ötféle adatátviteli módot is támogatniuk kell: a TD-LTE-t, TD-SCDMA-t, GSM-et, LTE FDD-t és a WCDMA-t is. Ehhez azonban több alkatrészre van szükség, ami nagyobb méretű készülékházat jelent, vagyis a 4G-s okostelefonok a térségben legalább 4,5 hüvelykes kijelzőt kell hogy használjanak.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Ekkora képernyőméret mellett a gyártók középkategóriás  készülékeiknél leggyakrabban HD felbontást használnak, ám a full HD is komoly térhódításba kezdett, ráadásul már a belépő szintű  telefonok is legalább WVGA (800x480) vagy FWVGA (854x480) felbontást kapnak. A növekedés jótékony mellékhatása, hogy nagyobb akkumulátor alkalmazását is lehetővé teszi, anélkül, hogy az eszköz vastagabb lenne.

Egyre olcsóbb panelek

A kínai LTE-piac fő SoC-gyártói a Qualcomm és a MediaTek, utóbbi chipsetjeit az ország szolgáltatói várhatóan az idei második negyedévben kvalifikálják majd, ami újabb lökést adhat az LTE-s okostelefonok fejlődésének. Főleg miután a lapkagyártók korántsem csak a prémium kategóriás LTE okostelefonok terén szorgoskodnak, a szolgáltatókkal együttműködve már dolgoznak közép- és belépőkategóriás készülékekbe szánt, LTE-képes chipeken, köztük 64 bites lapkákon is, amelyek még 2014 harmadik negyedéve előtt napvilágot láthatnak. Emellett természetesen mindkét gyártó termékei támogatják a HD és full HD felbontásokat is.

A csökkenő árak is jócskán gyorsíthatnak a tempón, az 5 hüvelykes HD panelek 16 százalékkal lettek olcsóbbak tavaly óta, az ugyanekkora full HD LTPS LCD-k ára pedig 13 százalékkal esett - a panelgyártók is igyekeznek teret hódítani Kína egyre növekedő okostelefon-piacán.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról