Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 28. 15:15

Egészen apróra zsugorodott a BlackBerry

Már az egymilliárd dolláros árbevételt sem érte el a BlackBerry a most véget ért negyedévben, a készülékeladások a padlóra kerültek, senkinek sem kellenek a BB10-es telefonok. A vezetés ennek ellenére fogadkozik.

Egymilliárd dollár alá, egészen pontosan 976 millió dollárra esett vissza a BlackBerry bevétele a március 1-jén véget ért negyedik pénzügyi negyedévben. Egy évvel korábban a vállalat még 2,7 milliárdos bevételt környvelhetett el, a visszaesés éves szinten 64 százalékos a friss beszámoló szerint. A cég üzemi szinten 537 millió dollárt vesztett, a nettó veszteség ennél némileg kevesebb, 423 millió dollár volt. Egy évvel korábban 12 milliós üzemi veszteséget és 98 milliós nettó profitot mutatott a mérleg.

A hatalmas veszteséget csökkentette egy 149 milliós egyszeri tétel, amely korábban már leírt készletek sikeres eladásából folyt be. A vállalat egy részvényegységre jutó vesztesége ugyanakkor "csak" 8 cent volt, ami jóval kevesebb volt az elemzői várakozásoknál (55 centes volt a konszenzus), így a BlackBerry papírjai rögtön kilőttek a tőzsdén és a bejelentés nyomán 5 százalékot erősödtek villámgyorsan annak ellenére, hogy a bevétel nem érte el az elemzői által várt 1,1 milliárdot.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A számok alapján egyértelműen kimondható, hogy a BlackBerry 10 generációs készülékek iránt lényegben nincs kereslet. A most lezárt negyedévben mindössze 1,3 millió BlackBerryn tudott túladni a cég (ezek se voltak kivétel nélkül BB10-es modellek) - a végfelhasználói vásárlások ezt jóval felülmúlták, a vállalat által publikált adatok szerint a vevők 3,4 millió BlackBerryt (ebből 1,1 millió BB10 rendszerűt) vittek haza az üzletekből, de ezek túlnyomó többsége korábban a kereskedőkhöz került, készleten beragadt termék volt. A hardvereladásból származó árbevétel 361 millió dollár volt mindössze, vagyis egy eladott telefonra 277 dollár jutott. Egy évvel korábban ez az érték 274 dollár volt

A hardverforgalom zuhanása azt is jelentette, a vállalat bevételének több mint felét, összesen 56 százalékot már a szolgáltatások adják, 7 százalék pedig szoftverekből folyik be. Temetni a BlackBerryt azonban egyelőre nincs ok látszólag, a likvid állomány 2,7 milliárd dollárt tett ki a negyedév végén, ami éves szinten 500 milliós csökkenést jelent. A vállalatvezetés váltig állítja, a költségcsökkentési és átszervezési program jól halad, ennek köszönhetően pedig egy év múlva eléri a nyereségküszöböt.

a címlapról