Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 5. 12:53

Elkészült a Windows 8.1 frissítése

Lezárta a tavaszi javítócsomag fejlesztését a Microsoft, RTM fázisba lépett ezzel a Windows 8.1 Update 1 - jelentik források a vállalaton belülről. A végfelhasználók az áprilisi patch kedden tölthetik le, a fejlesztők egy héttel korábban férhetnek hozzá.

Végleges, RTM (release to manufacture) státuszba lépett a Windows 8.1 Update 1 fejlesztése - jelenti névtelen forrásokra hivatkozva a ZDnet. A források szerint az RTM build február 21-én készült és február 26-án kapta meg a végleges státuszt. A következő lépésben a szoftverház a rendszer frissített verzióját kiadja a gyártópartnereknek, amelyek a jövőben előtelepítve fogják azt kínálni.

Csiszolt Asztal és Metro

A Windows 8.1 a vásárlói visszajelzések alapján finomította a Windows 8 által kínált felhasználói élményt és gyanúnk szerint a sebtében összerakott Metro felületet közelebb hozta a végső verzióhoz. Ehhez képest az Update 1 már nem a Windows 8-ból idő hiányában kimaradt képességeket pótolja, hanem közvetlenül a felhasználók visszajelzéseit szem előtt tartva módosítja a rendszert - egyes helyeken akár a visszavonulást is elfogadva.

A fókuszt elsősorban az Asztal és a Metro együttélése kapta, például az teljes képernyős alkalmazások immár nem csak a Start képernyőről, hanem az asztalról is indíthatóak, címsort kapnak a metrós alkalmazások, valamint megjelenik (kissé idegen módon) a hagyományos kontextuális menü, ha egérrel használjuk a Metrót.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felületen túl az alaprendszer működésén is optimalizált a Microsoft, az Update 1 futtatásához elegendő lesz 1 gigabájt RAM és 16 gigabájtos háttértár is, így a rendszer várhatóan egészen olcsó, belépő kategóriás tableteken is tiszteletét teszi majd. Az érkező frissítés kiszivárgó újdonságairól itt írtunk részletesebben.

Mikor telepíthető?

A fejlesztők (MSDN-előfizetők) április 2-ától férnek hozzá a frissítéshez a WinSuperSite szerint, az általános elérhetőség pedig április 8. (patch kedd). A frissítés a 8.1-től eltérően nem a Windows Store felületéről lesz elérhető, hanem "hagyományos" módon, a Windows Update szolgáltatáson keresztül települ - úgy tűnik, a Microsoft nem szerzett jó tapasztalatokat a Store-on keresztüli frissítésekkel, a Windows 8.1-et még az alkalmazás-piactéren keresztül terítette a cég. Ahhoz azonban, hogy valaki egyáltalán szembesüljön a frissítés tényével, meg kellett látogatnia a Store-t, ezt feltehetően sokan nem tették meg.

A hírek szerint azt már a cégen belül is kész tényként kezelik, hogy sok tekintetben a Windows 8 zsákutcának bizonyult. Ezért nagyon biztató, hogy a cég elképesztően gyors kiadási tempóra váltott - a 8.1 megjelenéséhez egy év kellett, az Update 1 pedig mindössze fél év múlva követi. A tempó a jövőben sem lassul, az Update 1-et várhatóan az év második felében követi az Update 2, még a Windows 9 jövő évi, 2015-ben esedékes érkezése előtt. Az Update 2-ről egyelőre a Microsoft egyáltalán nem beszél, hivatalosan létezését sem ismerte el, így nem tudni azt sem, hogy milyen irányban folyik tovább a Windows két felületének összecsiszolása.

A Windows 8.1 Update 1-gyel egyszerre elkészült a Windows Server 2012 R2 Update 1 is, megkapta ez is az RTM státuszt - ezt állítják legalábbis a cégnél dolgozó források. A szerveres rendszer frissítését a Microsoft múlt héten ismerte el, a csomag ingyenesen elérhető lesz a rendszert használó vállalatok számára. A pakk tartalmáról egyelőre sem hivatalos, sem nem-hivatalos források nem nyilatkoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról