Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 27. 11:37

Itthon is lesz független iPhone, hivatalos forrásból

Hosszú évek után hivatalos forrásból, az Apcomon keresztül nagykereskedelmi forgalomba került Magyarországon is a független iPhone. Az almás telefon a következő hetekben számos lánc és sarki GSM-bolt kínálatába felkerülhet, stabil áron, magyar kézikönyvvel.

Holnaptól a hivatalos forrásból vásárolhatnak a viszonteladók kártyafüggetlen iPhone-t - jelentette be az eszköz forgalmazását megkezdő Apcom, az Apple magyarországi hivatalos disztribútor partnere. Az Apple okostelefonjait eddig hivatalos forrásból csak a mobilszolgáltatóktól, valamint az apple.hu-tól vásárolhatták a magyar felhasználók, és független készülékek csak ez utóbbi helyről voltak elérhetőek. Az Apcomtól származó telefonokkal ez a kör kibővül, bármely kereskedő forgalmazhatja ezeket a termékeket a jövőben, hivatalos forrásból.

Mit jelent a hivatalos forrás?

Kártyafüggetlen iPhone-ok már hosszú ideje megvásárolhatóak a magyar kiskereskedőknél, ezek azonban nem a hivatalos csatornákon keresztül érkeznek az országba, hanem jellemzően változatos európai országokból importálják őket. Ez az import a legtöbb esetben teljesen legális csatornákat jelent, a felhasználó számára azonban nyújthat némi nehézséget a tartozékok kompatibilitása (pl. töltő), a nem magyar nyelvű kézikönyv vagy a garanciális feltételek érvényesítése.

A nem hivatalos források további problémája, hogy az euró-forint árfolyam ingadozásával a telefonok ára is változik, a hivatalos forrásból származó készülékek azonban stabil áron lesznek elérhetőek, így e hatástól a viszonteladó védett. Ár szempontjából is előrelépés az Apcom belépése, a telefonok hivatalos nagykereskedelmi áron lesznek elérhetőek, amely az apple.hu áraihoz képest egészséges kiskereskedelmi árrést tartalmaz. A kereskedő persze dönthet úgy is, hogy agresszív árazást alkalmaz és az Apple hivatalos ajánlott ára alá megy, saját profitja rovására.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A végfelhasználók számára érdekes lehet, hogy a független iPhone-ok a hivatalos rajttal egy időben elérhetőek lesznek majd a jövőben, vagyis ha az Apple elindítja a magyarországi forgalmazást, akkor onnantól fogva a független iPhone is megvásárolható lesz, remélhetően folyamatos raktárkészletek mellett.

Jó az Apcomnak is

Szeidl Tibor, az Apcom ügyvezető igazgatója a HWSW-nek elmondta, hogy folynak a tárgyalások a MediaMarkttal és számos más elektronikai kiskereskedelmi lánccal is, így az iPhone-ok szélesebb körben elérhetőek lesznek majd. A Telenor által, szinte titokban, elsősorban nagyvállalati ügyfeleknek kínált almás telefonok forrása azonban egyelőre nem az Apcom lesz, a disztribútornak ezzel kapcsolatban nincs most bejelentenivalója.

A magyar piacon a legnagyobb értékesítők a mobilszolgáltatók, a független készülékek piaca ehhez képest viszonylag kicsi. Az Apcom-féle forgalmazás beindításával sem fog ez felfordulni, a legtöbb iPhone-t a Telekom és a Vodafone fogja majd eladni - mondja Szeidl. A nem hivatalos piacon azonban beindul majd egy természetes tisztulási folyamat, várhatóan sok kiskereskedő fog majd átállni a hivatalos forrásra.

Az Apcom számára az iPhone "megszerzése" nagy lépés, a cég eddig nem foglalkozott ezzel a termékkörrel, így a telefon felvétele a portfólióba számos olyan új partnert hoz majd, akik számítógépekkel nem, kizárólag telefonokkal foglalkoznak. Ennek megfelelően a cég számottevő bővülést vár a forgalomban is, a tavalyi 7 milliárd forintos bevétel idén akár 20 százalékkal is nőhet.

a címlapról