:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 20. 12:14

Megjött a HP új integrált rendszere SAP HANA alá

A HP nagy csinnadratta közepette mutatta be az SAP HANA valós idejű adatelemző platformjához szánt új rendszerét. A HP ConvergedSystem 500 for SAP HANA a tavasszal jelenik meg kereskedelmi forgalomban, az ősszel követi a brutális Kraken.

Új hardvereket jelentette be az SAP HANA alá a HP. Amint azt biztos minden HWSW-olvasó tudja, a HANA (ami a High Performance Analytical Appliance rövidítéséből származik) az SAP valós idejű memóriaalapú tranzakciókezelési és adatelemző platformja, amely a Sybase felvásárlásával megszerzett technológiák integrálásával született meg. Az Oracle-lel a port összerúgó HP számára természetes szövetséges az SAP, a két vállalat közösen dolgozik olyan rendszereken, amelyek vonzó alternatívát jelentenek az Oracle szoftverstackje, hardverei, illetve integrált rendszerei ellen - bár HANA alá más gyártók is kínálnak platformot (pl. Fujitsu, Huawei, IBM).

HANAhawk

A HANAhawk kódnéven fejlesztett ConvergedSystem 500 for SAP HANA a vállalat által korábban bemutatott Sharks kódnevű platformra épül, amely a különféle feladatok alá optimalizált, moduláris rendszerek építőköveinek megalkotását célozta. A Sharks-alapú rendszerek a HP ProLiant Gen8 szerverekre és 3PAR tárolókra épülnek, de az adott szoftver, ez estben az SAP HANA igényeihez vannak optimalizálva és konfigurálva, a gyárban előre integrálva és tesztelve, így az ügyfél válláról lekerülnek az ezzel kapcsolatos feladatok - a HP azt állítja, a ConvergedSystem 500 for SAP HANA a leszállítását követő 15 nappal már élesben működhet, valódi üzleti feladatokat futtathat. A támogatás is "egyablakos".

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új rendszer az Intel által a közelmúltban bemutatott Xeon E7 v2 sorozatú processzorokra épül, amelyek a korábbi generációnál nagyobb teljesítményűek és több memóriát is támogatnak . Az SAP egy korábbi blogbejegyzése szerint az új Xeonokra épülő gépek azonos processzorszám mellett kétszer akkora lekérdezési sebességre képesek mint a régebbiek. A legkisebb megvásárolható konfigurációban 256 gigabájt memória van, de akár 2 terabájtig is nyújtózhat egy "instance", fürtözéssel pedig 16 terabájt a felső határ, derül ki a HP közleményéből. A gép induló ára 78 ezer dollár támogatással és telepítéssel együtt.

A vassal együtt érkezett egy új szoftver is, a HP ServiceGuard for SAP HANA. A HP-UX operációs rendszerről származó, mára Linuxon is elérhető ServiceGuard egy olyan HA fürtözési megoldás, amely az alkalmazásokat teljes vertikumként kezeli és monitorozza, vagyis nem csak magának az alkalmazásnak az életjeleit figyeli, hanem a kiszolgáló infrastruktúráét is, beleértve az operációs rendszert, virtualizációs réteget, hálózati stacket, a szervert és a tárolókat is. Amikor az alkalmazás futásában hiba lép fel, vagy valamelyik környezeti paraméter elér egy előre beállított értéket, a ServiceGuard automatikusan átmozgatja a futó alkalmazást a fürt másik csomópontjára. A mostani bejelentés alapján a ServiceGuard kimondottan SAP HANA környezetre szabott verziója is elérhető tavasztól, 38 ezer dolláros induló áron.

Jön a Kraken is

A HP mostani bejelentésében említi még a brutálisnak ígérkező, Kraken kódnevű gépet, amely az év második felében érkezik. A Kraken egy üzleti kritikus feladatokra optimalizált, a HP Integrity gépek és HP-UX operációs rendszer fejlesztésével megszerzett tapasztalatokat hasznosító Xeon-alapú rendszer lesz 16 processzorral és legfeljebb 12 terabájt memóriával egy "single system image"-ben, kimondottan SAP HANA alá. A Krakent már régóta mutogatja rendezvényein a HP, de sok részletet eddig nem árult el róla, ezeket feltehetően a megjelenésig hátralevő időben osztja majd meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.