:

Szerző: Koi Tamás

2014. február 25. 16:35

Új készülékek és üzleti szolgáltatások a BlackBerrynél

Folytatja tavaly év végén megkezdett átalakulását a BlackBerry. A már többször eltemetett kanadai cég ezúttal szokásától eltérően a Mobile World Congress keretén belül számolt be idén várható újdonságairól.

Tovább folytatódik a BlackBerry gyökeres átstrukturálása, mely a tavaly év végén igazolt új vezető, John Chen irányításával kapott lendületet. A hosszú ideje szenvedő kanadai gyártó ezúttal szokásától eltérően nem saját szervezésű rendezvényein, hanem az iparág legnagyobb kiállításán, a barcelonai Mobile World Congressen számolt be meglehetősen szerény keretek közt az idei tervekről és a várható új termékekről.

Irány Indonézia!

A barcelonai sajtótájékoztatón Chen két, egyelőre még fejlesztés alatt álló készüléket jelentett be, melyek közül immár mindkettő az új gyártópartner, a tajvani Foxconn bevonásával készül. A teljes érintőkijelzős, elsősorban az indonéz piacra szánt BlackBerry Z3 megjelenése még idén tavasszal várható, a Jakarta kódnevű újdonság egyértelműen a tavaly januárban bemutatott Z10 nyomdokaiba kíván lépni, ám várhatóan annál sokkal olcsóbban állítható elő, ezzel együtt olcsóbban is kerül majd forgalomba (a fogyasztói árszint egyes spekulációk szerint 200 dollár körül alakulhat majd).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A BlackBerry Z3-ról gyakorlatilag semmilyen műszaki specifikációt nem tett közzé a gyártó, egyedül annyi biztos, hogy a készüléknek 5 hüvelykes érintőkijelzője lesz - ezzel méretét tekintve az aktuális csúcsmodellre, a Z30-ra hajaz -, illetve a BlackBerry 10 operációs rendszer nemrég megjelent legfrissebb, 10.2.1-es verziója fut majd rajta. Nem hivatalos információk szerint a Z3-ba egy 1,2 GHz-es, kétmagos CPU és 1,5 gigabájt rendszermemória kerülhet, illetve lesz LTE-s verziója is a telefonnak, melynek megjelenési idejét egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

A Z3 mellett Chen egy másik újdonságról, a QWERTY-billentyűzetes Q20-ról (kódnevén egyszerűen csak Classic) is lerántotta a leplet Barcelonában, igaz itt még csak látványtervet sem mutatott a sajtónak. A Q20-at a Z3-mal ellentétben a BlackBerry a felsőkategóriába szánja, ennek megfelelően prémium anyagokból készül majd, 3,5 hüvelykes érintőkijelzője lesz, illetve visszatérnek rá a fizikai híváskezelő gombok és a menügombok - ám nagyjából ez minden, amit tudni lehet róla. A BlackBerry Q20 megjelenését az év második felére ígéri a gyártó. A cég a két, most bejelentett modell mellett további felsőkategóriás újdonságokat is piacra kíván dobni idén, ezekről azonban egyelőre nem adott ki semmilyen információt Chen. Az viszont biztos, hogy a BlackBerrynek egy ideig még nem lesz viselhető eszköze, mely az idei Mobile World Congressen az egyik legjellemzőbb trendnek számít.

10 ... 12

Az új BlackBerryk mellett új szolgáltatások piacra dobását is tervezi a vállalat idén. Érkezik a BlackBerry Enterprise Service nevű mobilmenedzsment-platform új generációja, a BES12 (a BlackBerry tehát átugrotta a 11-es verziószámot). A BES12 továbbfejlesztett multiplatformos működést, jobb skálázhatóságot, illetve az összes platformra levetítve teljes felhőalapú működést, valamint a céges alkalmazások egyszerűbb fejlesztését és terítését ígéri. A BES12 várhatóan az év végén válhat majd elérhetővé, addig pedig a meglévő BES10 licenc- és árstruktúrát is egyszerűbbé kívánja tenni a BlackBerry az EZ Pass programmal és a kétszintű (Silver és Gold) árazási modellel. Előbbi a migrációt teszi olcsóbbá a régebbi verziókról, utóbbi pedig lehetővé teszi a Secure Work Space biztonságos alkalmazásfuttatási- és üzenetküldési környezet különálló használatát (Gold szint esetén).

A BlackBerry emellett a vállalatoknak szánt kommunikációs portfóliót az eBBM nevű platformmal is kiegészíti, melynek első eleme a BBM Protected nevű, teljesen zárt, a végpontok közt magas szinten titkosított adatátvitellel működő csevegőalkalmazás. A BBM emellett a fogyasztói szegmensben is igyekszik megvetni a lábát az olyan nagyágyúk mellett, mint a Facebook által éppen most felvásárolt WhatsApp, vagy éppen a Viber. A program már androidos telefonokon és iPhone-okon is működik, emellett a BlackBerry tegnap jelentette be, hogy a BBM még a nyáron megérkezik Windows Phone platformra is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.