Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 17. 18:37

Az Offspring is úgy döntött, hogy a Web-en keresztül, MP3 formátumban is elérhetővé teszi legújabb albumát

Legutóbb az alternatív zenét játszó Smashing Pumpkins-ról írtunk hasonló lépésről , most a Pepsi Szigetet is megjárt punk zenekar, az Offspring került sorra. Az Offspring érvelése az MP3-as formátumú album megjelentetés mellett: Jim Guerinot, a zenekar menedzsere szerint a digitális letöltések egyáltalán nem ártanak a CD eladásoknak (szemben a zeneipar nagyjai által hangoztatott érvelésnek), sőt: a zenekar 1998-as albumának (az Americana-nak) megjelenése előtt a legerősebb nóta MP3 fájlban való letölthetősége kifejezetten megdobta az album forgalmát.

Legutóbb az alternatív zenét játszó Smashing Pumpkins-ról írtunkhasonló lépésről, most a Pepsi Szigetet is megjárt punk zenekar, az Offspring került sorra. Az Offspring érvelése az MP3-as formátumú album megjelentetés mellett: Jim Guerinot, a zenekar menedzsere szerint a digitális letöltések egyáltalán nem ártanak a CD eladásoknak (szemben a zeneipar nagyjai által hangoztatott érvelésnek), sőt: a zenekar 1998-as albumának (az ' Americana'-nak) megjelenése előtt a legerősebb nóta MP3 fájlban való letölthetősége kifejezetten megdobta az album forgalmát.

Most is hasonló effektusra számít az Offspring: a CD-n november 14-én megjelenő új album Web-en keresztüli elérhetősége várhatóan növelni fogja a CD eladásokat. Guerinot szerint az album ki fog kerülni az Internetre akár tetszik, akár nem - így viszont a zenekarnak lehetősége van arra, hogy megtudja, kik a rajongói. Október végéig az egész album felkerül a Netre, míg az "Original Prankster" (Eredeti kópé) c. dal jövő pénteken letölthetővé válik, amikor az Offspring egy 1 millió $-os jutalmú játékot indít a letöltéssel és a regisztrált e-mail címekkel kapcsolatban.

A dolog érdekessége az, hogy ez példa gyengítheti az amerikai zeneipar (egész pontosan a Recording Industry Association of America (RIAA) nevű szervezet, amely olyan nagyágyúkat tömörít, mint a Sony, a Seagram-féle Universal Music, a Bertelsmann kezén lévő BMG, a Sony Music valamint a Time Warner-féle Warner Music Group ill. EMI) érvelését a Napster elleni perben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról