:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 27. 10:05

Alaposan megújult a GNOME

Befutott a népszerű szabad asztali környezet, a GNOME 3.12-es verziója, ami teljesen új alkalmazás-piactérrel, alaposan átrajzolt webböngészővel és rengeteg apró újdonsággal érkezik.

Frissült a GNOME, az egyik legszélesebb körben használt desktop. A 3-as verzió éles váltást képvisel a korábbi 2-es változathoz képest, ami némileg meg is osztotta a közösséget. Akiknek bejött a GNOME 3, valószínűleg a 3.12-őt is szeretni fogják, mert még tovább viszi azt a letisztult irányvonalat és designfilozófiát, amely ezt a fejlesztési ágat jellemzi.

A legfontosabb fejlesztések

A GNOME 3.12 legnagyobb dobása az új alkalmazás-piactér, amelyet egyszerűen csak Software néven hívnak. A Software már a 3.10-nek is része volt, azonban csak korlátozott funkcionalitással, a 3.12-ben viszont végre kiteljesedtek a képességei. Az alkalmazás egy rendkívül gusztusos felületen tálalja a letölthető szoftvereket, amelyekről a felhasználók képernyőképeket is megnézhetnek, rövid leírást olvashatnak, valamint értékeléseket - és persze maguk is értékelhetik a használt programokat. A telepítési lehetőségek is kibővültek, lehetséges például csak a letöltött alkalmazásokat telepíteni és azt is beállíthatjuk,hogy a folyamat végeztével a gép álljon is le. A Software teljesítményét is javították, hogy az appok közötti böngészés gyorsabb legyen.

Minimalista felülettel érkezik a GNOME videolejátszója, a Videos. A szoftver nem csak a számítógépen tárolt videoállományokat képes lejátszani, hanem számos online szolgáltatáshoz is kapcsolódik (pl. Blip.tv, Apple Movie Trailers). A fejlesztők szabadon bővíthetik a Videosból elérhető online "csatornákat", agy a jövőben ezek száma biztosan bővülni fog és a legtöbb népszerű videoforrás felbukkan az alkalmazásban. A Videos emellett integrálódik a Pockettel, így a felhasználók félretehetnek maguknak videókat későbbi megtekintésre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Továbbfejlesztették a böngészőt is. Az egyszerűen Web névre keresztelt alkalmazásban megváltozott a címsor, a fejlesztők szerint tisztább, szárazabb, biztonságosabb lett. Új design kaptak az anonim böngészéshez indított ablakok, módosítottak a letöltési ablakon is. Újratervezték a jelszóbekerő dialógusablakokat és, figyelem (!), szebbek lettek a hibaoldalak is. A gedit szövegszerkesztő is új felületet kapott, ami kisebb, jobban áttekinthető és több helyet hagy magának a dokumentumnak.

Új alkalmazások

A GNOME 3.12-be három új alkalmazás került be: a Logs, a Polari és a Sound Recorder. Utóbbi egy hangrögzítő, a Polari egy IRC-kliens azok számára, akik még mindig ragaszkodnak ehhez a kommunikációs szolgáltatáshoz, a Logs pedig a rendszernaplókat egy helyen gyűjtő alkalmazás, amely a systemd által szállított bejegyzéseket tálalja pofás formában. Ez a három alkalmazás egyelőre csak előzetes státuszban van a GNOME 3.12-ben.

Az alkalmazások csoportosítása eddig automatikusan történt a GNOME-ban, a 3.12-ben viszont végre a felhasználók is létrehozhatnak saját könyvtárakat az appjaik számára az Activites Overview nézetben. Az új verzió emellett még jobb támogatást nyújt a nagy pixelsűrűségű megjelenítőkhöz, a fejlesztők szerint a legtöbb alkalmazás felületét átrajzolták, hogy ne legyen pixeles. A motorháztető alatt is történtek apróbb változások, a fejlesztők szerint ennek köszönhetően az új GNOME gyorsabban indul és kevesebb memóriával is beéri mint eddig.

A GNOME 3.12 forráskódként szokás szerint elérhető a hivatalos Git repositoryban, a különféle Linux-disztribúciók felhasználóinak azonban javasolt megvárni az operációs rendszerükhöz érkező hivatalos csomagokat. Az újdonságokról részletesebben a kiadási jegyzékből lehet tájékozódni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.