Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 13. 11:05

Budapestre jön a Nokia X Porting busz

Március 17-én Budapestre érkezik a Nokia X Porting Bus, amelyet a finn cég közelmúltban bejelentett Android-alapú platformja iránt érdeklődő fejlesztőknek lehet érdemes meglátogatni.

A Nokia a barcelonai Mobile World Cogressen mutatta be a Nokia X szoftverplatformot, amely az Android alapjaira épül, attól kis mértékben eltérve, legalábbis ami a szoftverfejlesztők számára érdekes különbségeket illeti. Annak érdekében, hogy a vállalat minél több alkalmazást tudjon gyűjteni, útjára indított egy buszt, ami afféle mozgó kompetenciaközpontként és "portathonként" járja be Európát,és március 17-én, azaz jövő hétfőn Budapestre érkezik - a busz a BME I épülete előtt (Magyar Tudósok körútja 2.) fog parkolni.

Az X a vállalat új platformja a belépő kategóriás mobilok számára. A Mobile World Congressen bemutatott első Nokia X-sorozatú mobil, amely simán Nokia X nevet kapott, 89 eurós ajánlott bolti áron kerül forgalomba. A készülék kétmagos processzort, 4 hüvelykes IPS kijelzőt és 3 megapixeles hátlapi kamerát tartalmaz, operatív tára 512 megabájtos, a beépített tárhely pedig 4 gigabájt. A Nokia X mellett érkezik a 99 eurós X+, amely csak memóriaméretben tér el a "kistesótól", illetve a 109 eurós listaárú XL, amely az egyre népszerűbb phablet kategória felé terjeszkedik 5 hüvelykes kijelzőjével. Ebbe a modellbe 5 megapixeles, autofókuszos hátlapi kamerát építettek, az előlapi optika pedig 2 megapixeles - videohívásokhoz teljesen elegendő. Minden Nokia X modell két SIM kártyát kezel.

A Nokia állítja, az X platform fejlesztői szemmel szinte teljesen Android, és ezt be is szeretné bizonyítani, amire a busz is lehetőséget ad. A vállalat azt kéri az Androidra fejlesztőktől, jöjjenek el, hozzák el az alkalmazásaikat és a jelen levő szakértők segítségével alakítsák azokat a Nokia X-en is működővé, majd próbálják ki őket élesben az első, Nokia X platformot futtató eszközökön. A cég becslései szerint a Google operációs rendszerére írt szoftverek 75 százaléka módosítás nélkül fut Nokia X-en és egyből feltölthető az alkalmazás-piactérre, a cél a fennmaradó 25 százalék megtalálása és a kompatibilitási korlátok átlépése.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Nokia X Porting Bus programja minden állomáson ugyanaz, fejlesztői workshopok és konzultációk váltják egymást óránként, délelőtt 11-től este 6-ig. Az előbb linkelt weboldlon egyébként nem csak a busz "menetrendje" érhető el, hanem a Nokia X platformmal kapcsolatos összes fejlesztői információ is megtalálható itt, a Nokia egyedi API-k (pl. HERE, Notifications, in-app fizetés) leírásán át a letölthető SDK-ig, illetve az androidos alkalmazások kompatibilitását ellenőrző segédeszközig, dokumentációkig.

Ugyanazon a napon délután 5-től este 8-ig a BME-n Nokia Fejlesztői Napok keretében szintén a Nokia X-ről lesz szó a Q épület QBF14-15 teremben, itt a platform mélyebb részleteibe kaphatnak betekintést az érdeklődő alkalmazásfejlesztők. A Nokia X Porting buszhoz hasonlóan ez a rendezvény is ingyenesen látogatható, regisztrálni ezen a linken lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról