Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 10. 16:50

Beszippantja a Windows Servert is az Amazon felhője

Új funkcióval gazdagodott az Amazon Web Services, a kiskereskedelmi óriás felhője immár minden akadály nélkül tud importálni és exportálni Windows Server 2012-es virtuális gépeket.

Könnyebbé válik a hibrid (felhős és helyben futó) rendszerek kezelése az Amazon Web Services új képességével - jelentette be a kiskereskedelmi gyökerekkel rendelkező cloudzolgáltató. A felhős környezet immár támogatja a Windows Server 2012 lemezképek importálását is, így a virtuális gépek automatizáltan mozgathatóak a helyben futó szerverek és a felhős környezet között.

Az AWS-en a licencelés is megoldott, az importált lemezképhez a rendszer egy új kulcsot rendel hozzá, amely benne van az EC2 szolgáltatás árában. A helyben futtatott gép kulcsa így felszabadul, azt tetszés szerint újra fel lehet használni új virtuális gép begyújtására. Az új képesség számos forgatókönyvet elérhetővé tesz, a teljes felhőirányú migrációtól a katasztrófát követő helyreállításig. A legáltalánosabb a dinamikus terheléselosztás lehet, a helyben futó gépek és a felhő között tetszőlegesen mozgathatjuk oda-vissza a gépeket, az aktuális igénynek megfelelően.

Gyorsan mozog az Amazon, bevételben is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bejelentés szerint az import-export funkció alapesetben az EC2 API eszközkészlettel működik, de VMware-környezetet használók számára elérhető a hosszú nevű Amazon EC2 VM Import Connector for VMware vCenter segítségével ugyanúgy működik ez a képesség. A Windows Server 2012 támogatásán túl javult a WS2003 és WS2008 lemezképek importálása is. Az ilyen képekből felálló virtuális gépek alapértelmezetten megkapják az EC2Config eszközt és hasznot húzhatnak a legutolsó generációs Citrix PV driverekből is. A most bejelentett WS2012 mellett az AWS támogatja a WS2003 (és R2), WS2008 (és R2), Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Ubuntu és Debian lemezképeket is. A cég ígérete szerint a WS legújabb kiadása, a 2012 R2 is hamarosan támogatást kap majd.

Az Amazon mellett a Microsoft és a VMware is hatalmas erőkkel dolgozik a hibrid felhők, vagyis az on-premise (helyi) adatközpontok és a felhős adatközpontok előnyeit egyesítő, azok között dinamikus migrálást lehetővé tévő rendszerek tökéletesítésén. A VMware múlt hónapban jelentette be vCloud Hybrid Service nevű szolgáltatását, amelyet az Amazonnal szemben pozicionál a cég. A VMware képviselői szerint az AWS inkább a "felhőbe született" alkalmazásokhoz ideális környezet, míg a vCHS a nyilvános és on-premise adatközpontok közötti rugalmas átjárást helyezi előtérbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról