Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 27. 15:23

Google: nem csökken elég gyorsan a felhő ára

Nem csökkennek elég gyorsan a felhőszolgáltatások árai - indokolta új árazási stratégiáját a Google és jelentős árcsökkentésbe kezdett minden szolgáltatásánál. Új modell is van, ha nem kapcsoljuk le a virtuális gépet, hónap végén már csak fele annyiba kerül egy óra. Az Amazon válaszolt, folytatódik az egészséges árháború.

Elégedetlen az infrastruktúraszolgáltatások (IaaS) árának alakulásával a Google, a cég szerint túlságosan lassú az árcsökkenés üteme. A Google új blogbejegyzése szerint míg a hardverköltségek az elmúlt öt évben 20-30 estek éves viszonylatban, addig a nyilvános felhő különböző költségei átlagban csak évi 8 százalékkal apadtak.

"A felhő eredeti ígérete egyszerű volt: virtualizáljuk a hardvert, fizessünk használat után, előzetes tőkebefektetés nélkül és alacsonyabb áron, mint ha saját adatközpontot használnánk" - mondja a Google. A piaci árak trendje azonban nem követte a Moore törvényét, ezért a cég kezébe veszi az árazópisztolyt és kijavítja ezt a tévedést, saját szolgáltatásán egyszerűsíti az árazást és csökkenti az egységárakat az on-demand, hűségszerződés nélküli szolgáltatások esetén, 30-85 százalékkal.

A Compute Engine IaaS ára minden méretben, régióban és osztályban 32 százalékkal csökken, az App Engine platformszolgáltatás (PaaS) árazása egyszerűbbé válik, az adatbázis-műveletek és a számítási instance-ek ára pedig jelentős mértékben esik. A Cloud Storage tárolószolgáltatás egységesen 2,6 cent lesz gigabájtonként, ez a legtöbb partner számára mintegy 68 százalékos árcsökkentést jelent. A legnagyobb árcsökkentést a hűségszerződés nélküli BigQuery szolgáltatás kapja, itt az árak 85 százalékkal esnek majd.

Szépen konyul az ár függvénye.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google új árazási stratégájában megjelenik az úgynevezett sustained-use discount, ami a folyamatosabb használatot bátorítja árkedvezménnyel. A kedvezményt automatikusan számolja a rendszer, ha egy virtuális gép az adott számlázási periódus (naptári hónap) több mint 25 százalékában pörög. A kedvezmény mértéke a hónap folyamán folyamatosan nő, az utolsó nap már csak 47 százalékot kell fizetni, a teljes hónapra vetítve pedig a megtakarítás 30 százalékos.

Újdonság, hogy a Google kínálatában megjelenik a menedzselt virtuális gép, amely a teljes virtuális gépeket futtató IaaS és az alkalmazásokat futtató PaaS közötti szakadékot igyekszik áthidalni. A Google ígérete szerint a managed VM párosítja az App Engine automatikus üzemeltetését és skálázódását az IaaS rugalmasságával: az instance-ben bármilyen bináris futtatható, ám mindössze néhány sor kóddal App Engine-ből vezérelhető alkalmazássá konvertálható, így elérhetővé válik az automatikus skálázás és menedzsment.

Az Amazon azonnal alkalmazkodik

A Google által meghirdetett új árazásra a piacvezető Amazon azonnal reagált és immár 42. árcsökkentési hullámát hirdette meg fennállásának 8 éve alatt. Eszerint az S3 tárolószolgáltatás átlagosan 51 százalékos árcsökkentést kap, a különböző csomagok költségei 36-65 százalékkal esnek. Az EC2 infrastruktúraszolgáltatás M3-as instance-einél 38, a C3-nál 30 százalékos a zsugorodás, az M1, M2, C1 és CC2-nél 10-40 százalékkal csökkentek az árak. Az RDS adatbázis-rendszer használati díja 28 százalékkal esik. A most bejelentett csökkenések április 1-től érvényesek.

(forrás: GigaOM)

A RightScale összehasonlító táblázatai szerint az Amazon Web Services az új árazással már megint kicsivel a Google alá ment, de pontos igények szerint változik, hogy melyik szolgáltatás az olcsóbb pontosan.

Átnevez az Azure

Szintén a felhős piachoz kapcsolódó rövidhír, hogy a Microsoft a héten hivatalosan is átnevezte a Windows Azure szolgáltatását, a névből eltűnik a Windows szó és marad egyszerűen Microsoft Azure. A névváltás hivatalosan április 3-ától él, és végre tükrözi, hogy a platform- és infrastruktúraszolgáltatás nem kizárólag Windows környezetet kínál, hanem elérhetőek Linux virtuális gépek, Java és node.js futtatókörnyezetek, vagy például Oracle szoftverek is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról