Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 26. 08:37

A kanadai kormány fúrta meg a BlackBerry eladását

Megerősítette a korábbi spekulációkat egy kanadai médium értesülése, valóban a helyi kormány vétója miatt maradt független a BlackBerry. Az illetékesek azonban segíteni is igyekeztek, jóindulatú döntéseikkel maradhatott fenn a kanadai gyártó.

A kanadai kormány szigorú vétóján bukott el a BlackBerry felvásárlása a Lenovo által - állítja a kanadai CBC News. A lap biztos forrásokra hivatkozva közli, hogy végül az ottawai hatóságok kemény ellenállásán bukott el az ügylet, a kormány nem volt hajlandó áldását adni arra, hogy a hazai gazdaság koronaékszere a kínaiak kezébe kerüljön.

Mint ismeretes, a BlackBerry új generációs operációs rendszere és az arra épülő telefonok a múlt év elején jelentek meg, a BB10 rendszer és a Z10, majd Q10 okostelefonok feladata volt megmenteni a szebb napokat látott vállalatot. A termékek azonban hatalmasat zakóztak, a cég pedig stratégiai döntéskényszerbe került: ha nem akar csődöt jelenteni, akkor villámgyorsan vissza kell skáláznia működési költségeit. Ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy a cég egyedül nem képes visszakapaszkodni az élmezőnybe, elindult a vevők felkutatása, akik megfelelő méretgazdaságosság mellett tovább tudnák vinni az üzletet.

John Chen vezérigazgató - független BlackBerryt vezethet.

Az egyik komoly jelentkező a Lenovo volt. A kínai gyártó a nemzetközi terjeszkedéshez keresett nagy, nyugaton ismert márkát, amelyet felvásárolva az amerikai és európai piacon is megvetheti a lábát. A BlackBerry kiváló célpont volt, a vállalat viszonylag értékes branddel rendelkezik, miközben egyedi arculata a szoftverben és a hardvertervezésben is tükröződik. A kanadai gyártó azonban kritikus biztonságos kommunikációt lehetővé tévő rendszereket is szállít számtalan kormánynak, intézménynek, ügynökségnek, így megszületett a politikai döntés, hogy nem kerülhet kínai kézbe. Erre vonatkozóan pletykák korábban is voltak, a CBC azonban most határozottan állítja, hogy a kanadai kormány vétója vezetett végül oda, hogy a Lenovo letett a vásárlás tervéről és végül a hasonlóan olcsóvá vált, hajdan nagy márkát, a Motorolát vásárolta meg a Google-től.

A nap, amikor a BlackBerry megmenekült

A történet itt azonban még nem ér véget, a CBC szerint a kanadai kormány minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a BlackBerry a felszínen tudjon maradni. A tavaly év szeptemberében a vállalat mintegy 2,6 milliárdos likvid állományról számolt be, ami mintegy 500 millióval volt alacsonyabb, mint három hónappal korábban. A következő negyedéves pénzügyi jelentésben ez a mutató látványosan megugrott, 3,2 milliárd dollárra, egyrészt a Fairfax Financialon keresztül megszerzett egymilliárd dolláros tőkebevonás eredményeképp, másrészt a kormánytól befolyó pénznek betudhatóan. A cég vezetése a negyedéves jelentést követő konferenciahíváson elmondta, hogy "tett lépéseket annak érdekében, hogy felgyorsítsa a jogos adóvisszatérítés egy részének folyósítását".

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tartományi és a szövetségi kormány erőfeszítéseinek köszönhetően a visszatérítés nagy része, 696 millió (amerikai) dollár így november folyamán befolyt, jóval korábban, mint a törvényben meghatározott tavaszi határidő. A visszatérítés fennmaradó része, mintegy 170 millió (amerikai) dollár az év fennmaradó részében érkezik majd meg a BlackBerry számlájára.

A lapnak nyilatkozó bennfentesek szerint azzal, hogy a kormányzat jóval a törvényes határidő előtt folyósította a készpénzt, nagyban hozzájárulhatott a cég pénzügyi helyzetének stabilizálásához, a BlackBerry így kényelmesen finanszírozni tudta az elbocsátott alkalmazottak végkielégítését és fenntartható pályára állíthatta a mindennapi működést. A források szerint nem biztos, hogy ezt a felgyorsított kifizetés nélkül lett volna lehetősége a cégnek. "Lehetséges, hogy ha egy vagy két év múlva visszatekintünk, azt mondjuk majd, hogy ez volt a nap, amikor megmenekült a vállalat."

a címlapról