Szerzők: Gálffy Csaba, Hlács Ferenc

2014. február 24. 22:23

Samsung Galaxy S5: sport és egészség mindenekelőtt

A Samsung leleplezte várva várt zászlóshajóját, a Galaxy S5-öt. A sportfunkciókat előtérbe helyező készüléket a pletykált ujjlenyomat-olvasó mellett több nem várt képességgel is felszerelték, a gyártó pedig ráadásként egy harmadik, ívelt kijelzős okosórával bővítette a Gearek második generációját.

Az elmúlt hónapok pletykái és találgatásai után a Samsung végül a barcelonai Mobile World Congressen és New Yorkban párhuzamosan tartott eseményein bemutatta legújabb zászlóshajóját, a Galaxy S5-öt. A mobil Qualcomm Snapdragon 800 rendszerchipet kapott, 2 gigabájt RAM-mal, kiviteltől függően 16 vagy 32 gigabájtos háttérára pedig microSD-kártyával bővíthető.

Az S4-hez hasonló külső

Az interneten terjedésnek indult koncepciókkal ellentétben a készülék a gyártótól korábban megszokott formavilágot hozza, az S5 ránézésre nagyon hasonlít az S4-re, csak a méretei mások. A korábban sokat kritizált olcsó hatású hátlap új textúrát kapott - ezúttal szerencsére nem a Note 3-ból ismert bőrhatású műanyagot, hanem egy perforált pontmintás felületet, amely talán az első generációs Nexus 7-ből lehet ismerős. Ha a minta mellett az anyag is az említett tabletet idézi, az komoly előrelépést jelenthet a gyártó készülékeinek egyik gyakran kritizált részén, azaz a “kopogós” műanyag hátlapon.

Az okostelefon 5,1 hüvelykes kijelzője Full HD felbontású Super AMOLED panel, amely a vállalat szerint intelligensen alkalmazkodik a fényviszonyokhoz. Az akkumulátor 2800 mAh-s, a gyártó egy feltöltéssel 10 óra LTE-s böngészést és a 12 óra videólejátszást ígér, az S5 vezeték nélkül is tölthető. A telefon egy Ultra Power Saving Mode névre hallgató opciót is kapott, ami alacsony akkufeszültségnél fekete-fehérre váltja a kijelzőt, illetve csak az alapvető antennákat hagyja bekapcsolva, így csak a telefon, SMS és korlátozott online funkciók lesznek elérhetők, cserébe viszont akár 24 órával meghosszabbítható az üzemidő.

Sport mindenekelőtt: vízálló borítás, pulzusmérő

Az már nem jelent nagy újdonságot hogy a telefon LTE-képes, a MIMO technológiás, 802.11ac szabványú Wi-Fi azonban a gyártó szerint most elsőként tűnik fel okostelefonban. A technológia lényege, hogy gyakorlatilag két eszközként csatlakozik egyetlen Wi-Fi hálózatra, így megduplázza a letöltés sebességét. Hasonló eredmény egyébként az S5 “Download Booster” funkciójával is elérhető, ami az LTE sávszélességét adja hozzá a Wi-Fi kapcsolatéhoz.

A Galaxy S5 tervezésénél a gyártó úgy tűnik, a kamerára és a sportra helyezte a hangsúlyt. Utóbbinál nem csak dedikált fitneszalkalmazásokra kell gondolni, a telefon ugyanis a hasonló készülékek között elsőként pulzusmérőt is kapott: a szenzor a hátlapon, a kamera alatt helyezkedik el. Az innen szerzett adatokat a megújult S Health edzőalkalmazás elemzi, ami egyébként a Gear 2 okosórák adatainak feldolgozásáért is felelős. A készülék emellett ANT+ vevővel is kiegészül, így számos egyéb sportkütyüvel is képes kommunikálni. Az okostelefon ráadásul - akárcsak a Sony zászlóshajója - vízálló, IP67 besorolást kapott - így az esőben nem lesz baja, úszni azonban nem érdemes elindulni vele. A víz- és porálló telefonok trendje egyre több nagy gyártóhoz jut el, és úgy tűnik, hamarosan általános elvárás lehet a csúcskészülékekkel szemben.

Ujjlenyomat-olvasó és kamera

A pulzusmérő után a Samsung a telefon másik nagy erősségeként a kamerát jelölte meg. Ez egy 16 megapixeles szenzor, amely 4K videofelvételre is képes, valamint az okostelefonok között elsőként HDR videót is rögzít. A vállalat szerint az S5 másik hasonló rekordja a gyors fókuszidő, az autofókusznak ugyanis mindössze 0,3 másodpercre van szüksége a fényképezéshez. A szenzor emellett hibrid és szelektív fókusz funkciókat is kapott, a szebb mélységélesség hatás eléréséhez. Érdekes szoftveres megoldás, hogy az egy-egy képnél alkalmazott beépített effektek utólag is változtathatók.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ujjlenyomat-olvasót sejtető pletykák is beigazolódtak, a szenzor a Galaxy S5 Home gombjába került. Az érzékelő nem csak az online fizetést és egyéb azonosítást kívánó tevékenységeket könnyíti meg, hanem a Private Mode-ot is bekapcsolhatjuk vele. Ezzel a funkcióval a kényes dokumentumokhoz és adatokhoz csak a telefon tulajdonosa férhet hozzá, miután igazolta kilétét. Az ujjlenyomatot a Samsung szerint a telefon kizárólag helyben tárolja, titkosított formában, így nem áll fenn a veszélye, hogy az az interneten keresztül illetéktelen kezekbe jut. A készülék emellett egy Kids Mode-ot is kapott, ami egy gyerekbarát felületre vezet, ahol megszabhatjuk, hogy az ifjak milyen alkalmazásokhoz és tartalmakhoz férhetnek hozzá, kilépni belőle pedig csak a szükséges PIN birtokában lehet.

Javul a TouchWiz?

A Samsung TouchWiz felülete is megújult, a leglátványosabb változás talán a beállítások menüben látható ahol a korábbi, már jó ideje az Android Gingerbreadet idéző felületet egyszerű ikonok váltották fel. Kellemes meglepetést jelent továbbá, hogy a telefon első indításakor kiválasztható, hogy melyik Samsung alkalmazások települjenek, illetve a “bloat” később is eltávolítható. A KNOX alapértelmezetten már nem is lesz rajta az S5-ön, csupán azok vállalati célra vásárolt példányaira kerül fel.

A vállalat legújabb csúcskészüléke hazánkban a globális megjelenési dátummal egy időben, április 11-én kerül a boltok polcaira, és négyféle színben, arany, fekete, kék és fehér változatban lesz kapható. A Samsung eseményen a Gear 2 és Gear 2 Neo okosórák mellett váratlanul egy harmadikat is bemutattak, amely már jócskán különbözik a viselhető kütyük első generációjától, ez a hosszúkás kijelzővel felszerelt Gear Fit. A nevet hallva senkit nem fog meglepetésként érni, hogy az okosórát elsősorban sportkiegészítőnek szánták. A hosszúkás panel ráadásul ívelt, az egész pedig mindössze 27 gramm. Az okosórában, akárcsak két testvérében ugyancsak megtaláljuk a pulzusmérőt, valamint az értesítéseket is ugyanúgy kapjuk. A Gear Fit 20 különféle Samsung Galaxy készülékkel kompatibilis.

Első benyomások

A Galaxy S5-öt kézbe véve rögtön feltűnik, hogy a kijelző nem változott érdemben, az új modell is rendkívül magas pixelsűrűséggel rendelkezik, jó fényerővel és gyönyörű, bár kissé túlszaturált színekkel. A sajtóeseményen igyekeztünk az S5 kameráját is kipróbálni, az egyedi fényviszonyok között jól teljesített az új autofókusz, tényleg a másodperc töredéke alatt talált fókuszt a rendszer, a képek azonban a viszonylag hosszú exponálási idő miatt kissé bemozdultak.

A nagy kérdés a telefon borítása volt, de véleményünk szerint a Samsung nagyot lépett előre a jó irányba. A könnyen zsírosodó, csúszós, kellemetlen érintésű lakkozott hátlap helyére egy új borítás került. Ez is műanyagból készült ugyan, tapintása azonban sokkal kellemesebb, az ujjlenyomatokat nem gyűjti, összességében sokkal jobb minőségű mobil benyomását kelti vele a S5 mint az elődei. Sajnos a dél-koreai gyártó nem cserélt le minden elemet, az oldalsó keret maradt az S4-ről ezüstre festett fehér műanyag, amely még egy belépő szintű noname telefonnál is szemet szúrna.

A bejelentett újdonságok közül az ujjlenyomat-olvasót és az ultraalacsony fogyasztású módot próbáltuk ki. Előbbi sajnos nem az iPhone-hoz hasonlóan működik, nem elegendő az ujjunkat ráhelyezni a beolvasáshoz, szükség van a hagyományos "lehúzó" mozdulatra. Ezzel az a probléma, hogy a telefon csak a pontosan lefelé mutató gesztust fogadja el, ezt pedig egy kézzel nagyon kényelmetlen végrehajtani, mivel a gomb a telefon legaljára került. Kíváncsiak vagyunk, hogy a funkció hogyan teljesít a mindennapi életben, egyelőre sok reményt nem fűzünk hozzá.

Az új, nagyon alacsony fogyasztású mód bekapcsolása két kattintás, ezután a telefon gyakorlatilag az összes háttérben futó alkalmazást lekapcsolja, a processzort pedig egészen letekeri. Érdekesség, hogy a kijelző szürkeárnyalatos módba vált, amely az AMOLED panel esetén segít a panel fogyasztását is lecsökkenteni. A rendszer ilyenkor egy új kezdőképernyőt is kap, amelyre hat alkalmazás ikonját tehetjük ki, a telefon, az üzenetkezelő és a böngésző az alapértelmezett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról