:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 26. 11:28

Megjelent az Office 2013 első szervizcsomagja

Kiadta a Microsoft az Office 2013 kliensek és a szerverek első javítócsomagját. Új funkciók, biztonsági, stabilitási és kompatibilitási frissítés a letöltőknek.

Megérkezett az Office 2013 első javítócsomagja. A hivatalos Office-blogban közzétett információk alapján a kliensek a Service Pack 1-gyel megkapják az összes eddig kiadott biztonsági és egyéb frissítést, valamint néhány új funkciót is. Ezek között olyanok találhatók mint a nagy képpontsűrűségű kijelzők és a precíziós touchpadek jobb kezelése, valamint néhány új API a fejlesztők számára. A Service Pack 1-gyel érkezik az Excelbe a Power Map, amely egy 3D adatmegjelenítő komponens, látványos vizualizációkhoz.

A Microsoft azt ígéri, az új kliensek jobban kihasználják a Windows 8.1 és Internet Explorer 11 képességeit, jobban illeszkednek az ilyen környezetekbe. A Click-to-Run technológia, amely lehetővé teszi az Office 365 alkalmazások számára a letöltés utáni azonnali használatot és a folyamatos frissülést, szintén javult. A közelmúltban nevet váltó SkyDrive-ot is átnevezte az Office-ban a Microsoft, már OneDrive for Business-ként hivatkoznak az alkalmazások az eddig SkyDrive Prónak nevezett üzleti verzióra.

Exchange Server SP1

Az Exchange-hez kiadott javítócsomag a szokásos biztonsági és egyéb frissítéseken kívül számos új funkciót hoz. Ezek jelentős része a Data Leakage Prevention (információszivárgás) területhez tartozik. Ennek jegyében például az Outook Web App és OWA for Devices is megkapta a DPL Policy tippek megjelenítésének képességét, vagyis ha a felhasználó olyan adatokat szeretne elküldeni, amelyek a céges DLP szabályrendszer hatálya alá esnek, akkor a szoftver figyelmezteti őket (ugyanúgy mint a telepített Outlook kliens). A DLP ujjlenyomat-készítést a Microsoft kiterjesztette az űrlapokra.

Az OWA emellett visszakapta az S/MIME támogatást, így a felhasználók innen is tudnak aláírt és titkosított leveleket küldeni - a képességhez IE9 vagy újabb verzió szükséges. A felhasználók számára látható újdonságok közül érdemes még megemlíteni az OWA "rich text" szerkesztőjét, amelyet a SharePointból kölcsönzött a kommunikációs szerver. Ezzel az Exchange webes felületén is lehet a leveleket formázni, megnézhetők a beillesztett képek, gyakorlatilag úgy viselkedik az OWA mint ahogy azt egy modern webes levelezőtől 2014-ben el lehet várni.

Az Exchange Server 2013 a Service Pack 1 telepítésével a támogatott operációs rendszerek közé emelte a Windows Server 2012 R2-t is, a kommunikációs szerver egyrészt platformként, másrészt Acrive Directory környezetként is "elfogadja" a Windows Server 2012 R2-t, tartomány és erdő funkcióban egyaránt. Rendszerüzemeltető szakemberek számára érdekes információ lehet, hogy a Microsoft az új Exchange-ben az Admin Center részévé tette a PowerShell cmdlet naplózást, ami az utolsó 500 parancsot rögzíti. Windows Server 2012 R2 környezetben, failover cluster konfigurációban az Exchange Server 2013 SP1 az operációs rendszeren adminisztrátori elérés nélkül teszi lehetővé Database Aavailiability Group (DAG) létrehozását közvetlenül az adminiszrtációs konzolról (EAC) vagy PowerShellből.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Service Pack 1 bevezeti az Exchange Server és az Outlook közötti "MAPI over HTTP" kommunikációt, amely a vállalat szerint jobban működik tipikus mobil környezetben, amikor a kliens gyakran megy alvó módba vagy váltogat a hálózatok között. A MAPI/HTTP alapértelmezetten ki van kapcsolva, a felhasználó szervezetekre van bízva ennek aktiválása. Érdemes tudni, hogy a MAPI/HTTP csak az Outlook 2013 SP1-gyel működik, a régebbi kliensekhez (Outlook 2013 és korábbiak) marad az RPC/HTTP. Az SP1-ben támogatott az SSL offloading, vagyis a bejövő SSL kapcsolatok a CAS szerverek előtti terminálása, ezzel a titkosítással kapcsolatos feladatok átadhatók egy load balancernek.

Hamarosan érkezik a kliensek frissítése, a szervereké már letölthető

Az Office 2013 felhasználóit a Windows Update szolgáltatáson keresztül értesíti a Microsoft a következő napokban, de a türelmetlenek már elérik az SP1-et a Download Centerben - figyelem, 32 és 64 bites verziókhoz eltérő csomagot kell telepíteni. Az Office 365 előfizetőknek ezt nem kell figyelniük, mivel az előfizetés azzal is jár, hogy folyamatosan a legfrissebb verzió áll rendelkezésre. Az Offce-szerverek (Exchange Server 2013, SharePoint Server 2013) üzemeltetői már letölthetik a frissítést a Microsoft Download Centerből - ezeknek a szoftvereknek jó ideje csak 64 bites verziója létezik, úgyhogy ezzel biztos nem lesz keveredés. A

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.