Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2014. március 17. 14:47

Amerika leveszi a kezét az internetről

Nem veszik át a tekintélyelvű országok az irányítást az internet fölött - nyugtatják a szakértők az ICANN szabadon eresztésére vonatkozó bejelentést követően a közvéleményt. Hosszas, akár visszafordítható átállási periódus következik, az internet bizonyos funkcióit felügyelő szervezet nemzetközi irányítás alá kerül.

2015-ben jár lesz az a szerződés, amely az internet egyik központi szervét, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers-t (ICANN) az amerikai kormányzat fennhatósága alá sorolta. Az USA ezt követően kivonulna a világháló irányításából. Az ICANN eddig az amerikai Kereskedelmi Minisztérium alá tartozott.

Hogyan tovább?

A minisztérium bejelentése szerint beindul egy átmeneti folyamat, amelynek során az eddig az Egyesült Államok által betöltött szerepet egy egyelőre nem részletezett nemzetközi szervezet veszi majd át. A bejelentés szerint ez a folyamat vissza is fordítható, ha az eredménnyel az amerikai kormány nem elégedett. Arról egyelőre nincs szó, hogy ez a szervezet az ITU, a nemzetközi telekommunikációs egyesület lenne. Ilyen terv korábban már felmerült, az ENSZ-hez tartozó ITU azonban a kritikusok szerint nem lenne a nyílt és szabad internet védelmezője, mivel a szervezetben nagy befolyással rendelkeznek a tekintélyelvű, a szólásszabadságot visszaszorítani kívánó országok, mint Oroszország, Törökország vagy éppen Kína. Ehelyett inkább egy olyan, az amerikai szövetségeseket tömörítő szerv kerülhet az ICANN fölé, amely az amerikaiak NATO- és ANZUS-partnereit, Japánt és Koreát tömörítheti - persze ez is pusztán spekuláció.

Az ICANN kritikusainak listáján azonban nem csak az autoriter országok szerepelnek. A nyugati üzleti körök is elégedetlenek voltak a szervezet működésével, amely szerintük elsősorban a doménregisztrátorok üzleti érdekeit tartotta szem előtt (például az új, hosszabb TLD-k bevezetésénél), az internet hosszútávú fejlődését pedig nem segíti - annak ellenére sem, hogy az amerikaiak kontrollja alatt állt.

Amerikai internet - még mindig

Az internet eredendően amerikai "találmány", a DARPA által pénzelt katonai kutatási projektből nőtte ki magát egy világméretű elosztott számítógépes hálózattá. A gyökerek ugyanakkor azt is jelentették, mindig erőteljes volt az amerikai befolyás az internet jövője felett, mind műszaki, mind szabályozási oldalról. Az egyik ilyen aspektust az ICANN képviseli, ez az amerikai non-profit cég felel a domainnevek kezeléséért és üzemelteti a legfelsőbb szintű névszervereket.

1998-ban az Egyesült Államok hívta életre az ICANN-t, azzal a céllal, hogy az interneten használt egyedi azonosítók, IP-címek és domainnevek kiosztását felügyelje, koordinálja, valamint az egész rendszert működtesse. Az ICANN ténykedésével kapcsolatban azonban sokszor sokan fogalmaztak meg kritikát, azt állítva, hogy az internet fejlődését elsősorban az amerikai érdekek határozzák meg - elsősorban Oroszország és Kína követelt magának nagyobb befolyást, amit az amerikaiak jobbára a szólásszabadság korlátozásának veszélyeivel söpörtek le eddig. A Snowden-ügy kipattanását követően azonban láthatóan megrendült a bizalom az Egyesült Államokban, mint az internetet irányító országban.

Az amerikai irányítás helyett ezen államok az ENSZ illetékes ügynökségének, az International Telecommunication Unionnak (ITU) a kezébe helyeznék az internettel kapcsolatos politikai döntések jogát, ezáltal a testület lépne elő a hálózat irányításáért felelős legfőbb szervezetté. Az ITU-ban a tagországokat az adott államok kormányai képviselik, egy ország-egy szavazat alapon - amennyiben az ITU venné át az internet irányítását, ha a szólásszabadság korlátozásáért küzdő kormányok többségbe kerülnének, gyakorlatilag bármilyen szigorú szabályozást át tudnának vinni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma a múlt hétvégén hivatalosan is bejelentette, teljesen kivonulna az ICANN irányításából és teljesen a nemzetközi közösségnek adná át a szervezet feletti kontrollt. A következő feladat az átmenet feltételeinek és menetének kidolgozása lesz, annak figyelembe vétele mellett, hogy az új irányítási struktúra is biztosítsa az internet biztonságát, működésének stabilitását, a nyitottságot és a "cenzúramentességet". Az ICANN a héten tartja szokásos ülését, ezúttal Szingapúron, ahol megkezdődik az egyeztetés az átmenet levezényléséről.

Az ICANN amerikai irányítását biztosító szerződés 2015. szeptember 30-án jár le, eddigre kell kidolgozni az átmenet, illetve a folytatás részletes menetrendjét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról