Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 5. 14:25

Soap: androidos okosrouter a Kickstarterről

Nem csak az otthoni hálózat, de az egész lakás irányítható a Soap nevű okosrouterrel, amely a Kickstarteren látott napvilágot. A közösségi finanszírozó oldal legújabb gyümölcse Androidot futtat, és érintőkijelzővel is felszerelték.

Andoroidot futtató okosroutert dobott ki a Kickstarter közösségi finanszírozó gépezete. A router elnevezés talán még kevés is, hiszen a Soap nevű érintőkijelzős készülék a legelvetemültebb házi firmware-rel felszerelt Linksys routernél is jóval kiterjedtebb funkcionalitást nyújt.

Otthoni irányítóközpont

A kütyü elsőre akár egy vaskos tabletnek is tűnhet, amin egy egyszerű felhasználói felület segítségével navigálhatunk. A Soap gyakorlatilag egy otthoni irányítóközpont, ami nem csak a hálózatot, de az elektromos eszközöket, sőt akár az online tartalmakat is képes szabályozni, a fejlesztők szerint mindezt egy egyszerűen kezelhető interfész segítségével. A készülék amellett, hogy Android rendszert futtat, együttműködik az összes, az internetre kapcsolódni képes eszközzel, valamint vírus és malware védelmet is biztosít. Az “okos-hubot” egy négymagos Freescale i.MX6 Quad Cortex A9 Quad-core processzor hajtja, és támogatja a 802.11ac Wi-Fi, valamint a Zigbee, Z-Wave, Insteon, Bluetooth 4.0 és RFID/NFC szabványokat is. A házon két USB 3.0 csatlakozónak, valamint egy SD-kártyahelynek is jutott hely.

Az érintőkijelzős Soap Touch modell mellett a router olcsóbb, képernyő nélküli formában is kapható, (ez a Soap Essentials) itt a beállításokat okostelefonról, vagy HDMI-n csatlakoztatott kijelzőn keresztül végezhetjük el, az eszköz képességei azonban gyakorlatilag változatlanok, egyedül a belső tárhely mérete 8 gigabájt, az érintőképernyős verzió 32 gigabájtja helyett - ugyanakkor mindkét változat bővíthető SATA II segítségével. A kétsávos router 5 gigahertzen másodpercenként 1,3 gigabites sebességre képes, míg 2,4 gigahertzen ez az érték 450 megabit. Gigabites LAN csatlakozóból négy darabot találunk rajta, továbbá többek között a DLNA Streaming, Upnp, Samba szerver, és VPN funkciókat is támogatja.

01:40
 

Soap Commercial

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mivel a router Androidra épül, a Soapon megtaláljuk a Play Store online alkalmazásboltot is, így arra a platform teljes kínálata elérhető elviekben, rengeteg lehetőséget kínál a fejlesztők számára az otthon-automatizáció területén is. Persze a kütyünek ezen a téren már most sem kell a szomszédba menni a különböző funkciókért, miután többek között az Insteon, Wemo vagy Vuezone megoldásaival is képes együttműködni - a fejlesztők szerint a lehető legkisebb kockázat mellett, a rendszer ugyanis a “legfrissebb biztonsági protokollokat” használja a kommunikációhoz, így nem kell félni, hogy illetéktelenek kapcsolgatják majd a villanyt, vagy csukják rá Morzsira a garázsajtót.

Teljes kontroll a felhasználók felett

A lakás távoli, vagy automatikus vezérlése mellett a Soap szülői korlátozások beállítására is lehetőséget ad, amely az összes hozzá kapcsolt készülékre érvényes. Ezen keresztül kiválaszthatók a szűrni kívánt tartalmak, illetve letiltható a csatlakozás az ismeretlen eszközök részére. A kütyü emellett egy FlyPaper, vagy “légypapír” szolgáltatással is kiegészül, ami a fejlesztői szerint egy mesterséges, sebezhetőnek tűnő területet hoz létre, amelyre a hackerek lecsapnak, majd “csapdába esnek benne”. A rendszer működését egyelőre nem taglalták részletesebben.

A Soap segítségével emellett a csatlakozott felhasználók tevékenysége is követhető, az eszköz Spy funkciója ugyanis képes azok kijelzőjének tartalmát egy folyamatos streamben megjeleníteni. A router emellett készítői szerint “számos szoftverrel” véd a vírusok, malware-ek, netán adathalász támadások ellen, ráadásul a hirdetések blokkolására is képes.  Ahogy 2014-ben bármilyen magára valamit is adó okoseszközhöz, a Soaphoz is tartozik mobil alkalmazás, amelyen a már ismerős felületről irányíthatjuk a készüléket iOS vagy Android rendszerről.

A kütyü fejlesztői a Kickstarteren 80 ezer dollárt tűztek ki célul, amelyet március 23-ig kellett elérniük, de mivel a projekt támogatói máris több mint 96 ezer dollárt kalapoztak össze, ezt a problémát maguk mögött tudhatják. Aki azonban adakozni szeretne továbbra is megteheti, ha ugyanis 200 ezer dollár összegyűlik, a Soap routereket akkumulátorral is kiegészítik. Az érintőkijelzős modell 200, a képernyő nélküli pedig 100 dollárért, leghamarabb ősztől lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról