Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Terabájtos optikai lemezt ígér a Sony és a Panasonic

Hlács Ferenc, 2014. március 10. 10:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új optikai adathordozót jelentett be a Sony és a Panasonic, amelynek célja a hosszú távú adattárolás. Az Archival Disc névre keresztelt formátum 2015-ben mutatkozhat be, és a két gyártó szerint segítségével akár 1 terabájtos lemezek is előállíthatók lesznek.

hirdetés

Új, kifejezetten archiválásra szánt adathordozót jelentett be a Sony és a Panasonic, az Archival Disc nevű formátum 300 gigabájt és 1 terabájt közötti méretű lemezek gyártását teszi lehetővé. A Sony szerint hosszútávú tárolásra az optikai lemezek azért jelentenek ideális megoldást, mert jól ellenállnak a hőmérséklet és a páratartalom változásának, illetve a víz és a por sem árt nekik. Nagy előnyük továbbá a különböző generációk közötti kompatibilitás, amelynek köszönhetően a régebbi lemezeken tárolt adatok továbbra is olvashatók maradnak az új formátumok megjelenésével.

A két cég 2015 nyarára ígéri az első lemezeket, amelyek kapacitása várhatóan először 300 gigabájt lesz, majd az újabb verziók megjelenésével 500 gigabájt, illetve 1 terabájt felé kúszik. A tervek szerint az Archival Disc mindkét oldala olvasható lesz, arra három-három rétegben íródnak majd adatok.

Nem először hallani hasonló méretű lemezekről, a TDK például 2010-ben állt elő 1 terabájtos megoldásával, sőt egy izraeli cég már 2008-ban is ígért 1024 gigabájtos optikai adathordozót, a TeraDiscet. A TDK elképzelése szerint kétoldalas lemezének mindkét felén 16 rétegre lettek volna rögzíthetők az adatok - a jelenleg is kapható Blu-Rayek esetében legfeljebb négy réteget találunk. A megoldás ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert, ami többek között annak köszönhető, hogy felvevő rétegei csaknem kétszer olyan vastagok mint a Blu-Raynél, ez pedig gondokat okozhat a jelenleg is használt meghajtó-technológiáknál. A TDK azt remélte, a problémát a gyártók majd orvosolják, ám úgy látszik, a kezdeményezés nem győzte meg azokat, hogy komolyabb erőfeszítéseket tegyenek ezen a téren.

Az ugyancsak nagy kapacitású TeraDiscet a Mempile fejlesztette ki. A lemez a korábbiaktól eltérően fényérzékeny molekulákat használ az adattárolásra, amelyeket vörös lézerrel manipulálnak - a gyártó szerint a kapacitás kék lézerre váltva később 5 terabájtig is növelhető. Végül azonban a Mempile adathordozójának sem sikerült megvetnie a lábát a piacon. A Sony és a Panasonic elképzelése ugyanakkor jobb esélyekkel indul, miután a TeraDisc-kel és a TDK lemezével ellentétben nem a Blu-Ray babérjaira tör, hanem hosszú távú archiválásra készül. Ennek megfelelően valószínűleg a cégek sem elsősorban lakossági felhasználásra szánják majd.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.