:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 26. 08:37

A kanadai kormány fúrta meg a BlackBerry eladását

Megerősítette a korábbi spekulációkat egy kanadai médium értesülése, valóban a helyi kormány vétója miatt maradt független a BlackBerry. Az illetékesek azonban segíteni is igyekeztek, jóindulatú döntéseikkel maradhatott fenn a kanadai gyártó.

A kanadai kormány szigorú vétóján bukott el a BlackBerry felvásárlása a Lenovo által - állítja a kanadai CBC News. A lap biztos forrásokra hivatkozva közli, hogy végül az ottawai hatóságok kemény ellenállásán bukott el az ügylet, a kormány nem volt hajlandó áldását adni arra, hogy a hazai gazdaság koronaékszere a kínaiak kezébe kerüljön.

Mint ismeretes, a BlackBerry új generációs operációs rendszere és az arra épülő telefonok a múlt év elején jelentek meg, a BB10 rendszer és a Z10, majd Q10 okostelefonok feladata volt megmenteni a szebb napokat látott vállalatot. A termékek azonban hatalmasat zakóztak, a cég pedig stratégiai döntéskényszerbe került: ha nem akar csődöt jelenteni, akkor villámgyorsan vissza kell skáláznia működési költségeit. Ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy a cég egyedül nem képes visszakapaszkodni az élmezőnybe, elindult a vevők felkutatása, akik megfelelő méretgazdaságosság mellett tovább tudnák vinni az üzletet.

John Chen vezérigazgató - független BlackBerryt vezethet.

Az egyik komoly jelentkező a Lenovo volt. A kínai gyártó a nemzetközi terjeszkedéshez keresett nagy, nyugaton ismert márkát, amelyet felvásárolva az amerikai és európai piacon is megvetheti a lábát. A BlackBerry kiváló célpont volt, a vállalat viszonylag értékes branddel rendelkezik, miközben egyedi arculata a szoftverben és a hardvertervezésben is tükröződik. A kanadai gyártó azonban kritikus biztonságos kommunikációt lehetővé tévő rendszereket is szállít számtalan kormánynak, intézménynek, ügynökségnek, így megszületett a politikai döntés, hogy nem kerülhet kínai kézbe. Erre vonatkozóan pletykák korábban is voltak, a CBC azonban most határozottan állítja, hogy a kanadai kormány vétója vezetett végül oda, hogy a Lenovo letett a vásárlás tervéről és végül a hasonlóan olcsóvá vált, hajdan nagy márkát, a Motorolát vásárolta meg a Google-től.

A nap, amikor a BlackBerry megmenekült

A történet itt azonban még nem ér véget, a CBC szerint a kanadai kormány minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a BlackBerry a felszínen tudjon maradni. A tavaly év szeptemberében a vállalat mintegy 2,6 milliárdos likvid állományról számolt be, ami mintegy 500 millióval volt alacsonyabb, mint három hónappal korábban. A következő negyedéves pénzügyi jelentésben ez a mutató látványosan megugrott, 3,2 milliárd dollárra, egyrészt a Fairfax Financialon keresztül megszerzett egymilliárd dolláros tőkebevonás eredményeképp, másrészt a kormánytól befolyó pénznek betudhatóan. A cég vezetése a negyedéves jelentést követő konferenciahíváson elmondta, hogy "tett lépéseket annak érdekében, hogy felgyorsítsa a jogos adóvisszatérítés egy részének folyósítását".

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tartományi és a szövetségi kormány erőfeszítéseinek köszönhetően a visszatérítés nagy része, 696 millió (amerikai) dollár így november folyamán befolyt, jóval korábban, mint a törvényben meghatározott tavaszi határidő. A visszatérítés fennmaradó része, mintegy 170 millió (amerikai) dollár az év fennmaradó részében érkezik majd meg a BlackBerry számlájára.

A lapnak nyilatkozó bennfentesek szerint azzal, hogy a kormányzat jóval a törvényes határidő előtt folyósította a készpénzt, nagyban hozzájárulhatott a cég pénzügyi helyzetének stabilizálásához, a BlackBerry így kényelmesen finanszírozni tudta az elbocsátott alkalmazottak végkielégítését és fenntartható pályára állíthatta a mindennapi működést. A források szerint nem biztos, hogy ezt a felgyorsított kifizetés nélkül lett volna lehetősége a cégnek. "Lehetséges, hogy ha egy vagy két év múlva visszatekintünk, azt mondjuk majd, hogy ez volt a nap, amikor megmenekült a vállalat."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.