Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 27. 15:23

Google: nem csökken elég gyorsan a felhő ára

Nem csökkennek elég gyorsan a felhőszolgáltatások árai - indokolta új árazási stratégiáját a Google és jelentős árcsökkentésbe kezdett minden szolgáltatásánál. Új modell is van, ha nem kapcsoljuk le a virtuális gépet, hónap végén már csak fele annyiba kerül egy óra. Az Amazon válaszolt, folytatódik az egészséges árháború.

Elégedetlen az infrastruktúraszolgáltatások (IaaS) árának alakulásával a Google, a cég szerint túlságosan lassú az árcsökkenés üteme. A Google új blogbejegyzése szerint míg a hardverköltségek az elmúlt öt évben 20-30 estek éves viszonylatban, addig a nyilvános felhő különböző költségei átlagban csak évi 8 százalékkal apadtak.

"A felhő eredeti ígérete egyszerű volt: virtualizáljuk a hardvert, fizessünk használat után, előzetes tőkebefektetés nélkül és alacsonyabb áron, mint ha saját adatközpontot használnánk" - mondja a Google. A piaci árak trendje azonban nem követte a Moore törvényét, ezért a cég kezébe veszi az árazópisztolyt és kijavítja ezt a tévedést, saját szolgáltatásán egyszerűsíti az árazást és csökkenti az egységárakat az on-demand, hűségszerződés nélküli szolgáltatások esetén, 30-85 százalékkal.

A Compute Engine IaaS ára minden méretben, régióban és osztályban 32 százalékkal csökken, az App Engine platformszolgáltatás (PaaS) árazása egyszerűbbé válik, az adatbázis-műveletek és a számítási instance-ek ára pedig jelentős mértékben esik. A Cloud Storage tárolószolgáltatás egységesen 2,6 cent lesz gigabájtonként, ez a legtöbb partner számára mintegy 68 százalékos árcsökkentést jelent. A legnagyobb árcsökkentést a hűségszerződés nélküli BigQuery szolgáltatás kapja, itt az árak 85 százalékkal esnek majd.

Szépen konyul az ár függvénye.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Google új árazási stratégájában megjelenik az úgynevezett sustained-use discount, ami a folyamatosabb használatot bátorítja árkedvezménnyel. A kedvezményt automatikusan számolja a rendszer, ha egy virtuális gép az adott számlázási periódus (naptári hónap) több mint 25 százalékában pörög. A kedvezmény mértéke a hónap folyamán folyamatosan nő, az utolsó nap már csak 47 százalékot kell fizetni, a teljes hónapra vetítve pedig a megtakarítás 30 százalékos.

Újdonság, hogy a Google kínálatában megjelenik a menedzselt virtuális gép, amely a teljes virtuális gépeket futtató IaaS és az alkalmazásokat futtató PaaS közötti szakadékot igyekszik áthidalni. A Google ígérete szerint a managed VM párosítja az App Engine automatikus üzemeltetését és skálázódását az IaaS rugalmasságával: az instance-ben bármilyen bináris futtatható, ám mindössze néhány sor kóddal App Engine-ből vezérelhető alkalmazássá konvertálható, így elérhetővé válik az automatikus skálázás és menedzsment.

Az Amazon azonnal alkalmazkodik

A Google által meghirdetett új árazásra a piacvezető Amazon azonnal reagált és immár 42. árcsökkentési hullámát hirdette meg fennállásának 8 éve alatt. Eszerint az S3 tárolószolgáltatás átlagosan 51 százalékos árcsökkentést kap, a különböző csomagok költségei 36-65 százalékkal esnek. Az EC2 infrastruktúraszolgáltatás M3-as instance-einél 38, a C3-nál 30 százalékos a zsugorodás, az M1, M2, C1 és CC2-nél 10-40 százalékkal csökkentek az árak. Az RDS adatbázis-rendszer használati díja 28 százalékkal esik. A most bejelentett csökkenések április 1-től érvényesek.

(forrás: GigaOM)

A RightScale összehasonlító táblázatai szerint az Amazon Web Services az új árazással már megint kicsivel a Google alá ment, de pontos igények szerint változik, hogy melyik szolgáltatás az olcsóbb pontosan.

Átnevez az Azure

Szintén a felhős piachoz kapcsolódó rövidhír, hogy a Microsoft a héten hivatalosan is átnevezte a Windows Azure szolgáltatását, a névből eltűnik a Windows szó és marad egyszerűen Microsoft Azure. A névváltás hivatalosan április 3-ától él, és végre tükrözi, hogy a platform- és infrastruktúraszolgáltatás nem kizárólag Windows környezetet kínál, hanem elérhetőek Linux virtuális gépek, Java és node.js futtatókörnyezetek, vagy például Oracle szoftverek is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról