Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 12. 12:00

Közzétette Direct3D-OpenGL fordítójának forráskódját a Valve

A Valve mindenki számára elérhetővé tette a ToGL nevű Direct3D-OpenGL fordítójának forráskódját. A DOTA 2-ből kihalászott kód megkönnyítheti a fejlesztők számára, hogy a windowsos címeiket OpenGL-t használó platformokra, például a Linux-alapú Steam OS-re portolják.

Közzétette a ToGL Direct3D-OpenGL fordítóréteg forráskódját a Valve. Az eredetileg a vállalat Source3D motorjának részét képező szoftverre most MIT licenc kerül, azaz ezentúl a kódot a fejlesztők saját kereskedelmi termékeikben is felhasználhatják. A cég a ToGL segítségével biztosít játékai számára OpenGL-támogatást - a réteg gyakorlatilag a Direct3D 9.0c API egy részét emulálja, majd ezt fordítja OpenGL által kezelhető formába.

A ToGL maga nem egy külső eszköz, az adott játékba kerül bele, így érthető módon elsősorban a játékfejlesztők számára lehet hasznos. Miután a PC-s verzióknál ritka a natív OpenGL, azok főként Direct3D-re íródnak, a fejlesztők sok nagy költségvetésű címhez használnak ToGL-t és egyéb fordítókat, hogy azokat OpenGL-t használó platformokra is eljuttathassák. A fordító jenlegi verziója vállalat népszerű játéka, a DOTA 2 forráskódjából került ki. A ToGL ugyanakkor nem jelent teljes Direct3D 9.0c implementációt, abban a Shader Model 3 csak részben elérhető. A ma már igen gyakran alkalmazott többszörös renderelési célokat a rendszer támogatja, a csúcsponttextúrázást (vertex texture fetch) viszont már nem. A shader fordítás (HSL-ből GLSL-be) bájtkód szinten történik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Valve egyelőre nem taglalta, miért döntött úgy, hogy mindenki számára elérhetővé teszi az eszközt, bár valószínű, hogy ezzel arra akarja ösztönözni a játékkészítőket, hogy termékeikből további Linux és OS X portokat készítsenek, a ToGL megnyitásával ugyanis az egyébként Direct3D 9.0c-vel dolgozó fejlesztők számára sokkal könnyebb lesz a szoftverek grafikus rétegeinek portolása.

A lépés ugyanakkor elsősorban a régebbi címek átjutását segítheti az új platformokra, mivel a Microsoft heteken belül leveszi a kezét a Windows XP-ről, az operációs rendszer újabb verziói pedig már támogatják Direct3D 11-et így nem valószínű hogy sok új játék készül majd a 9.0c változatra, ami 2004 augusztusában, a Windows XP SP2-vel együtt jelent meg. Ettől függetlenül a ToGL megnyitása hozzájárulhat a Steam OS palettájának bővüléséhez, ha a fejlesztők egyszerű lehetőséget látnak benne arra, hogy korábbi címeiket egy új platformon tegyék elérhetővé. Persze nem ez az első hasonló eszköz, példának okáért a Linuxon windowsos programokat futtató WINE is rendelkezik Direct3D-OpenGL fordítóval, amely a Direct3D 8, 9 és 10-es verzióival is megbirkózik, de a Google ANGLE projektje is hasonló célt szolgál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról