Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 24. 08:30

DDR4-gyel és friss magokkal érkezik az új AMD APU

A Bright Side of the News egy belsős dokumentum alapján közölt új információkat az AMD következő generációs APU-járól, amelyet egyelőre Carrizo néven ismerhetünk. Új magokat és finomhangolt grafikus egységet kap a chip, ami már DDR4 memóriát is támogat.

Finomított Excavator magok

A Bulldozer-generációs processzormagok negyedik változatával érkezik jövőre a Carrizo kódnevű AMD APU. A Bright Side of the News birtokába jutott információk alapján az Excavator kódnevű processzormagok újabb finomhangoláson esnek át az utasításszintű párhuzamosság növelése érdekében, illetve új utasításokat is támogatnak. A BSN szerint a tranzakcionális memóriakezelést támogató TSX-en kívül az Excavator utasításkészlet szintjén a Haswell-lel lesz egyenértékű, vagyis megkapja az AVX2-támogatást is például.

A GPU a Kaveriben látotthoz nagyon hasonló lesz a BSN szerint - mivel a lapka továbbra is a TSMC 28 nanométeres eljárásán készül, az AMD-nek nem is nagyon lesz lehetősége arra, hogy érdemben hozzányúljon a grafikus vezérlőhöz anélkül, hogy az ne okozná a chipméret és a fogyasztás növekedését. Éppen ellenkezőleg, a kiszivárgott termékterv szerint a Carrizo legéhesebb darabjai is csak 65 wattos TDP-vel rendelkeznek, vagyis megelégszenek annyival, amennyivel jelenleg a középkategóriás Kaverik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A GPU teljesítményre is nagy hatással lehet ugyanakkor, hogy megváltozik a memóriavezérlő, a Carrizo a DDR3 mellett támogatja a regiszteres DDR3 modulokat (némileg fura módon, mivel ezek elsősorban szerverekben terjedtek el), valamint a DDR4-et. Ahogy az Intel idei high-end desktop terveit boncolgató cikkünkben írtuk, a DDR4 szabvány egészen 4266 MHz (effektív) órajelig skálázódik, de egyelőre nem tudni, az AMD chipjében mekkora lesz a maximális tempó és sávszélesség. A Kaveri GPU-teljesítményét egyértelműen visszafogja a szűk memória-sávszélesség, heterogén programozhatóság ide, Mantle oda, amíg ezt a problémát nem oldja fel az AMD, nem várható látványos előrelépés az integrált grafikus vezérlő sebességében.

FCH a chipen

A processzorba végre bekerül a Fusion Controller Hub, külső lapka nélkül képes kezelni két 6 Gbps SATA eszközt, négy USB 3.0 portot és további négy USB 2.0 perifériát, a notebookokba szánt verziók emellett UART, I2C és SD-kártya interfésszel is rendelkeznek. Ebből a fejlesztésből elsősorban a notebook-felhasználók profitálhatnak, a chipbe épített FCH miatt kisebb lehet a gépek fogyasztása és az alaplapokon is felszabadul némi hely, amit másra lehet fordítani. További jó hír, hogy a Kaverivel ellentétben az integrált PCI Express vezérlő 3.0 szabványú az összes sínen.

Akik FM2+ foglalatú alaplappal rendelkeznek, azok örülhetnek, mivel a gépüket frissíteni tudják majd a Carrizóval, amely szintén FM2+ kivitelben érkezik a desktopra - ebben az esetben az integrált Fusion Controller Hubok értelemszerűen deaktiválni kell, és az alaplapon találhatót kell használni, ezt a békát le kell nyelnie a felhasználóknak, ha meg akarják tartani régi alaplapjukat. Értelemszerűen a mostani alaplapokban DDR4 memóriát nem lehet majd használni a Carrizóval, a gyorsabb memóriaszabvány támogatásához új alaplapok kellenek, már csak azért is, mert a DDR4 modulok elektronikai és fizikai kivitel szintjén is eltérnek a DDR3-tól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról