:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 27. 11:37

Itthon is lesz független iPhone, hivatalos forrásból

Hosszú évek után hivatalos forrásból, az Apcomon keresztül nagykereskedelmi forgalomba került Magyarországon is a független iPhone. Az almás telefon a következő hetekben számos lánc és sarki GSM-bolt kínálatába felkerülhet, stabil áron, magyar kézikönyvvel.

Holnaptól a hivatalos forrásból vásárolhatnak a viszonteladók kártyafüggetlen iPhone-t - jelentette be az eszköz forgalmazását megkezdő Apcom, az Apple magyarországi hivatalos disztribútor partnere. Az Apple okostelefonjait eddig hivatalos forrásból csak a mobilszolgáltatóktól, valamint az apple.hu-tól vásárolhatták a magyar felhasználók, és független készülékek csak ez utóbbi helyről voltak elérhetőek. Az Apcomtól származó telefonokkal ez a kör kibővül, bármely kereskedő forgalmazhatja ezeket a termékeket a jövőben, hivatalos forrásból.

Mit jelent a hivatalos forrás?

Kártyafüggetlen iPhone-ok már hosszú ideje megvásárolhatóak a magyar kiskereskedőknél, ezek azonban nem a hivatalos csatornákon keresztül érkeznek az országba, hanem jellemzően változatos európai országokból importálják őket. Ez az import a legtöbb esetben teljesen legális csatornákat jelent, a felhasználó számára azonban nyújthat némi nehézséget a tartozékok kompatibilitása (pl. töltő), a nem magyar nyelvű kézikönyv vagy a garanciális feltételek érvényesítése.

A nem hivatalos források további problémája, hogy az euró-forint árfolyam ingadozásával a telefonok ára is változik, a hivatalos forrásból származó készülékek azonban stabil áron lesznek elérhetőek, így e hatástól a viszonteladó védett. Ár szempontjából is előrelépés az Apcom belépése, a telefonok hivatalos nagykereskedelmi áron lesznek elérhetőek, amely az apple.hu áraihoz képest egészséges kiskereskedelmi árrést tartalmaz. A kereskedő persze dönthet úgy is, hogy agresszív árazást alkalmaz és az Apple hivatalos ajánlott ára alá megy, saját profitja rovására.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A végfelhasználók számára érdekes lehet, hogy a független iPhone-ok a hivatalos rajttal egy időben elérhetőek lesznek majd a jövőben, vagyis ha az Apple elindítja a magyarországi forgalmazást, akkor onnantól fogva a független iPhone is megvásárolható lesz, remélhetően folyamatos raktárkészletek mellett.

Jó az Apcomnak is

Szeidl Tibor, az Apcom ügyvezető igazgatója a HWSW-nek elmondta, hogy folynak a tárgyalások a MediaMarkttal és számos más elektronikai kiskereskedelmi lánccal is, így az iPhone-ok szélesebb körben elérhetőek lesznek majd. A Telenor által, szinte titokban, elsősorban nagyvállalati ügyfeleknek kínált almás telefonok forrása azonban egyelőre nem az Apcom lesz, a disztribútornak ezzel kapcsolatban nincs most bejelentenivalója.

A magyar piacon a legnagyobb értékesítők a mobilszolgáltatók, a független készülékek piaca ehhez képest viszonylag kicsi. Az Apcom-féle forgalmazás beindításával sem fog ez felfordulni, a legtöbb iPhone-t a Telekom és a Vodafone fogja majd eladni - mondja Szeidl. A nem hivatalos piacon azonban beindul majd egy természetes tisztulási folyamat, várhatóan sok kiskereskedő fog majd átállni a hivatalos forrásra.

Az Apcom számára az iPhone "megszerzése" nagy lépés, a cég eddig nem foglalkozott ezzel a termékkörrel, így a telefon felvétele a portfólióba számos olyan új partnert hoz majd, akik számítógépekkel nem, kizárólag telefonokkal foglalkoznak. Ennek megfelelően a cég számottevő bővülést vár a forgalomban is, a tavalyi 7 milliárd forintos bevétel idén akár 20 százalékkal is nőhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.